Banner Image

Suomen murskannut USA kohtaa Unkarin äitienpäivän ottelussa – Jenkkien tehokas hyökkäys valmiina

A-lohkon aamupäivän ottelussa Leijonat kaatanut USA joukkue hyökkää Unkarin kimppuun.

Huippupelillä turnauksen aloittanut USA on valtava ennakkosuosikki pientä Unkaria vastaan. Molemmat joukkueet ovat pelanneet yhdet ottelut ja USA löytyy lohkon piikkipaikalta 4-1 maalierolla, kun taas Unkari pitää lohkon jumbosijaa Tanskaa vastaan 3-1 lukemin hävityn ottelun jälkeen.

Yhdysvallat aloittivat turnauksen hyvin vakuuttavasti Suomen jäädessä jalkoihin luvuin 4-1. Pittsburgh Penguinsin Drew O’Connor oli ottelun tehokkain pelaaja. O’Connor teki kolmosketjun sentterinä komeat teho 1+2 ja iski myös ottelun 1-2 voittomaalin. Pingviinihyökkääjän lisäksi maalin makuun pääsivät myös Cutter Gauthier ja kaksi maalia tehnyt Alex Tuch.

USA:n hyökkäys luisti Suomea vastaan kuin jääkiekko Lake Michiganin peilijäällä. Suomen nimekäs joukkue jäi pitkiksikin ajanjaksoiksi omaan päähän jumiin jenkkien hallitessa hyökkäystä dynaamisella kiekon liikuttamisella.

27-vuotias kahden maalin mies Alex Tuch teki ansaitun läpimurron kuluneen NHL-kauden aikana Buffalo Sabresin riveissä. Vegasista 2021 Buffaloon siirtynyt jenkki teki kuluneen kauden aikana 74 otteluun tehot 36+43=79. Kausi oli hyökkääjän ensimmäinen yli 30 maalin kausi.

Ensimmäisiä MM-kisojaan pelaava NHL-hyökkääjä laukoi debyytissään kahden maalin lisäksi kahdeksan kertaa maalia kohti ja kellotti joukkueen korkeimman jääajan 21:28.

Toinen Pittsburghin Penguinsin vakiokasvo nähtiin yhdysvaltojen tolppien välissä. Kun Casey DeSmith esti 23 maalipaikkaa suomelta loistavilla torjunnoillaan. DeSmithin kausi NHL:ssä on ollut rikkonainen ja menestystäkin tuli hyvin vaihtelevasti Pittsburghin jäätyä ulos pudotuspeleistä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006.

Yhdysvaltoja vastaan aamupäivän ottelussa vastaan tuleva Unkari aloitti oman MM-kisa matkansa heikolla menestyksellä. Tanska oli Unkaria vastaan parempi maalein 1-3, mutta Unkari taisteli odotuksia vastaan hyvin pitkään mukana ottelussa.

Jäähyjen täyteisessä pelissä Tanskaa vastaan Unkari joutui maalin tappioasemaan ensimmäisen erän loppupuolella kun Winnipeg Jetsiä kahdeksan kautta edustanut Nikolaj Ehlers laittoi kiekon reppuun ylivoimalla.

Ensimmäinen erä oli kauniisti sanoen Tanskan täyttä dominointia. Unkari joutui ottamaan erässä kolme jäähyä ja laukaukset menivät lopulta juuteille 2-17. Unkarin maalivahti Bence Balizs teki parhaansa pitääkseen Unkarin mukana pelissä ja suoriutuikin ottelusta puhtain paperein.

Toisen erän alussa Unkari pääsi pelaamaan neljä minuuttia ylivoimaa tuloksetta. Jääkiekko noudattaa usein periaatetta “jos et itse tee, niin kaveri tekee.” Tämä kävi toteen noin puolen tunnin pelaamisen jälkeen kun Ehlers teki toistamiseen maalin ylivoiman alussa.

Kolmanteen erään takaa-ajoasemasta lähtevä Unkari onnistui kuin ihmeen kaupalla kaventamaan pelin kokeneen 35-vuotiaan Istvan Sofronin maalilla.

Maalia oli turha tuuletella pitkään, kun viisi minuuttia myöhemmin Pelicansiakin urallaan edustanut Heringin hyökkääjä Morten Poulsen löi naulan arkkuun ja löi loppulukemat 1-3 tauluun.

Unkarilla on tänään pitkä peli edessä USAn pelottavaa hyökkäystä vastaan. Jos USA murskasi Suomen ja Unkari oli purjeissa Tanskaa vastaan, on helppo haaveilla maalien täytteisestä ottelusta Yhdysvaltojen ja Unkarin välillä.

USA-Unkarin lisäksi tänään nähdään Nokia Areenalla myös Ranska-Tanska klo 16:20, sekä Ruotsi-Itävalta kello 20:20.