Banner Image

Kanadan sikamainen pelaaja Joe Veleno ulos kisoista – Onko liiton langettama rangaistus riittävä?

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF antoi eilen 21.5. tuomionsa: Joe Veleno ulos kisoista.

Kanada-Sveitsi ottelu oli saada hurjan käänteen, kun Kanadan tärkeimpiin pelaajiin kuuluva Veleno astui laitaväännön aikana Sveitsin joukkueen Nino Niederreiterin jalkapöydän päälle. IIHF on antanut Velenolle viiden ottelun pelikiellon, joka yltää aina mahdollisiin seuraaviin kisoihin asti. 

Hurjasta tilanteesta ei ottelussa tuomittu rangaistusta, mutta tilanteesta hermostunut Niederreiter joutui istumaan kaksi minuuttia jäähyllä väkivaltaisuudesta. Tilanteen jälkeen kaksikon ollessa maalin edessä, Niederreiter väänsi kanukin kanssa ja huitaisi tätä kasvoja kohti. 

Todella vaarallisessa tilanteessa oli onni mukana, ettei Sveitsin kapteenin jalkapöytä tai nilkka ole tällä hetkellä operoitavana. Vaikka tilanteessa sikaillut Joe Veleno on lähetetty ulos kisoista, pistää se miettimään, että onko viiden ottelun pelikielto riittävä rangaistus. Mitä jos tilanteesta ei olisi selvitty säikähdyksellä?

30-vuotias Niederreiter edustaa NHL:ssä Winnipeg Jetsiä, todella monipuolisella laitahyökkääjällä on vuosi jäljellä nykyistä NHL-sopimusta. 4 miljoonaa dollaria / kausi -arvoinen sopimus on ensi kauden jälkeen katkolla. Sveitsiläishyökkääjällä on varmasti vielä pelivuosia edessä, mutta tuollaiset sikailut voivat lopettaa 30-vuotiaiden pelaajien NHL-uria. 

Vaikka kyseessä ei olisi neljän miljoonan mies, samaa pohdintaa olisi hyvä käydä. Tällä viiden ottelun pelikiellolla annetaan ymmärtää, että toisen terveyteen ja uran jatkoon kohdistuvan merkittävän uhan saa anteeksi, kun istuu viiden pelin ajan syömässä popkornia aitiossa. 

Tilanteella oli myös lyhyellä aikavälillä vaikutuksia. Kun amputaatioyrityksestä ei tullut Velenolle jäähyä, mutta Niederreiter sai kahden minuutin väkivaltaisuusjäähyn tilanteen jälkeen maalinedustakahinasta. Sveitsi joutui alivoimalle ja Kanada pääsi tekemään ottelun avausmaalin.

Tilanne ei ollut myöskään ensimmäinen laatuaan, kun Veleno tekee jotain kaukaloon kuulumatonta. Vuonna 2019 alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Veleno sai yhden ottelun pelikiellon, kun hän puski päällään vastustajaa Venäjää vastaan.

Tämänhetkisen linjauksen mukaan Veleno selviää ottelusta viiden ottelun pelikiellolla, ja vain aika näyttää koska seuraava sikailu tulee. Toistuviin pelikieltoihin reagoidaan aina, mutta päällä puskemista tai jalan katkaisuyritystä ei voi laittaa tahattomuuden piikkiin, ja tästä syystä useat jääkiekkofanit vaativat kovempia rangaistuksia teolle. ”Joe Veleno ulos kisoista pysyvästi,” on todella yleinen viesti kiekkofaneilta.

Myös Niederreiter itse oli todella tuohtunut tilanteesta. “Tuollainen ei kuulu tähän lajiin. Toivon, että IIHF tekee jotain, sillä tuo oli erittäin vaarallista peliä,” tylytti onneksi terveenä selvinnyt sveitsiläinen. “Hän yritti rikkoa nilkkani. Se ei kuulu tähän lajiin.”

Miten reagoi Kanadan maajoukkue

Nyt kun jääkiekkoliitto on silitellyt Velenon päätä ja kertonut kuinka ilkeästi hän teki, on todella mielenkiintoista seurata miten Kanadan maajoukkueen johto reagoi tähän. Jääkiekkoliiton puolesta Veleno on jälleen ensi keväänä tervetullut mukaan karkeloihin, mutta jos Kanadan maajoukkueessa hänet nähtäisiin, olisi se todella pöyristyttävää.

Jääkiekon mahtimaana maailmalla tunnettu Kanada on aina osannut kasvattaa kovia pelimiehiä, jotka eivät pelkää taklata lujaa tai lähteä vastustajan kanssa nyrkkihippaa leikkimään. Sen sijaan tällaiselle ylilyödylle sikailulle ei pitäisi olla mitään tilaa MM-kaukalossa.

MM-kisat taistelevat joka vuosi sen ongelman kanssa, ettei NHL-tähdet tule kisoihin mukaan. Tähän vaikuttaa pääasiassa väsymys pitkän kauden jälkeen, mutta myös pelko loukkaantumisesta. Jos NHL-pelaajalla on sopimus katkolla, on lähes varmaa, ettei häntä nähdä MM-jäällä vakavaa loukkaantumista peläten. 

Tällaiset Joe Velenot eivät varmasti paranna tilannetta, jos epäonnistuneesta amputaatiosta saa viiden ottelun pelikiellon. Halu uskoa siihen, että urheilijat eivät halua tarkoituksella loukkaannuttaa toisiaan MM-kisoissa elää yhä, mutta tämänkaltaiset tunteenpurkaukset ovat hyvin vaarallisia. 

Kanada pelaa viimeisen lohkopelin tänään 22.5. kello 16:20 Norjaa vastaan ja jatkaa varmuudella pudotuspeleihin. Lohkoykkösen Sveitsin ja Niederreiterin pelit jatkuvat huomenna tiistaina Latviaa vastaan viimeisellä lohkopelillä.

200 käteiskierrosta tervetulotarjouksena!

Highrollerilta jopa 200 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta!