Banner Image

Toisen lohkon voittaja ja häviäjä selvillä – yhteenveto sunnuntai 21.5

Jääkiekon MM-kisojen yhteenveto sunnuntai 21.5 paljastaa toisen lohkon voittajan ja jumbosijalle jääneen joukkueen. MM-turnauksen loppusuora on jo kulman takana, kun kaikki joukkueet ovat pelanneet jo vähintään viisi seitsemästä lohkopelistä.

Sunnuntain pelikierroksella nähtiin neljä ottelua, joista kolmessa nähtiin reilusti maaleja. Slovenia-Slovakia-ottelussa ei puolestaan maaleilla juhlittu, vaan Slovakia voitti ottelun nollapelillä 0-1.

Saksan tulosketjut olivat todellakin pelipäällä ottelussa Unkaria vastaan, Unkarilaisetkin yllättivät tekemällä kaksi maalia iltapäivän pelissä. Sveitsi otti jättimäisen tärkeän voiton Tshekeistä ja USA puolestaan pyyhki Ranskalla lattioita.

Saksan tulosketjut toimivat

Saksa kohtasi A-lohkon iltapäiväottelussa Unkarin Nokia-Areenalla. Suurena ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Saksa lunasti odotukset ja voitti ottelun tyylipuhtaasti. Ajassa 07:58 avausmaalin saksalaisille iskenyt Wojtek Stachowiak pääsi iskemään helpon maalin Justin Schützin laukauksesta tulevaan paluukiekkoon.

Ensimmäinen erä jatkui täysin Saksan kontrollissa ja olikin yllättävää, ettei ketsuppipulloefekti käynnistynyt jo avauserässä. Hallinnasta huolimatta eivät saksalaiset onnistuneet toistamiseen maalinteossa, mutta hyökkäys näytti jo avauserässä todella terävältä. Ensimmäisestä erästä merkattiin laukaukset 15-4 Saksan voitoksi.

Toisessa erässä Unkari hukkasi loistavan mahdollisuuden tulla tasoihin ja vaikka ohi. Maksymilian Szuber otti 5+10 jäähyn päähän kohdistuneesta taklauksesta ja Saksalle oli tiedossa viiden minuutin alivoima. Kaiken kukkuraksi puoli minuuttia myöhemmin laiskasti kisat pelannut Moritz Seider otti päälle kaksiminuuttisen ja Unkarille aukesi kaksi minuuttia 5vs3-ylivoimaa.

Kun Unkari oli saanut olla ylivoimalla vähän yli minuutin ajan, Istvan Bartalis antoi saksalaisille tasoitusta ja otti idioottimaisen jäähyn: vastustajan mailasta kiinnipitäminen. Ylivoima oli Unkarilla todella heikkoa, mutta Saksan alivoimaa helpotettiin todella paljon Bartalisin jäähyllä.

Huolimatta pitkästä ylivoimamahdollisuudesta, Unkari tai toisessa erässä vain kolme laukausta maalia kohti. Kun alivoima oli tapettu ja erää oli jäljellä viitisen minuuttia, Saksa löi jalan kaasulle.

Seider pelasi seinäsyötön Frederik Tiffelsin kanssa ja pääsi laukomaan itse maalinedustalta suoraan syötöstä Saksan 2–0 johtoon. NHL-tähteä on kritisoitu näissä kisoissa laiskasta ja välinpitämättömästä asenteesta. Maalin tuuletus oli varmasti osoitettu kriitikoille.

Vain 18 sekuntia myöhemmin Saksa löi pelin jo 3–0:aan. Suomalaistaustainen Samuel Soramies tuli hyökkäysalueelle laidasta ja laukoi maalia kohti. Jotenkin Unkarin maalivahti Dominik Horvath ei saanut laukausta suljettua, vaan siitä syntyi rebound, jonka Nico Sturm löi sisään.

Erän lopussa Saksa pääsi vielä ylivoimalle ja ottelun kolmannen maalin tehnyt Strum iski tilanteeksi jo 4-0. Saksalle on tärkeää saada kaikista peleistä voitto, vaikean alun jälkeen ja siihen pisteeseen he ovat tällä tekemisellä pääsemässäkin.

Kolmas erä tasainen, Unkari pääsi säikäyttämään

Kolmannen erän alussa Saksa vahvisti johtoa jo kolmeen maaliin, kun John-Jason Peterka laukoi kiekon sisään todella pienestä kulmasta. Juuri sillä hetkellä, kun peli näytti jo täysin taputellulta Saksalle, pääsi unkarilaiset yllättämään. Vastahyökkäyksen päätteeksi Istvan Terbocsin laukaus lipui jopa onnekkaasti saksalaisten maaliin. Tästä maalista Unkarille saattoi tulla jopa pieni energialisäys, sillä vain kahta minuuttia myöhemmin tuli jo toinen kavennusmaali.

Nandor Fejes sai kiekon B-pisteellä ja pääsi rauhassa rankaisemaan huonosti sijoittunutta Mathias Niederbergeria, jolla jäi maalin etukulma lähes täysin auki. Unkarin takaa-ajo juhlat loppuivat kuitenkin, kun Dominik Kahun löi 6-2 maalin Peterkan syötöstä. Saksa kaunisteli lukemat 7-2:een Jonas Müllerin maalilla.

Voitetun ottelun jälkeen on saksa nyt lohkossa sijalla neljä. Saksan takana on Tanska yhden pisteen päässä, jolla on vielä yksi peli vähemmän pelattu. Saksan pelit jatkuvat tiistaina Ranskaa vastaan, mutta Tanskalla on vielä pelit Suomea ja Ruotsia vastaan.

Slovakia nollasi Slovenian, Skorvanekille 33 torjuntaa

B-lohkon iltapäiväottelussa Slovakia nollasi Slovenian ja jatkaa teoreettista kamppailua pudotuspeleistä. Slovakian maalivahti Stanislav Skorvanek oli ottelun sankarihahmo 33 torjunnallaan ja nollapelillään.

Ensimmäinen erä mentiin täysin Slovakian pillin mukaan. Kuitenkin vaarallisimmat paikat tulivat Slovenialle, mutta ensimmäinen erä mentiin tasatilanteessa 0-0 erätauolle asti. Slovakialle aukesi ylivoiman kautta paikka tehdä avausmaali, mutta useasta laukauksesta huolimatta maalitili ei auennut vielä avauserässä.

Toisessa erässä ei maalia tarvinnut odotella, vaan Richard Panik kävi iskemässä ottelun avaus- ja voittomaalin, kun toista erää oli pelattu 15 sekuntia. Pavol Regenda löysi loistavalla syötöllään Panikin, joka oli polkemassa läpiajoon. Lausanne-hyökkääjä pääsi läpiajossa maalivahdin kanssa napit vastakkain ja hoiti homman kotiin. Slovakian maajoukkueen vakiokasvo on ollut tärkeissä peleissä usein Slovakian parhaita pelaajia.

Slovenialle aukesi toisessa erässä useampi paikka tasoittaa peli, mutta myös Slovakia jatkoi aktiivisesti hyökkäämistä. Slovenia ei onnistunut hyödyntämään kahta ylivoimaa, joille joukkue pääsi, mutta tasoitusmaali oli aivan milleistä kiinni. Erän loppupuolella Slovenia pääsi hyökkäämään ja Jan Urbas laukoi pienestä kulmasta. Torjunnan piti olla helppo, mutta kiekko oli millien päässä lipua maaliin.

Koska tilanteesta ei tullut maalia, kolmanteen erään siirryttiin lukemissa 0–1 Slovakian hyväksi. Kolmannessa erässä molemmat joukkueet, mutta etenkin Slovenia sai paljon maalipaikkoja. Myös Slovakia pääsi kokeilemaan johdon lisäämistä puolittaisesta läpiajosta, mutta molemmilla joukkeilla viimeistely oli tehotonta. Ottelu päättyi lopulta Slovakian 0-1 johtoon, tärkeän nollapelin ansiosta.

Slovenia kohtaa tänään Kazakstanin iltapelissä kello 20:20 ja Slovakia pelaa tiistaina Norjaa vastaan kello 12:20. Slovakialla on täydet mahdollisuudet pudotuspeleihin mukaan, mutta mikäli Latvia saa Sveitsiä vastaan edes yhden pisteen, voidaan Slovakian mahdollisuudet kuopata. Slovenia ei puolestaan voi enää välttää lohkojumbon paikkaa.

Sveitsi voitti kärkikamppailutrillerin

B-Lohkon kärkijoukkueiden välisessä ottelussa Tshekki kohtasi Sveitsin erittäin jännittävässä ottelussa. Selkeänä ennakkosuosikkina ottelussa ollut Sveitsi yllätettiin ottelun alkupuolella, kun ajassa 06:47 Roman Cervenka onnistui maalinteossa Sveitsin puolustuspään virheen jälkeen. Maali oli Cervenkan turnauksen kolmas.

Slovakia pääsi yrittämään etumatkan rakentamista ylivoimalla, mutta joukkue ei onnistunut maalinteossa toistamiseen ensimmäisessä erässä. Ajassa 11:29 oli Sveitsin paikka tasoittaa peli ylivoimalla. NHL-tähdillä täytetty ylivoimakentällinen toimi, kun Nico Hischier siirsi kiekon vierellään olevan Romain Loeffelin eteen, joka pääsi laukomaan suoraan syötöstä. Maali oli puolustajalle turnauksen toinen.

Toiseen erään mentiin jännittävässä 1-1 tasatilanteessa. Ensimmäisessä erässä peli oli todella tasaista ja olisi voinut kääntyä aivan kummalle joukkueelle vain. Toinen erä oli kuitenkin Sveitsin hallinnassa ja se näkyi aina tulostaululla asti. Heti erän alussa ajassa 21:58 pääsi Sveitsi ylivoimalle. Vaikka joukkue ei virallisesti tehnyt ylivoimamaalia, tuli ottelun 1-2 maali sekunnin päästä siitä, kun ylivoima loppui.

Jo viimepelissä loistanut kokemusta joukkueeseen tuova Andres Ambühl iski sveitsiläiset johtoon. Maalin edustalle turhan vapaaksi jäänyt Ambühl onnistui laukomaan suoraan syötöstä Sveitsin johtoon. Käsittämättömät 129 MM-ottelua pelannut Ambühl pääsi vahvistamaan Sveitsin johtoa viittä minuuttia myöhemmin.

Nopeasti maalinedustalle livahtanut maajoukkuelegenda jäi jälleen vapaaksi ja pääsi tökkäämään kiekon reppuun. Toisessa erässä ei enää maaleja nähty, mutta Sveitsin 1–3 johto näytti kolmanteen erään mennessä vakuuttavalta.

Pistepörssin ykkönen teki pelistä jännittävän

Kolmannessa erässä nähtiin se, mitä odottaa saattoikin. Sveitsi aloitti puolustamaan tiukemmin, eikä ottanut riskejä hyökkäyspäähän pääsemisen vuoksi. Tshekki puolestaan sai ottelun ensimmäistä kertaa kunnollisia ja pitkiä hallintajaksoja kolmannessa erässä.

Sveitsin kolmannen maalin syöttänyt Denis Malgin otti väkivaltaisuus jäähyn. Colorado Avalanchen hyökkääjän istuessa jäähypenkillä pääsi Tshekki kaventamaan pelin 2–3:een. Pistepörssin ylivoimainen ykkönen Dominik Kubalik iski jälleen ylivoimamaalin, joka tuli tuttuun tapaan suoraan syötöstä. Maalin jälkeen Kubalikin tehot ovat turnauksessa 8+4=12.

Tshekkiläisten takaa-ajo vaikeutui kolme minuuttia myöhemmin, kun Sveitsin Tanner Richard pääsi iskemään uransa helpoimman maalin upean syöttöketjun päätteeksi. Sveitsin neljäs maali jäi lopulta ottelun viimeiseksi ja Sveitsi varmisti lohkovoiton.

Lohkovoiton varmistanut Tshekki pelaa vielä viimeisen lohkopelinsä Latviaa vastaan huomenna tiistaina kello 20:20. Tshekin viimeinen koitos on lohkon kolmantena majailevaa Kanadaa vastaan tiistaina kello 16:20.

Jenkit nöyryyttivät Ranskaa läpi ottelun

USA kohtasi Ranskan A-lohkossa sunnuntai-iltana. Mittelö oli molemmille lohkon toiseksi viimeinen ottelu. USA sai ottelun jo ensimmäisessä erässä pelin pakettiin, kun erätauolle mentiin jenkkien kolmen maalin johdossa.

USA:n ensimmäisen maalin teki NHL-pelaaja Drew O’Connor. O’Connorin maalin petasi loistavasta pelisilmästään tunnettu Conor Garland. Ajassa 11:34 jenkit vahvistivat johtoaan huippulupaavan Cutter Gauthierin maalilla. Scott Perunovichin loistavasta syötöstä lyhyeen läpiajoon polkenut Gauthier iski turnauksen neljännen osumansa

T.J Tynan oli kolmas jenkki, joka onnistui tekemään maalin ensimmäisessä erässä. Tynan pääsi myös laukomaan maalinedustalta. Toiseen erään mentäessä USA:lla oli 13 laukausta, tämä on saman verran mitä Ranska keräsi koko ottelussa.

Toisen erän alussa Sebastian Ylönen vaihdettiin pois Ranskan maalilta ja tilalle tuli Quentin Papillon. Papillon sai aivan yhtä harmillisen alun ottelulleen, kuin kollegaansa. Justin Addamo lähti erän alussa istumaan jäähylle poikittaisesta mailasta. Jo yhden maalin ensimmäisessä erässä tehnyt Gauthier pääsi iskemään illan toisen.

Toisessa erässä ei ollutkaan enää muuta nähtävää, kahden jäähyn lisäksi. Toiselle erätauolle mentiin USA:n 4-0 johdossa.

Kolmas erä täyttä tuhoa

Justin Addamo jatkoi siitä mihin hän jäi viime erässä ja otti taas aikaisen jäähyn ajassa 41:19. Tällä kertaa USA:n superjunnu Gauthier otti myös jäähyn hetkeä myöhemmin, eikä jenkit saaneet nauttia ylivoimasta pitkään.

Tästä huolimatta avausmaalin iskenyt O’Connor kerkesi tekemään viidennen maalin tasavajaalla. Keskialueella tyylikkään kiekonriiston tehnyt Pittsburgh Penguinsin hyökkääjä pääsi polkemaan läpiajoon ja iskemään pelin 5-0:aan.

Perunovich vastasi Yhdysvaltojen kuudennesta maalista. Hyökkäyspään hallintajakson lopuksi pienestä kulmasta etuyläseen laukonut AHL-puolustaja avasi maalitilinsä laukauksella. Ajassa 47:07 oli kiekko jälleen Ranskan maalissa, tällä kertaa Rocco Grimaldin toimesta. Erikoisen maalinedustatilanteen lopuksi tuomari osoitti maalia, ja kiekko oli käynyt Ranskan repussa.

48:36 ja tilanne oli jo 8-0. Garland pääsi laukomaan hyvän takakulmalaukauksen suoraan Tynanin syötöstä. Kun ottelua oli jäljellä kuusi minuuttia, pääsi Gauthier viimeistelemään hattutemppunsa. Erikoisesti lopulta maaliin pomppinut kiekko ratkaisi Gauthierin uran ensimmäisen miestenmaajoukkue hattutempun.

9-0 päättynyt ottelu vahvisti USA:n asemia A-lohkon piikkipaikalla. Jenkkien viimeinen ottelu on Ruotsia vastaan. Ottelun voittaja voittanee todennäköisesti myös lohkon. Ruotsilla on myös tänään peli Tanskaa vastaan, mutta siitä voi todennäköisesti budjetoida ruotsalaisille voiton. Ranskan turnaus päättyy tänä vuonna lohkovaiheeseen, mutta putoamista ensi vuoden kisoista ei tarvitse pelätä.