Banner Image

Altavastaajat vahvoilla, Jalosille tappiot – Maanantain päähetket MM-kisoista

Jääkiekon MM-kisoissa maanantain pelikierroksella altavastaajat olivat vahvoilla, vaikka vain yksi niistä voitti ottelunsa. Suomen 58-vuotias kirous Ruotsia vastaan jatkuu, kun taas Latvia katkaisi 23-vuotiaan epäonnenputken. Kolmannen erän tasoituksista huolimatta, molemmille Jalosille tappiot illan otteluista.

Saksan ja jenkkien kohtaamisesta ei vauhtia puuttunut

Saksa aloitti ottelunsa loistavasti pelannutta USA:ta vastaan todella vahvasti. Ensimmäisessä erässä saksalaiset pakottivat jenkit ottamaan kaksi jäähyä ja hallinta oli selkeää: laukaukset 12-4 ja suurin osa aloituksista Saksan hyökkäyspäässä. Ensimmäinen erä päättyi lopulta 0-0, Saksan dominanssista huolimatta.

Toisessa erässä altavastaajat olivat jälleen vahvoilla. Ylivoimaa tarjottiin heti erän alkuun, kun Yhdysvaltojen Carter Mazur joutui istumaan kaksiminuuttista korkeasta mailasta. Ylivoima oli kuitenkin tehotonta ja jenkit selvittivät erikoistilanteen. Hetkeä myöhemmin AHL:n ja NHL:n välillä seilannut puolustaja Ronnie Attard iski yhdysvaltalaiset johtoon 0-1. AHL-seura Lehigh Valley Phantomsissa tällä kaudella tehot 12+32=33 iskenyt puolustaja esitteli laukausvoimaansa avausmaalissa.

Saksa sai ottelun neljännen ylivoiman jo ajassa 28:22. Ylivoima oli kuitenkin jälleen tehotonta, eikä maalia syntynyt. Ylivoimaa ei kuitenkaan ehditty pelata täyttä kahta minuuttia, kun Saksan Maximilian Kastner joutui ottamaan kampitusjäähyn. Saksan kerkesi olemaan alivoimalla sekunnin, kunnes suomalaistaustainen Samuel Soramies löi pelin tasoihin 1-1. Moritz Müllerin laukaus pienestä kulmasta jätti reboundin maalin edustalle ja Soramies nosti kiekon maaliin.

Kun erää oli jäljellä vain viisi sekuntia, karkasi Justin Schütz läpiajoon Parker Tuomien syötöstä. Läpiajossa Schütz oli kylmän viileä ja ujutti johtomaalin jenkkiveskarin puikoista. Kaksi kiinniotettavissa olevaa maalia päästänyt Casey DeSmith joutuikin erätauolla katsomaan peiliin tiukasti.

USA:lta tyylikäs kolmoserä

Kolmas erä alkoi jännittävästi tilanteesta, kun altavastaajat olivat todella vahvoilla. Kun viimeistä erää oli kulunut vajaa kuusi minuuttia iski Montreal Canadiensin varaus Sean Farrell jenkit tasoihin. Laukaus oli tyypillinen jenkkimaali, pienestä kantaliu’usta loistava suora laukaus.

Saksa ei maalista kuitenkaan lopettanut pelaamista, vaan joukkue jatkoi yhä paineistusta ja tilanteet jakautuivatkin hyvin tasaisesti. Yksi ottelun ratkaisijahahmoista oli lopulta Moritz Seider, mutta ei hyvässä mielessä. Loistavaa NHL-uraa aloitteleva puolustaja otti kurinalattoman kiinnipitämisjäähyn, kun peliä oli jäljellä kuusi minuuttia.

Alivoima oli Saksalle liikaa ja voittomaalin USA:lle pääsi iskemään Matt Coronato. Yhden NHL-pelin miehelle tehtävä oli helppo, puolustaja Scott Perunovich jakoi Coronatolle loistavan syötön takatolpalle ja 20-vuotiaan hyökkääjän piti vain sijoittaa maali tyhjiin. Maalin jälkeen saksalaisille aukesi muutamia lyhyitä hallintajaksoja, mutta USA piti visusti voitosta kiinni.

Yhdysvallat istuvat nyt tyytyväisinä lohkon kärkipaikalla. 3 ottelua, 9 pistettä ja 14:4 -maaliero kertoo hyvästä alkuturnauksesta. Saksan tilanne on puolestaan hyvin epämukava. Loistavasti jokaisessa pelissä pelannut Saksa on jäänyt lopulta täysin pisteittä. Saksa joutui kohtaamaan lohkon kaikki kolme kovinta heti alkuun, mutta hävisi jokaiselle vain yhdellä maalilla. Saksan täytyy voittaa lähes kaikki loput lohkopelit selvitäkseen pudotuspeleihin, mutta tällä pelillä se on enemmän kuin mahdollista.

USA:n pelit jatkuvat keskiviikkona Itävaltaa vastaan kello 16:20, Saksa jatkaa urakkaansa torstaina 20:20 alkaen Tanskaa vastaan.

Kanadan peli ailahtelevaa

Pelillisesti ei, mutta lopputuloksen kannalta myös Kanadaa vastaan olivat altavastaajat vahvoilla. Kanada hallitsi peliä koko ajan ja välillä kiekko pysyi Slovakian päädyssä pitkiäkin jaksoja putkeen. Ottelun ensimmäisessä erässä molemmat joukkueet ottivat kolme jäähyä joka ei ole hyvä merkki kummankaan joukkueen kannalta pudotuspelejä ajatellen. Kanada pääsi pelaamaan hetken jopa 5vs3-ylivoimaa, mutta ilman maalia.

Kymmenen sekuntia ylivoiman loppumisen jälkeen, St. Louis Bluesin organisaatioon kuuluva Jake Neighbours löi Kanadan johtoon Jack McBainin syötöstä. Maali oli Neighboursin uransa ensimmäinen arvokisamaali. Maalin syöttänyt McBain, pelaa myös uransa ensimmäisiä MM-kisoja ja on nyt kolmessa ottelussa tehoillut lukemat 2+2=4.

Kaiken kokenut Milan Lucic otti kiinnipitojäähyn ajassa 14:29. Tästä seurasi Slovakian ylivoima, jonka aikana joukkue onnistui rakentamaan loistavan pyörityksen. Ylivoiman loppupuolella Peter Cehlarik sai tehtäväkseen sijoittaa kiekon käytännössä vapaasti maaliin Marek Hrivikin upeasta syötöstä. Erän lopussa tuli pieni vääntötilanne laitataklauksen jälkeen, mutta tilanteesta tuomittujen jäähyjen aikana ei maaleja tullut.

Molemmat joukkueet jatkuvasti jäähyllä

Toiseen erään mentäessä olivat altavastaajat todella vahvoilla. Tilanne 1-1, Kanada käy kuumana ja ottaa jatkuvasti jäähyjä. Kanukkien jäähyjen ottaminen ei vähentynyt, vaan toisessa erässä ajassa 4:25 otti Kanada jo erän toisen jäähynsä. Pitkän NHL-uran tehnyt Tyler Myers joutui istumaan kaksiminuuttista poikittaisesta mailasta.

Ylivoimaa Slovakia ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään ja peli pysyi tasatilanteessa. Heti jäähyjen perään oli slovakkien vuoro sekoilla. Ajassa 26:46 Adam Janosik istumaan poikittaisesta mailasta kaksiminuuttista. Alivoimalla heitetty purkukiekko päätyi katsomoon ja kellon lyödessä 27:55 oli Slovakia taas 5vs3-alivoimalla.

Kaikkien yllätykseksi Kanada ei hyödyntänyt tätäkään kahden miehen ylivoimaa ja peli jatkui lukemissa 1-1. Janosik ja Lawson Crouse ottivat väkivaltaisuusjäähyt erän loppupuolella, kun tunteet rupesivat olemaan jo todella kuumina. Kolme minuuttia myöhemmin Kanadalle aukesi loistopaikka johtomaalin tekemiseen, kun Libor Hudacek lähti istumaan 5+10 jäähyä laitataklauksesta. Kanada oli siis noin 4 minuuttia toisen eräs lopusta ylivoimalla ja jäljelle jäävän minuutin kolmannessa erässä.

No miten se ylivoima sitten meni? Sama tehoton teema jatkui ja Kanada ei onnistunut taaskaan maalinteossa. Ylivoiman päätteeksi jäähysirkus jatkoi, kun Kanadan Samuel Blais lähti istumaan huitomisjäähyään. Ja kuten arvata saattaa, ylivoima maalia ei taaskaan nähty. Tällä ylivoimalla ei nähty edes laukausta.

Pari minuuttia jäähyn loppumisen jälkeen otti Kanada jäähyn, sen jälkeen Slovakia ja neljä minuuttia myöhemmin taas Kanada, kaikki maalittomia. Joukkueiden yhteenlaskettu ylivoimaprosentti oli tässä vaiheessa 5,56%.

Slovakia taisteli pelin jatkoajalle

Kaikkea ennakointia vasten, ottelu meni lopulta jatkoajalle. Kanada oli hallinnut koko ottelun ajan ja Slovakialaiset olivat varmasti tyytyväisiä taistelupisteeseen. Jatkoajalla Kanada pääsi pelaamaan viimeiset kaksi minuuttia 3vs4-ylivoimaa. Kaikkien yllätykseksi tämäkään ylivoima ei toiminut. Voittolaukauskisan aika.

Slovakian Richard Panik upotti ensimmäisen rankkarin ja Slovakia meni johtoon. Kolmannessa parissa Kanadan Cody Glass tasoitti kilpailun. Slovakian viides laukoja Martin Chromiak upotti kiekon maaliin ja altavastaajat olivat vahvoilla, Kanadan oli pakko tehdä. Michael Carcone ampui Kanadan viidennen laukauksen ja upotti sen varmasti.

Ottelu ratkesi lopulta Jack Quinnin mailasta ja Kanadalle lähti mukaan 2 pistettä, Slovakialle 1 piste.

Kanada johtaa B-lohkoa kahdeksalla pisteellä ja Slovakia löytyy sijalta 4, neljällä pisteellään. Kanadan pelit jatkuvat huomenna Kazakstania vastaan ja Slovakialle ylihuomenna Sveitsiä vastaan.

Toisen putki jatkuu, toisen päättyi – Jalosille tappiot

Odotuksien vastaisesti Latvia onnistui katkaisemaan 23-vuotiaan voitottoman putken Tshekkiä vastaan, kun latvialaiset päihittivät tshekkiläiset jatkoajalla luvuin 3-4. Suomen ikuinen putki jatkuu Ruotsia vastaan, Leijonat eivät ole koskaan voittaneet Ruotsia kotikisoissa. Näin ollen molemmille Jalosille tappiot eilisistä otteluista.

Ensimmäinen erä Tshekki-Latvia-ottelussa oli hyvin kaksijakoinen. Latvia hallitsi ottelua hyvin mallikkaasti ja onnistui luomaan niin laukauksia, kuin hyökkäysalueaikaakin Tshekkiä enemmän. Tästä huolimatta yksi Tshekin neljästä avauserän laukauksesta päätyi maaliin ja isäntämaa löysi itsensä tappiolta, kun ottelua oli pelattu 8:25. Sparta Prahan peruspakki David Nemecek laukoi tshekkiläiset johtoon tarkalla rannelaukauksella.

Tshekille tuli myös mahdollisuus parannella johtoa ylivoimalla, mutta ylivoima oli täysin yhtä luokatonta kuin koko ensimmäinen erä. Hyvästä paineesta huolimatta Latvia jäi ensimmäisessä erässä tyystin ilman maalia.

Toisessa erässä heräsivät kisaisännät

Erät eivät ole veljeksiä, sen Latvia todisti hyvin äkkiä. Toista erää kerkesi virua vain reilu kaksi minuuttia, kunnes Arena Riga repeää liitoksistaan latvialaisten tasoittaessa pelin. Rihards Bukarts onnistuu loistavassa ohjauksessa Oskars Cibulskisin viivatoimitukseen.

Maalista kului vain minuutti kun yleisö sai juhlia uudelleen. Ralfs Freibergs huomaa tshekkiläisten tekevän ylirohkeaa vaihtoa ja syöttää pitkän avauksen Martin Dzierkalsin lapaan. 26-vuotias Jukureitakin edustanut hyökkääjä polkee vauhdilla ylös ja laukoo kiekon etukulmasta sisään. Latvia ottaa 1-2 johdon. Erän puolessa välissä turnauksen tämän hetkinen pistekuningas Dominik Kubalik hiljentää kotiyleisön, kun hän pääsee laukomaan suoraan syötöstä kiekon Silovsin puikoista maaliin.

Kolmannen erän alkupuolella Cibulskis toimittaa jälleen viivasta. Tällä kertaa laukaus otti uudelleenohjauksen tshekkiläispuolustajan jalasta ja päätyi maaliin. Altavastaajat olivat tässä vaiheessa todella vahvoilla rikkoakseen 23-vuotisen tappioputken.

Kolme minuuttia ennen ottelun loppua pääsi Michal Kempny pilaamaan kotiyleisön juhlat ja hyvän hyökkäyspaineen päätteeksi tasoitti ottelun. Ottelu venyi lopulta jatkoajalle, jossa molemmilla oli paikkansa.

Tshekillä oli paikkansa ratkaista ottelu jatkoilla, mutta tulosta ei syntynyt. Kun jatkoaikaa oli jäljellä vain alle minuutti, pääsi Janis Jaks.laukomaan lupaavalta paikalta. Laukaus tuli kuitenkin torjutuksi, mutta Tshekin maalivahti Simon Hrubec ei onnistunut pitämään kiekkoa hallussa ja reboundin kävi tuikkaamassa sisään Oskars Batna. Jukureitakin edustava Batna pelaa jo uransa neljänsiä MM-kisojaan.

Tuuletusten määrästä huomasi, että ottelun voittamisella oli kotiyleisön edessä Latvialaisille isompi merkitys, kuin siitä seuranneella kahdella pisteellä.

Tshekki on nyt lohkonsa toinen ja Latvia kuudes. Latvian urakka jatkuu keskiviikkona Norjaa vastaan ja Tshekki saa torstaina vastaansa Slovenian.

Leijonien tiukka puolustus ei riittänyt voittoon

Leijonien rakkain vastustaja Ruotsi oli maanantain ottelussa parempi voittolaukauskilpailun jälkeen. Leijonien tehottomuus hyökkäyspäässä alkoi näkyä toden teolla kun vastaan asettui ehkä turnauksen parasta puolustusta pelaava Tre Kronor. Heti ensimmäisestä erästä alkaen, Leijonat löysivät reilusti maalipaikkoja, mutta laadukkaita paikkoja ei ollut liikaa.

Erän mittaan peli kulki päästä päähän ja Suomi pääsikin kokeilemaan ylivoimaa heti kuudennella peliminuutilla. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Ensimmäisen erän lopussa Suomi sai loistavan paineistuksen viimeisen minuutin ajaksi ja NHL-tähti Mikko Rantanen onnistuikin syöttämään kahdesti aivan maalin eteen, mutta maalilla oli ruuhkaa liikaa ja ensimmäinen erä päättyi 0-0.

Toisessa erässä Suomelle aukesi ylivoima mahdollisuus taas kuudennen minuutin kohdalla. Suomi aloitti ylivoiman tällä kertaa 2. ylivoimaketjulla, mutta menestykseen se ei vaikuttanut – ei ylivoimamaalia. Koko Suomea Nokia-Areenaa kuohuttanut Marko Anttilan jäähy tuli ajassa 32:42. Laitataklaukseen syyllistynyttä Mörköä puolusteltiin sosiaalisessa mediassa vahvasti. Monen katsojan mielestä Mörkö sai jäähyn sen takia, että sattui olemaan liian iso.

Alivoima kuitenkin selvitettiin ja tilanteesta selvittiin säikähdyksellä. Kolmisen minuuttia alivoiman jälkeen kuparinen meni kuitenkin rikki, kun Ruotsin SC Bernin Oskar Lindberg siirsi Ruotsin johtoon. Lindbergin tehtävä oli yksinkertainen ja helppo: lauo Fabian Zetterlundin täydellisestä syötöstä tyhjiin.

Toiselle erätauolle suunnattiin ruotsalaisten 0-1 johtoasemassa. Jotain Jukka Jalonen valmennusjohtotiiminsä kanssa teki kopissa oikein, sillä kolmanteen erään joukkue tuli aivan uudella ilmeellä.

Kolmannessa erässä Leijonat dominoivat

Ensimmäisessä kahdessa erässä 13 laukausta maalia kohti saaneet Leijonat saivat kolmannen erän paineistuksen aikana 14 kutia perille. Kyse ei ole pelkästään laukauksista, vaan koko Suomen peli-ilme muuttui. Joukkue oli reilusti rohkeampi ja virtaviivaisempi, eli juuri sellainen mitä koko kisojen ajan on odotettu.

Samaan aikaan kun monet Leijonien tähtipelaajista ampuivat ohi hyvistäkin paikoista, onnistui Juho Lammikko tekemään MM-debyyttimaalinsa käytännössä maalin takaa. Nokia-Areenan yleisö alkoi taas kannustaa Leijonia kovempaa ja Suomen hyvä paine pysyä päällä.

Hyvä paine ei kuitenkaan riitä, jos laukauksilla ei tee maaleja. Ottelun loppupuolella Zetterlund otti koukkaamisjäähyn maalinedustatilanteessa ja Suomelle tarjoutui loistopaikka. Ylivoima oli kuitenkin yhä heikolla tasolla ja jatkoajalle kävi Leijonien tie.

Jatkoajalla kumpikaan joukkueista ei saanut jättipaikkoja. Erittäin hyvän pelin pelannut Joel Armia oli pakotettu ottamaan myös koukkaamisjäähy. Jäähyn aikana Suomen alivoimakolmikoksi valikoitu Hannes Björninen, Atte Ohtamaa ja Olli Määttä. Tämä kolmikko pelasin yhden Leijonien kaikkien aikojen tyylikkäimmistä alivoimista. 4vs3-alivoima kesti täydet kaksi minuuttia, mutta Ruotsi sai tasan yhden kunnon laukauksen maalia kohti ja siinäkin Emil Larmi oli loistavasti mukana.

Jalosen tyytyväisyydestä alivoimaan kertoi paljon se, että kun kiekko meni katsomoon ja Suomelle tuli ensimmäinen mahdollisuus vaihtaa av-pelaajia, ei Jalonen tehnyt sitä. Ja kolmikko kestikin koko alivoiman loistavasti ja taisteli Suomen rankkareille asti.

30-vuotias MM-kilpailudebytantti Ahti Oksanen laukoi Leijonien ensimmäisen. Rankkari oli hyvä ja Suomi meni johtoon. Hyvät rankkarit oli myös Lucas Raymondilla ja Henrik Tömmernesillä. Ruotsi otti kahden kierroksen jälkeen johtopaikan. Suomen viimeinen laukoja Joel Armia onnistui maalissaan ja siirsi paineet Larmille, joka myös hoiti tehtävänsä.

Voittolaukauskilpailu päättyi kuitenkin Suomen kannalta heikosti, kun Lucas Raymond onnistui toistamiseen, mutta Oksanen ei. Hävityn ottelun jälkeen Suomi löytää itsensä lohkon sijalta 4. Vaikka sijoitus onkin turnauksen ennakkosuosikille heikko, niin Leijonien loput lohkopeleistä ovat merkittävästi helpompia.

Ruotsi pitää lohkon 2. sijaa hallussa, ollessa yhden pisteen jenkkejä jäljessä.

Suomen pelit jatkuvat keskiviikkona Ranskaa vastaan ja Ruotsin pelit jatkuvat torstaina, kun Unkari yrittää haastaa Tre Kronorin.