Banner Image

Norjan jättiyllätys, Ruotsin puolustus pelottavan hyvä – Yhteenveto maanantai 22.5.

Norjan jättiyllätys ja Ruotsin kokoonpanon kiven kova puolustus, häntäpääjoukkueiden tasaiset kamppailut, tätä kaikkea sisältää jääkiekon MM-kisojen yhteenveto maanantai 22.5. MM-turnauksen lohkovaihe lähestyy loppua, kun maanantaina pelattiin toiseksi viimeinen lohko-ottelukierros.

Norja yllätti kaikki ottelussaan Kanadaa vastaan, mutta täysi pistepotti jäi 12 sekunnin päähän. Ruotsin loistava puolustus liekeissä, Tre Kronor päästää tällä hetkellä keskimäärin maalin joka toisessa ottelussa. Hallinnasta huolimatta Itävalta joutui taipumaan aina voittolaukauskilpailuun asti Unkaria vastaan. Slovenialta todella huonot kisat, käteen jäi nolla pistettä.

Päivä alkoi shokkiyllätyksellä

Yhteenveto maanantai 22.5. alkaa todellisella jymy-yllätyksellä, kun tarkasteluun otetaan Kanadan tappio piskuista Norjaa vastaan. Toisin kuin olettaisi, ei Norjan voitto ollut epäansaittu, vaan joukkue taisteli hyvin jättimaata vastaan.

Ottelun alkupuolella norjalaiset pääsivät yrittämään avausmaalia ylivoimalla, kun NHL-hyökkääjä Jake Neighbours passitettiin kampitusjäähylle. Alivoima oli kuitenkin oletetun heikkoa ja Kanada pystyi selvittämään sen ilman suurempia ongelmia. Minuuttia myöhemmi peliväline löytyi kuitnekin kanadalaisten maalista.

Andreas Martinsen pääsi laukomaan kiekon maalin hyvältä paikalta maalin edestä Ken-Andre Olimbin syötöstä. Molemmat herroista ovat olleet jo pitkään mukana Norjan maajoukkueessa ja sen huomasi.

Kanadalaiset pääsivät myös kokeilemaan laadukasta ylivoimaansa, kun Helsingin IFK:ta edustava Christian Kasastul joutui erän lopussa jäähylle. Jäähystä kuitenkin selvittiin Norjan kannalta säikähdyksellä ja ensimmäinen erä tuli päätökseen Norjan 0-1 johdossa.

Toisessa erässä Norja ei aikaillut maalipaikkoja etsiessä. Kanadan omanpään kiekonmenetys johti siihen, että norjalaishyökkääjä Sondre Olden pääsi laukomaan rauhassa laidaista, ja helpoksi luonnehdittava torjunta jäi tekemättä.

Kanadan NHL-pelaajisto onnistui kuitenkin kuusi minuuttia myöhemmin kaventamaan pelin. Milan Lucic pääsi suhteellisen kaukaa, mutta maalinedustalla ollut trafiikki muodosti hyvän maskin ja kiekko päätyi suoraan maalin.

Viimepäivinä sikailevista pelaajistaan otsikoissa ollut Kanada teki sen taas. 18-vuotias huippulupaus Adam Fantilli lähti istumaan 5+10 jäähyä päähän kohdistuneesta taklauksesta. Ylivoimasta kolme minuuttia pelattiin toisessa erässä ja kaksi kolmannessa.

Toisessa erässä ei kuitenkaan ylivoimamaalia nähty ja kolmanteen erään mentiin Norjan johtaessa 1-2. Vielä toisessakin erässä Norja sai reilusti laukauksia ja oli todella hyvin mukana pelissä. Kolmannessa erässä viiden minuutin ylivoiman loppuosa oli todella heikkoa, eikä Norja onnistunut vahvistamaan johtoaan.

Shokkiottelulle trillerimäinen loppu

Kolmas erä oli Norjalta ymmärrettävästi puolustusvoittoinen, mutta joukkue passivoitua aivan täysin. Koko erän ajan pelin teema näytti siltä, että odotetaan vain Kanadan tasoitusmaalia tai päätössummeria. Kanadan NHL-tähdet onnistuivat saamaan pitkiäkin hyökkäysryppäitä ja Norjalla oli todellinen työ pitää maali puhtaana.

Lopulta se päätössummeri ja Kanadan maali eivät jääneet kauas toisistaan. Kun peliä oli jäljellä 12 sekuntia, onnistuivat kanadalaiset tasoitusmaalissa. Tyhjällä maalilla pelannut Kanada sai hyökkäyspään aloituksen ja Michael Carcone onnistui toimittamaan kiekon maalille, josta Lawson Crouse upotti tasoitusmaalin. Maali oli Crouselle jo turnauksen neljäs täysosuma.

Jatkoajalla yllättäen ei ollut suurempia vaaranpaikkoja, muutamaa laukausta lukuun ottamatta. Maaliakaan ei tullut viiden minuutin jatkoajan aikana ja ottelussa suunnattiin voittolaukauskilpailuun, eli tutummin rankkareille.

Norjalla onnistuivat kaikki kolme ensimmäistä laukojaa, mutta Kanada joutui takaa-ajajan asemaan, kun NHL-hyökkääjä Jack Quinn ei onnistunut laukauksellaan. Neljännessä parissa Norjan Michael Haga epäonnistui ja Kanadalle aukesi mahdollisuus tasoittaa peli. Tasoitusmaalin syöttänyt Carcone kuitenkin epäonnistui laukauksessaan.

Norjan viidennelle laukojalle Thomas Olsenille annettiin vastuu ja mahdollisuus voittaa ottelu. Kovalla vauhdilla aloittanut Olsen hidasti juuri ennen Kanadan maalivahtia Joel Hoferia. Olsen oli kärsivällinen ja odotti maalivahdin reaktiota, Hofer yritti riistää kiekon mailallaan ja tässä kohtaa Olsen teki ratkaisun viedä kiekon sivummalle ja pääsi laukomaan tyhjiin.

Voitto oli Norjalle lopulta merkityksetön, sillä pudotuspelipaikka ei ole mahdollinen, eikä pelkoa putoamisestakaan ollut. Mutta ryöstettyjen pisteiden ansiosta Kanada ei päässyt takaisin lohkon toiselle sijalle, jonka Tshekki heiltä vei.

Molemmat joukkueet viimeistelevät lohkovaiheensa tänään. Kanada Tshekkiä vastaan kello 16:20 ja Norja Slovakiaa vastaan 12:20.

Ruotsin lähes täydellinen puolustus yhä liekeissä

Ruotsi hallitsi Tanskaa vastaan pelatussa ottelussa pelin kulkua lähes koko ottelun ajan. Kuitenkin aivan ottelun alussa, oli Tanska terävämpi ja pääsikin johtoasemaan. Tanska sai koko erässä kaksi laukausta, joista toiselle kiekko upposi maaliin ajassa 03:39.

Loistavasti jokaisessa ottelussa puolustanut Ruotsi päästi ottelun avausmaalin, kun Jokereitakin edustanut tanskalaishyökkääjä Niklas Jensen laukoi lämärillä suoraan Nikolaj Ehlersin syötöstä. Syöttöpisteen myötä Ehlers nousi pistepörssin neljänneksi.

15 sekuntia maalin jälkeen olivat ruotsalaiset jo ylivoiman parissa. Tilanne parani entisestään, kun jo valmiiksi alivoimalla ollut Tanska joutui ottamaan toisen jäähy ja Ruotsi pääsi pelaamaan 5vs3-ylivoimaa 90 sekunnin ajan.

Ylivoima oli laadukasta, mutta maali jäi silti tekemättä. Huolimatta hyvästä paineistuksesta ja pyörityksestä, ei Ruotsi onnistunut viimeistelemään maalia ylivoiman aikana.

Lähes kymmenen minuuttia ylivoiman loputtua pääsi Tre Kronor myös maalin makuun. Dennis Everberg sai pienen onnenkantamoisen kautta kiekon lapaansa maalin edustalla ja iski ottelun tasoihin. Maali oli Everbergin kolmas tässä turnauksessa.

Ensimmäinen erä päättyi tasan lukemissa 1-1 ja toisessa erässä alku oli hitaan puoleinen. Kumpikin joukkue jäi vähän erätauolle, eikä hyökkäyspelaamisesta tullut mitään. Pelin ilme muuttui täysin kun Ruotsi teki saman, mitä Tanska avauserässä ja otti kaksi jäähyä lyhyessä ajassa. Tanska pääsi pelaamaan myös puolitoista minuuttia 5vs3-ylivoimaa, mutta tämäkin oli tehotonta.

Ylivoiman perään Tansk otti oman jäähyn ja päästi Ruotsin ylivoimalle. Ylivoima toimi tällä kertaa, kun Andre Petersson laukoi Ruotsin johtoon tarkalla vedolla etuyläkulmaan. Iso kiitos maalista kuului syöttöpisteelle päässeen Oscar Lindbergin loistavalle maskille.

Tanska ei käyttänyt paikkojaan

Toinen erä tuli lopulta Ruotsin 1-2 johdossa päätökseen. Etenkin toisessa erässä, mahdollisuuksia oli, mutta Tanska ei käyttänyt paikkojaan. Täysin purjeisiin kolmannessa erässä jäänyt Tanska sai heittää hyvästit voittomahdollisuuksille, kun ajassa 52:40 Ruotsin lupaava NHL-tähti Lucas Raymond onnistui maalinteossa.

Raymond sai ajaa lähes ilmaiseksi B-pisteiden väliin ja laukoa hyvältä sektorilta Ruotsin 1-3-maalin. Maalin jälkeen 21-vuotiaalla Detroit Red Wings hyökkääjällä on nyt kasassa tehot 2+5=7 kuudessa ottelussa.

Maalista kului vain vajaa kaksi minuuttia, kunnes Carl Grundström kaunisteli Ruotsin johtoa jo lukemiin 1-4. LA Kingsin hyökkääjän maali jäi ottelun viimeiseksi ja Ruotsi marssi voitollaan takaisin pisteen päähän USA:sta. Ottelusta käteen jäänyt tappio tarkoittaa Tanskalle sitä, että pudotuspelipaikka ei ole enää omissa käsissä. Tanskan pitää voittaa Suomi, mutta Saksan pitää myös hävitä Ranskalle.

Ruotsi kohtaa jenkit tänään 23.5 kello 16:20, Tanskan ottelu Leijonia vastaan alkaa 20:20.

Vauhdikas avauserä jumbotaistelussa

Itävalta ja Unkari kohtasivat toisensa maanantaina todella tärkeässä ottelussa. Ottelun lopputulos ratkaisi sen, että Unkari ei nähdä ensivuoden MM-kisoissa ja Itävalta pysyy mukana.

Vauhdikas avauserä sai alkunsa, kun Unkari otti kahden minuutin jäähyn ajassa 02:26. Itävallan ylivoima ei kuitenkaan ollut valmis aikaiseen alivoimaan, ja erikoistilanne jäi käyttämättä.

Unkarin onnistunut  alivoimapelaaminen oli isossa roolissa, sillä neljä minuuttia alivoiman jälkeen Istvan Sofron löi unkarilaiset johtoon turnauksen kolmannella osumallaan. Sofron tehdä maalinsa suoraan  Csanad Erdelyn laadukkaasta syötöstä maalin edustalle.

Reipas minuutti myöhemmin lähes kymmenen vuotta Suomessa pelannut, nykyinen Iserlohnin hyökkääjä Balazs Sebok joutui jäähylle. Itävallan ylivoima veti pidemmän korren ja tasoitti ottelun ylivoiman aikana.

Minnesota Wildin 21-vuotias hyökkääjä Marco Rossi polki omasta päästä yksin, aina läpi kolmen puolustajan ja onnistui maalinteossa. Maali oli Rossin ensimmäinen MM-kisamaali.

Avauserän lopussa Sofron iski jo illan toisen osuman ja siirsi Unkarin johtoon. Maali tuli aiemmin jäähyllä istuneen Sebokin laukauksesta, jonka Sofron ohjasi maaliin aivan erän lopussa ajassa 19:21.

Toisessa erässä Unkari vahvisti johtonsa jo kahden maalin suuruiseksi, kun Milan Horvath onnistui laadukkaassa viivalaukauksessa. Ottelu näytti tässä kohtaa olevan taputeltu, mutta pari minuuttia myöhemmin Itävalta kavensi pelin, kun Steven Strong onnistui sullomaan kiekon maaliin.

Erän lopussa Itävalta tasoitti pelin ylivoimalla, kun Sebok istui jo toistamiseen jäähyllä. Lukas Haudum pääsi laukomaan pelin tasoihin suoraan syötöstä.

Huolimatta vauhdikkaasta pelistä ensimmäisessä ja toisessa erässä, pelin tempo tippui kolmanteen  mentäessä. Molemmat joukkueet varmistelivat voittoa, eikä turhiin riskeihin lähdetty. Varmistelu realisoitu toden teolla, kun peli meni 3-3 lukemissa aina jatkoajalle asti.

Myös jatkoaika hyvin passiivista, eikä kumpikaan joukkueista päässyt säikäyttämään huippupaikoilla. Rankkarikisassa maalivahdit loistivat, mutta Itävalta veti pidemmän korren. Ensimmäisessä parissa Itävallan Manuel Ganahl onnistui maalinteossa ja tämä maali jäi voittolaukauskilpailun voittomaaliksi, sillä Itävallan maalivahti Bernhard Starkbaum torjui jokaisen rankkarin.

Trillerin voittamalla Itävalta varmisti ensi vuoden paikan MM-kisoissa ja Unkari joutuu hakemaan vauhtia tasoa alempaa.

Kazakstan parempi merkityksettömässä ottelussa

Toisessa maanantain iltaottelussa – joka oli täysin merkityksetön – oli Kazakstan Sloveniaa vahvempi. Heti ottelun alussa ajassa 01:30 Slovenian Anze Kuralt onnistui iskemään johtomaalin altavastaajille. Vastahyökkäykseen polkenut Kuralt teki tyylikkään soolomaalin, joka oli hänelle turnauksen toinen.

Erän puolessa välissä Slovenialle aukesi mahdollisuus kasvattaa johtoa ylivoimalla, mutta tuloksetta. Sen sijaan Kazakstanin illan ensimmäinen ylivoima oli onnistunut. Nikita Mikhailis liukui B-pisteen kaarelle ja laukoi pelin tasoihin etuyläkulmasta.

Matrixia vai todellisuutta? Toinen erä oli lähes täysi kopio ensimmäisestä. Kuralt avasi erän maalitilit ajassa 21:06, tällä kertaa pelaamalla kiekon maaliin pesäpallonäpillä. Ja aivan kuten avauserässä, Kazakstan tasoitti ottelun ylivoimamaalilla ajassa 39:02. Batyrlan Muratov antoi rannelaukauksen laulaa parhaalta sektorilta ja peli oli tasoissa 2-2.

Kolmannessa erässä Slovenia meni jälleen kerran johtoon aikaisella maalilla. 42:27 oli kellossa, kun Jan Drozg paini kiekon maaliin. Maali oli MM-turnausdebytantille kisojen kolmas osuma.

Juhlat loppuivat kuitenkin lyhyeen, kun erän puolessa välissä Kazakstan tuli tasoihin Yevgeni Rymarevin osumalla. Roman Starchenkon upeasta syötöstä läpiajoon päässyt Rymarev onnistui harhauttamaan maalivahdin ja tasoitti pelin 3-3:een.

Kolme ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua 24-vuotias MM-kisa-ensikertalainen Maxim Mukhametov varmisti ottelun voiton nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Laidasta vahvasti luistellut Mukhametov iski ottelun viimeiseksi jääneen 4-3-voittomaalin rystyllä ohi maalivahdin.

Molemmat joukkueet pelasivat turnauksen viimeiset pelinsä ja Slovenia on varma putoaja B-lohkosta. Kazakstanin sijoitus ei ole varma, mutta putoamisen he välttivät, mutta pudotuspeleihin ei voi myöskään päästä.