Banner Image

Ennakkosuosikit vakuuttavia, Sveitsin nollaputki rikki – MM-kisojen torstain tähtihetket

Torstaina 18.5. pelattiin tuttuun tapaan neljä peliä lisää MM-jääkiekkoa, joissa ennakkosuosikit olivat vakuuttavia, niin kuin olettaa saattoi. Slovenia jahtaa yhä ensimmäistä voittoaan, samalla kun Sveitsi ja Ruotsi varmistivat pudotuspelipaikkansa. Saksalle tuli myös vihdoin turnauksen avausvoitto.

Unisen alun jälkeen, Tshekki rutiinivoittoon

Slovenia oli jo järjestelmässä turnauksen jymy-yllätystä, kun turnauksen jopa heikoin joukkue iski kaksi aikaista maalia Tshekin reppuun. Ensimmäinen erä oli kokonaisuutena hyvin tasainen, mutta poikkeuksellisesti Slovenia onnistui paikoistaan hyvin. Tshekin erä alkoi hyvin, kun Slovenian Aljosa Crnovic otti heppoisen huitomisrangaistuksen.

Ylivoima ei kuitenkaan onnistunut standardien mukaan ja peli jatkui 0–0. Jäähyn jälkeen ehti kulua noin viisi minuuttia, kunnes slovenialaiset yllättivät koko areenan. Saksan DEL-liigassa pelaava Miha Verlic iski Jan Urbasin laukauksesta syntyneet reboundin sisään Slovenia juhli 0–1 johtomaalia.

Erän puolenvälin jälkeen oli Slovenian vuoro yrittää ylivoimalla ja he käyttivät paikan mainiosti. Pienen pyörityksen päätteeksi oli Slovenian kapteenin Jan Urbasin laukaus tällä kertaa liian tarkka ja kova ja viivapommi päätyi suoraan maaliin. Turnauksen ensimmäistä peliään pelannut NHL-huippumaalivahti Karel Vejmelka oli yllätetty toistamiseen ensimmäisen erän aikana. Tilanne oli slovenialaisille poikkeuksellinen, sillä ennen tätä ottelua olivat he tehneet vain kaksi maalia koko turnauksessa.

Toiseen erään mentäessä Slovenian 0–2 johdossa alkoi Tshekki saada pelistä kiinni. Hyökkäyspelaamista vaikeutti kuitenkin se, että Tshekki päästi slovenialaiset ylivoimalla ajassa 26:19, sekä 29:45. Alivoima pelaaminen tappoi hyvän alkuerän momentumin. Slovenian ylivoima ei kuitenkaan enää ollut tappavaa ja Tshekki onnistui hoitamaan alivoimat todella puhtaasti.

Toisen erän loppupuolella slovenialaiset ottivat kuitenkin jäähyn, ja Tshekki pääsi toista kertaa ylivoimalle. Hyvin aktiivisen ylivoimapyörityksen päätteeksi loistavasti alkukisat pelannut Dominik Kubalik onnistui maalinteossa suoraan syötöstä. Maalin jälkeen Kubalikin tehot olivat turnauksessa 4+3=7 neljään otteluun. Maalin mentaalinen vaikutus oli varmasti merkittävä, sillä pukukoppiin on keskimääräistä mukavampi mennä kavennusmaalin jälkeen.

Kolmannessa erässä Tshekki löysi pelinsä

Kolmannessa erässä huomattiin, että Tshekki löysi pelinsä. Blaz Gregorc otti erän alussa koukkaamisjäähyn ja tällä rangaistuksella oli vakavat seuraukset. Kubalik jatkoi siitä, mihin edelliserässä jäi ja iski lähes identtisen ylivoimamaalin jälleen suoraan syötöstä. Maalin avulla ottelu tasoittui lukemiin 2–2 ja Kubalik nousi taas pistepörssin kärkeen.

Tasoitusmaalin jälkeen ottelu repesi täysin ja läpi kolmannen erän olivat ennakkosuosikit vakuuttavia. Reilu minuutti Kubalikin ylivoimamaalin jälkeen Roman Cervenka iski voittomaaliksikin jääneen 3–2 maalin. Daniel Vozenilekin loistosyötöstä pääsi konkaripelaaja tökkäämään kiekon ohi Slovenian maalia vartioivan Luka Gracnarin.

Tshekin mentyä johtoon loppui Slovenialta peli-into tyystin ja Tshekin täytyi enää kaunistella lukemia. Michal Kempny pääsi lyömään kiekon käytännössä tyhjiin ja lukemat 4–2 taululle; maalista merkattiin myös Kubalikille kakkossyöttö.

Kubalik viimeisteli lopulta hattutempun tyhjään maaliin ja Tshekki oli ottelun varma voittaja.

Vielä tyhjän maalinkin jälkeen Tshekki onnistui maalinteossa. Jakub Flekin ollessa maalin takana kulmassa, hänyritti syöttää kiekon maalille, mutta onnekkaasti osui maalivahdin jalkaan, josta kiekko lipui häkkiin, loppulukemat 6–2.

Unisen alun jälkeen, etenkin kolmannessa erässä olivat ennakkosuosikit todella vakuuttavia ja hyökkäys rullasi kauniisti. Voiton jälkeen Tshekki on lohkossaan sijalla kolme. Slovenia on yhä lohkonsa viimeinen, ei voittoja ja maalierokin on 4:19. Slovenian pelit jatkuvat tänään Latviaa vastaan 16:20 ja Tshekin urakka jatkuu lauantaina 12:20 Norjaa vastaan.

Tre Kronor vahvempi heti ottelun alusta asti

Ruotsi kohtasi unkarin torstain toisessa iltapäiväottelussa. Heti ottelun alusta alkaen olivat ruotsalaiset innokkaalla päällä ja avausmaali tulikin jo ajassa 1:33. SC Bernia Sveitsissä edustava Oscar Lindberg toi kiekon hyökkäysalueelle ja kokeili onneaan lämärillä B-pisteen kaarelta. Laukaus upposikin etukulmasta sisään ja Unkarin 22-vuotias maalivahti Dominik Horvath oli yllätetty ensimmäistä kertaa.

Marcus Sörensenin istuessa jäähyllä pelasi Ruotsin alivoimanelikko täydellisesti. Los Angeles Kingsiä jo pitkään edustanut Carl Grundström teki loistavan keskialueen kiekonriiston ja upealla syötöllään vapautti Jacob De La Rosen puolittaiseen läpiajoon. De La Rose laukoi maaliputkia kilisyttäen Ruotsin 0–2 johtoon.

Unkari pääsi kuitenkin yllättämään ottelua täysin hallinneen Ruotsin, kun Roland Kiss pääsi laukomaan kiekon etukulmasta sisään. Tilanne kaventui 1-2:een ja vaikkei erä passivoitunut, niin ei ruotsalaisetkaan ennen erän loppua päässeet enää huippupaikoille. Erän lopussa kuitenkin maalineteen merkkaamattomaksi jäänyt Dennis Everberg pääsi tökkäämään kiekon maalin suoraan Timothy Liljegrenin syötöstä.

Toisessa erässä Ruotsin ollessa jo 1–3 johdossa Unkari lamaantui täysin. Altavastaajat ottivat kaksi jäähyä ennen kuin erää oli saatu pelattua edes kolmea minuuttia ja Ruotsi pääsi 5vs3-ylivoimalle. Koko ylivoiman ajan olivat ennakkosuosikit todella vakuuttavia, mutta niin oli myös Andre Peterssonin laukaus, jolla Ruotsi siirtyi 14 johtoon. Lähes seisovilta jaloilta aivan etuyläkulmaan uponnut laukaus oli 32-vuotiaan Peterssonin ensimmäinen MM-kisamaali.

Erän loppua kohti Ruotsi kaunisteli maalimääräänsä ensin viiteen Jonatan Berggrenin laukoessa tarkasti takakulmaan ja minuuttia myöhemmin kuuteen, kun De La Rosen iski illan toisen suoraan syötöstä maalin perälle. Ruotsin hallinnasta toisessa erässä kertoo se, että laukaukset menivät 0–19 Ruotsille.

Myös kolmas erä oli täysin Ruotsin

Jos verrataan edelliserän laukauksiin, niin myös kolmas erä oli täysin Ruotsin hallinnassa. Kolmannen erän laukaukset menivät Ruotsille 0–17. Unkari ei siis onnistunut laukomaan kiekkoa maali kohti kahteen erään kertaakaan ja vain kahdesti ohi sen. Ruotsin superlupaus Lucas Raymond onnistui myös avaamaan maalitilin MM-kisoissa, kun hän kävi napauttamassa kiekon sisään vain 18-vuotiaan Leo Carlssonin syötöstä. Carlssonia lukuun ottamatta täysin NHL-pelaajista koostuva Ruotsin ykkösviisikko oli hyvällä pelipäällä, kaikkien tehdessä vähintään yhden tehopisteen.

Ottelu päättyi lopulta ruotsalaisten vakuuttavaan 1–7 voittoon. Voiton jälkeen Ruotsi majailee A-lohkon sijalla kaksi, pisteen päässä jenkeistä. Ruotsi jatkaa pelejä lauantaina Ranskaa vastaan kello 20:20 alkavassa iltapelissä. Unkarin epätoivoinen jahti toisesta voitosta jatkuu tänään kello 16:20 Leijonia vastaan, ottelua voit seurata MTV 3:lta.

Sveitsin NHL-vahvistukset valmiina – nollaputki vihdoin rikki

Sveitsin kaataessa Slovakian torstain toisessa iltaottelussa, oli uudet Sveitsin huipputason NHL-vahvistukset valmiina peliin. Kun ensimmäistä erää ehti kulua vain viisi minuuttia, oli Sveitsi jo johtoasemissa. New Jersey Devilsiä NHL:ssä edustava Jonas Siegenthaler näytti mallia, kuinka viivalaukaukselle annetaan voimaa ja iski Sveitsin 1–0 johtoon. Maalin kakkossyöttäjäksi merkattiin Sveitsin kovin NHL-vahvistus Nico Hischier.

Ensimmäinen erä oli tuttuun tapaan Sveitsin hallinnassa. Olivathan ennakkosuosikit vakuuttavia jälleen, mutta siitä huolimatta ensimmäisen erän hukkaan heitetyt ylivoimat herättävät kysymyksiä. Sveitsi pääsi kahdesti ylivoimalle avauserässä, mutta ylivoimapeli ei näyttänyt samanlaiselta, kuin ennen NHL-tähtien saapumista.

Kummallinen kakkoserä

Toinen erä olikin täysin kaksipiippuinen tapaus. Sveitsi hallitsi pelillisesti, heillä oli enemmän paikkoja tehdä maaleja, mutta Slovakia oli piristävän tehokas. Erän alussa Winnipeg Jetsin Nino Niederreiter siirsi pelin 2–0:aan Sveitsin hyväksi. Tämän jälkeen alkoi kuitenkin tapahtua kummia. 2–0-maalista ehti kulua vain puoli minuuttia ja peli oli 2–1. Andrej Kudrna pääsi iskemään turnauksen ensimmäisen osumansa viime kaudella SaiPaa edustaneen Oliver Okuliarin maukkaasta poikittaissyötöstä.

Sveitsin nollapeliputki oli vihdoin rikki ja peli sai uuden teeman, kun Slovakia oli jo maalin päässä. Sveitsi päästi puolessa välissä toista erää Slovakian uudelleen ylivoimalle, mutta tästä selvittiin säikähdyksellä.

Mielenkiintoisempi ylivoima oli vasta tulossa, kun Dean Kukan lähti istumaan jäähylle huitomisesta. Slovakian pyörittäessä ylivoimaa onnistuu Sveitsin Gaetan Haas tökkäämään kiekon keskialueelle. Tähän irtokiekkoon kerkeää kuitenkin ensimmäisenä Dario Simion, joka polkee itsensä läpiajoon. Läpiajosta ei seuraa maalia, mutta rangaistuslaukaus siitä tulee.

Jo yhden pelin tässä turnauksessa aiemmin pelannut Kevin Fiala tulee ampumaan rankkaria. NHL-supertähden harhautuksista huolimatta Slovakian 21-vuotias maalivahti Samuel Hlavaj seuraa tilanteen hyvin loppuun ja onnistuu tekemään torjunnan; Slovakia pysyy pelissä mukana.

Saman ylivoiman viimehetkillä Okuliar laukomaan lupaavalta paikalta, laukaus jää liukumaan Sveitsin maalivahdin taakse, mutta Pavol Regenda viimeistelee tilanteen ja tökkää tulostaululle lukemat 2–2. Toisen erän aikana Slovakia sai neljä laukausta ja niillä mukaan tuli kaksi maalia. Kolmanteen erään mennään tasalukemissa.

Sveitsiltä kliininen kolmoserä

Kolmannessa erässä olivat kuitenkin ennakkosuosikit vakuuttavia ja Sveitsi onnistui pitämään Slovakian kaukana hyvistä maalipaikoista – lähes koko erän.

Kun kolmatta erää oli pelattu noin viisi minuuttia, aukesi Slovakialle upea mahdollisuus. 19-vuotias Simon Nemec vie kiekon kulmaukseen ja syöttää sieltä maalineteen, jotenkin ihmeen kaupalla kukaan puolustavista pelaajista ei osu kiekkoon ja Marek Hrivik saa elämänsä paikan upottaa kiekon Sveitsin maaliin. Sveitsi kuitenkin selvittää tilanteen kuin ihmeen kaupalla ja kaksi minuuttia myöhemmin ottaa johdon.

Heti hyökkäyspään aloituksen jälkeen Christian Marti laukoo viivasta. 30-vuotiaan puolustajan laukaus osuu slovakkipuolustajan Michal Ivanin käteen ja onnekas voittomaali on syntynyt. Koko loppuerä menee enemmän tai vähemmän Sveitsin hallinnassa ja Gaetan Haas saa viimeistellä ottelun loppulukemiksi 4–2 osumalla tyhjään maaliin ajassa 59:25.

Vaikka tässä ottelussa ennakkosuosikit eivät olleet läpipelin vakuuttavia, on Sveitsin peli todella hyvällä mallilla. Yli kolme ottelua kestänyt nollaputki on pelottava merkki muille joukkueille. Voitolla Sveitsi säilyttää kärkipaikan lohkossa ja Slovakia on nyt lohkon neljäs. Slovakia pelaa tänään perjantaina Kazakstania vastaan iltaottelussa ja Sveitsi kohtaa jättimaa Kanadan lauantaina 16:20.

Saksalle vihdoin ensimmäinen voitto

Neljän pelatun ottelun jälkeen on Saksa saanut vihdoin ensimmäisen voiton. Kolme yhden maalin tappiota kärsinyt Saksa päihitti maalirikkaassa pelissä Tanskan luvuin 4–6. Vaikka Saksa päästikin ottelussa neljä maalia, ovat he todistaneet jo aiemmin puolustuksenkin olevan laadukasta ja tällä kertaa hyökkäyspäässä olivat ennakkosuosikit vakuuttavia.

Ensimmäinen erä oli Tanskalta todella onnistunut. Jo viiden minuutin kohdalla Tanska löysi itsensä johdosta, kun Malmö-puolustajan Matias Lassenin viivatoimitus otti kimmokkeen Saksan kapteenin Moritz Müllerin luistimesta ja Tanska pääsi nauttimaan avausosumasta.

Paria minuuttia myöhemmin tanskalaishyökkääjä Mathias Bau Hansen mahdollisti jäähyllään Saksalle vaarallisen paikan kaventaa peliä. Ylivoima oli kuitenkin heikkoa ja ensimmäinen erä päättyi luvuin 1–1.

Toisessa erässä saksalaiset heräsivät peliin todenteolla ja näyttivät väkevää hyökkäystaitoaan erän puolestavälistä alkaen. 21-vuotias NHL-hyökkääjä John-Jason Peterka polki hyökkäysalueelle ja tasoitti ottelun laadukkaalla laukauksella. Maalin merkitys Saksan pelirohkeuteen oli merkittävä ja johtomaali tulikin jo kahta minuuttia myöhemmin.

Saksan johtomaali oli todella onnekas, sillä joukkueen kapteeni Müller heitti kiekon puolesta kentästä tanskalaismaalivahtia kohti, mutta siitä syntyikin vaarallinen rebound. Alexander Ehl iski paluukiekosta helpon johtomaalin Saksalle.

Joukkueen kapteeni jakso pisteilottelua seuraavaksi maalin merkeissä. Müller pääsi laukomaan Saksan kolmannen maalin Marcel Noebelsin laadukkaasta poikittaissyötöstä. Toinen erä oli täysin saksalaisten hallinnassa lähes erän loppuun.

Toisen erän viime hetkillä Saksan maalivahti Mathias Niederberger yllätettiin helpon oloisesti, kun ensimmäisessä erässä jäähyn ottaneen Bau Hansenin suora laukaus upposi sisään. Maali oli täysin torjuttavissa, mutta nyt Tanskalle annettiin mentaalisesti tärkeä ”pukukoppimaali.”

Maalirikas kolmas erä kääntyi lopulta Saksalle

Kolmannen erän ensimmäistä osumaa sai odottaa kauan. Ajassa 55:01 onnistui Tanskan Christian Wejse veivaamaan kiekon maalin edestä reppuun ja peli oli tasan. Vaikka erän ensimmäinen maali tuli vasta viisi minuuttia ennen pelin loppua, maaleja oli vielä luvassa.

Saksan seuraavaa maalia ei tarvinnut odotella, sillä vain 20 sekuntia tasoituksen jälkeen olivat saksalaiset jälleen johdossa. Hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen oli Jonas Müllerin paikka laukoa viivasta. Terävällä kudillaan hän ohitti 22-vuotiaan Frederik Dichow Nissenin. Saksan MM-joukkueen vakiokasvo oli tärkeässä paikassa hyvin luotettava.

Tanskan Niklas Andersen teki pohjoismaalaisten takaa-ajosta lähes mahdottoman, kun hän otti laitataklaus jäähyn ajassa 57:55. Ylivoimalla kaikkien rakastama Eisbären Berlinin tähtihyökkääjä Marcel Noebels iski tyhjään maaliin ja lukemat taululla olivat 3–5.

Tanskalaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan saivat kuin ihmeen kaupalla vielä kavennusmaalin, kun peliä oli jäljellä 32 sekuntia. Markus Lauridsen laukoi viivasta kohti maalia ja Wejse onnistui ohjaamaan kiekon maalin.

Kavennusmaalin aiheuttanut jännitys raukesi hyvin äkkiä. Tanskan oli pakko ottaa viimeinen keskialoitus ilman maalivahtia ja se kostautui. Tanskalaiset eivät saaneet aloituksen jälkeen kiekkoa haltuunsa ja NHL-hyökkääjä Nico Sturm sai viimeistellä pelin tyhjään maaliin.

Saksa voitti ottelun lopulta 4-6 ja varmisti turnauksen ensimmäisen voittonsa. Voiton avulla saksalaiset nousivat lohkossa kuudenneksi ja Tanska säilytti paikkansa kolmantena. Saksa kohtaa tänään naapurimaansa Itävallan ja Tanska saa vastaansa lauantaina USA:n.

200 käteiskierrosta tervetulotarjouksena!

Highrollerilta jopa 200 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta!