Banner Image

Ruotsin ja Sveitsin puolustus timanttia, jenkit vakuuttavia – Katso eilisten otteluiden päähetket

Eilen 14.5 äitienpäivänä pelattiin kuusi jääkiekon MM-ottelua, kolme Riikassa ja kolme Tampereella. Katso otteluiden päähetket ja teemat.

Jenkit ja Kanada vakuuttavia heikosta alusta huolimatta

Yhdysvallat kohtasivat toisessa ottelussaan turnauksen yhden heittopusseista Unkarin. Kaikkien yllätykseksi Unkari otti kuitenkin heti ottelun alussa johtoaseman. Ensimmäisessäkin pelissä maalin tehnyt kokenut 35-vuotias Istvan Sofron teki unkarilaisten ainokaisen, kun ensimmäistä erää oli pelattu vain neljä minuuttia.

Juhlat loppuivat Unkarin osalta lyhyeen, kun Alex Tuch iski jo turnauksen kolmannen maalinsa Rocco Grimaldin loistavasta kiekonriistosta ja syötöstä. Erän lopulla jenkkikapteeni Nick Bonino iski lukemat 2–1. Tämäkin maali tuli Unkarin oman pään kiekonmenetyksestä.

Toisesta erästä eteenpäin Unkari oli pelkkä vapaamatkustaja, Bonino iski jenkkien kolmannen ylivoimalla ja Cutter Gauthier vahvisti johtoa maalillaan. USA heräsi todellakin toiseen erään ja jenkit olivat jälleen vakuuttavia, toisen erän laukaukset meni yhdysvaltalaisille 19-3.

Kolmannessa erässä dominanssi jatkui samalla tavalla. Laukaukset 21-4 jenkeille ja kolme maalia lisää. Maaleista vastasivat Connor Mackey, Rocco Grimaldi ja Luke Tuch. Vaikka USA tekikin 7 maalia, oli Unkarin paras pelaaja 22-vuotias maalivahti Dominik Horvarth 43 torjunnallaan.

Kanadan ottelu noudatteli hyvin samanlaista kuvausta. Yhä KHL:ssä pelaava Jan Drozg iski slovenialaiset johtoon noin neljän minuutin kohdalla ylivoimalla. Ensimmäisen vartin jälkeen Slovenialle aukesi uusi mahdollisuus, kun Kanadan Tyler Toffoli otti kampitus jäähyn. Slovenian ylivoima ei ollutkaan enää helppoa ja suurin osa ylivoimasta vietettiin kiekon kanssa omassa päässä ja keskialueella.

Kanadakin pääsi yrittämään tasoitusta ylivoimalla erän lopussa, mutta erätauolle mentiin altavastaajan johtoasemassa. Heti toisen erän alussa alkoikin pohjoisamerikkalainen kasvojenpesuoperaatio. Erän ensimmäisen peliminuutin jälkeen Michael Carcone iski tasoitusmaalin. Viitisen minuuttia myöhemmin ennakkosuosikki siirtyi johtoon Pierre-Olivier Josephin viivatoimituksella.

Milan Lucic vahvisti kanukkien johtoa ylivoimalla. Kaikkia Kanadan maaleja yhdisti varman näköinen oma pelaaminen, mutta myös se, ettei Slovenian maalivahti Luka Gracnar pelannut parasta peliään. Heikosta alusta huolimatta Kanada oli toisessa erässä todella vakuuttava; laukaukset menivät 2-23 kanukeille.

Kolmas erä oli pitkään taas tasaisen näköinen, eikä Kanada näyttänyt ylivoimaiselta. Kolmannessa erässä molemmat joukkueet pääsivät kahdesti ylivoimalle tuloksetta. Kun ottelua oli jäljellä kuusi minuuttia, Kanadan puolustajalle Mackenzie Weegarille levitettiin punainen matto, jota pitkin hän sai kulkea Slovenian maalinedustalle ja upottaa rystylaukauksen.

Weegarin maalista kului vajaa minuutti kunnes Jack McBain kaunisteli lukemat 1-5:een. Melkein heti keskialoituksen jälkeen Slovenialle kuitenkin aukesi maalipaikka, kun Slovenian purkukiekkoon mentiin laiskasti ja se pomppi maalin eteen Jan Drozgin lapaan. Drozg viimeisteli paikasta toisen maalinsa, joka jäi ottelun viimeiseksi.

Huolimatta heikoista aluista, olivat USA ja Kanada otteluissaan lopulta todella vakuuttavia. Niin jenkkien, kuin kanukkienkin pelit jatkuvat tänään kello 16:20. USA saa vastaan Saksan ja Kanada Slovakian.

Ranska laittoi tanskalaiset ahtaalle – Sveitsin nollapeli jatkuu

Ranskan ja Tanskan välinen ottelu alkoi tanskalaisten kannalta vahvasti. NHL-tähti Nikolaj Ehlers iski Tanskan johtoon ylivoimalla terävällä viivalaukauksella ennen erän puoliväliä. Ehlers on edustanut NHL-seura Winnipeg Jetsiä jo kahdeksan kauden ajan. Tanska pääsi ensimmäisessä toistamiseen ylivoimalle, kun ranskalaishyökkääjä Valentin Claireaux hankki itselleen 5+10 minuuttia istuttavaa laitataklauksesta.

Tanska ei epäröinyt käyttää ylivoimaa hyödykseen, vaan pitkän NHL-uran pelannut Mikel Boedker teki erän toisen ylivoimamaalin ja laittoi taululle numerot 0-2. Boedker edustaa nykyisin ruotsalaista HV-71 seuraa, kuluvat MM-kisat ovat kokeneen hyökkääjän seitsemännet.

Ensimmäiselle erätauolle mentiin Tanskan ansaitussa johdossa, mutta toinen erä olikin täysin erilaista katseltavaa. Ranskalaiset ottivat erän haltuun ja laittoivat tanskalaiset ahtaalle Guillaume Leclerc kavensi ottelun. Maalista ehti virua vain 3 minuuttia, kunnes Anthony Rech tasoitti ottelun. Turun Palloseuraakin edustanut ranskalainen pääsi maalipaikalle kuin varkain, riistettyään kiekon omalla siniviivalla.

Tasoitusta ranskalaiset eivät päässeet juhlimaan pitkään, sillä pari minuuttia myöhemmin Nick Olesen katkaisi syötön hyökkäyspäässä ja iski tanskalaiset johtoon hirmuisella lämärillä. Erä näytti jo paketoidulta, kunnes ranskalaispakki Jules Boscq toimitti kiekkoa maalille ja siitä syntyneen reboundin sulloi sisään AHL-seura Wilkes-Barre/Scrantonia edustava Justin Adammo.

Kaksi alivoimaa tappamaan joutunut Tanska oli kolmannessa erässä täysin voimaton. Heidän onnekseen ranskalaisilla jäi aivan yhtä vähän kerrottavaa jälkipolville. Ottelu meni jatkoajalle tilanteessa 3-3.

Jatkoaikaa oli pelattu minuutti, kunnes ranskan Florian Chakiachvili otti koukkaamisjäähyn. Tanska kerkesi pyörittämään ylivoimaa minuutin ajan, mutta Patrick Russell kyllästyi pelaamaan ja ratkaisi ottelun tyylikkäällä laukauksella takakulmaan.

Tanska pitää nyt lohkon kolmatta sijaa hallussa ja Ranska on puolestaan neljäs. Tanskan ja Ranskan pelit jatkuvat huomenna.

Todella vahvasti turnauksen aloittanut Sveitsi ei näyttänyt hidastumisen merkkejä vaan piti Norjan nollilla. Molemmat Sveitsin maalivahdit ovat pitäneet nyt 60 minuuttia putkeen maalinsa puhtaana ja Sveitsin nollapeli jatkuu.

Sveitsi tuli ennakkosuosikin asemassa kovalla voimalla päälle heti ensimmäiseen erään. Sveitsi hallitsi koko ensimmäisen erän kulkua ja onnistuikin tekemään kolme maalia, joista kaksi jäi voimaan. Laadukkaan hallintajakson päätteeksi EV Zugin laatuhyökkääjä Dario Simion sai viimeistellä helpon maalin Marco Mirandan syötöstä.

Erän puolessa välissä Sveitsin tekemä maali ei haaston jälkeen jäänyt voimaan, mutta Andrea Glauser pääsi tekemään erän aivan lopussa lähes identtisen maalin ja tämäkin tuli Mirandan syötöstä maalinedustalle.

Toisessa erässä Norja pääsi peliin mukaan, kun molemmat Sveitsi otti erän aika kolme jäähyä. Viisi ja puoli minuuttia – josta 30 sekuntia 5vs3-ylivoimaa – ei riittänyt Norjalle siihen, että maalihanat olisi saatu auki ja kolmanteen erään mentiin Sveitsin yhä johtaessa ottelua 0-2.

Kolmas erä olikin sitten todella passiivista peliä. Kumpikaan joukkueista ei saanut hyökkäyspeliään kulkemaan vaan kiekko menetettiin jatkuvasti hyökkäyssinisellä tai ränniin heitettyjä kiekkoja ei jaksettu hakea. Molemmille joukkueille tarjottiin myös mahdollisuutta tehdä ylivoima maali, mutta ottelussa ei nähty ylivoimamaalia huolimatta 24 jäähyminuutista.

Kolmannen erän lopun lähes koko uransa NHL:ssä pelannut Nino Niederreiter niittasi kiekon tyhjään maaliin ja sinetöi ottelun loppulukemiksi 0-3. Ottelun lopussa saatiin vielä pienet tanssit aikaan, mutta Norjalle ei jäänyt ottelusta käteen muuta kuin 0 pistettä.

Sveitsi sen sijaan on aloittanut turnauksen todella vahvasti ja joukkueen puolustus on timanttia. Kahden ottelun jälkeen Sveitsin nollapeli jatkuu yhä.

Liitääkö Ruotsi voitosta voittoon? Kazakstan pulassa Tshekkiä vastaan

Tshekki kohtasi Kazakstanin turnauksen toisella pelikierroksella. Tshekkiläiset lähtivät otteluun vahvana ennakkosuosikkina, mutta myös lunastivat odotukset. Boston Bruinsin puolustaja Jakub Zboril avasi ottelun maalihanat ensimmäisessä erässä tarkalla rannelaukauksella. Kazakstan oli läpi ensimmäisen erän pulassa Tshekkiä vastaan ja joutui ottamaan jatkuvasti jäähyjä.

Kazakkien otettua kolmannen jäähyn iski Detroit Red Wingsin hyökkääjä Dominik Kubalik ylivoimamaalin upealla one-timer-laukauksellaan. Ensimmäinen erä päättyi lopulta 2-0 Tshekille, mutta lukemat olisivat voineet olla paljon rumemmatkin.

Toinen erä olikin jo paljon tasaisempi. Vaikka Kazakstan ei vieläkään päässyt kunnolla vetopaikoille, pitivät he kuitenkin tshekkiläiset pois vaarallisilta sektoreilta.

Kubalik sai loistavan mahdollisuuden tehdä illan toisen maalinsa, mutta hänen rangaistuslaukauksensa epäonnistui. Nomad Astanan maalivahti Andrei Shutov seurasi tilanteen hyvin ja venytti torjuntaan mainiosti.

Kazakstan saikin rankkaritorjunnasta boostia peliinsä ja alle minuuttia myöhemmin kiekko löytyi Tshekin maalista. Niin Ikään Nomad Astanaa edustava Maxim Mukhametov sai upotettua kiekon nopean syöttösarjan päätteeksi.

Kolmannessa erässä surullinen totuus iski kasvoille kuin märkä rätti ja Kazakstan oli taas pulassa. Lukas Sedlak vahvisti tshekkiläisten johtoa kun vain minuutti oli pelattu viimeistä erää. Tämän jälkeen Kazakstan löysi itsensä taas alivoimalta ja Jan Kostalek laittoi pelin 4-1:een.

Erän loppupuolella Kazakstanin turhautuminen oli jo käsin koskettavissa, kun altavastaajat ottivat kolme jäähyä neljän minuutin aikana. Aiemmin maalin tehnyt ja rangaistuslaukauksessa epäonnistunut Kubalik sinetöi loppulukemiksi 5-1, kun Tshekki pääsi pyörittämään 5vs3-ylivoimalla.

Kazakstanin maalivahdille merkattiin 38 torjuntaa, mutta se on laiha lohtu hävityn pelin jälkeen. Tshekki on kolmantena B-lohkossa, tasapisteissä Kanadan ja Sveitsin kanssa. Kazakit puolestaan ovat viidentenä, juuri pudotuspelirajan alapuolella. Tshekki kohtaa illalla Latvian, Kazakstan huomenna Sveitsin.

Toisessa äitienpäivän iltaottelussa Ruotsi oli Itävaltaa vahvempi luvuin 5-0. Ruotsin avausottelu päättyi 1-0 voittoon Saksasta ja näin myös Ruotsin molemmat maalivahdit ovat pitäneet tolppien välin tyhjänä kiekoista.

Ruotsi otti jo pelin alussa määrääjän paikan, kun toisia MM-kisoja pelaava Pär Lindholm teki ensimmäisen MM-kisamaalinsa. Lindholm antoi laadukkaan ohjauksen Jonathan Berggrenin viivatoimitukseen. Maalin jälkeen hetken kuluttua Ruotsi pääsi ylivoimalle, tästä ei kuitenkaan maalia syntynyt.

Ensimmäisen erän aikana Ruotsi ja Itävalta pääsivät vielä kertaalleen molemmat yrittämään maalia ylivoimalla heikoin tuloksin.

Toinen erä olikin puolestaan pelillisesti yllättävän tasainen. Maalipaikat jakautuivat tasaisesti, eikä kumpikaan päässyt kunnolla kiinni hallintaan. Ruotsi kuitenkin oli paikoistaan kliininen, kun ensin Marcus Sörensen survoi kiekon maaliin pienestä kulmasta. Reilu 10 minuuttia myöhemmin Patrick Nemeth esitteli rannelaukaustaan ja upotti loistavan vedon itävaltalaisen Bernhard Starkbaumin taakse.

Viimeiseen erään marssitiin Ruotsin turvallisessa 3-0 johdossa. Itävaltalaisten peli-into oli kuitenkin jo lattian tasolla ja peli oli hyvin yksitoikkoista. Ruotsi hallitsi peliä ja kaunistelikin ottelun lukemia vielä kahdella maalilla erän mittaan.

Ensin oli Leo Carlssonin vuoro laittaa kiekko käytännössä tyhjään maaliin, kun Detroit Red Wingsin hyökkääjälupaus Lucas Raymond tarjoili vastahyökkäyksessä upean syötön maalin tolpalle. Pari minuuttia myöhemmin Dennis Everberg iski suoralla laukauksellaan maalin vastahyökkäyksestä.

Vaikka Ruotsi oli todella vakuuttava, oli Itävallan puolustus ja maalivahtipeli luokattoman heikkoa. Ruotsi majailee tällä hetkellä A-lohkon sijalla kaksi, ruotsalaiset ovat tasapisteissä jenkkien kanssa.

Itävalta jatkaa huomenna pelejään Tanskaa vastaan kello 16:20.

Tänään jääkin nähtäväksi, liitääkö Ruotsi voitosta voittoon vai onko Leijonat saaneet peliesitykset kuntoon ja Tre Kronorille ei jää ottelusta pisteitä ollenkaan. Suomi kohtaa Ruotsin tänään 15.5 klo. 20:20, ottelua voi seurata ilmaiseksi MTV 3:lta.

200 käteiskierrosta tervetulotarjouksena!

Highrollerilta jopa 200 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta!