Banner Image

Katsaus Suomen MM-jääkiekkomenestykseen viime vuosikymmeninä

Suomalaiset ovat tunnetusti paitsi moottori- myös talviurheilun ystäviä. Kiinnostus erityisesti MM jääkiekkoa kohtaan on kasvanut viime vuosikymmeninä huomattavasti ja kevään kisojen odotus alkaa jo vuodenvaihteesta. Sysäyksen tälle antoi tietenkin vuoden 1995 legendaarinen, Globenissa taisteltu kultamitali.

Odotukset ovat korkealla hallitsevan maailmanmestarin suhteen, ja Tampereella kotiyleisöä hemmotellaan toivon mukaan sillä, että Suomi voittaa jälleen MM kultaa.

Jääkiekon MM 2022 -finaalilla yli 3 miljoonaa suomalaiskatsojaa – ylittyykö luku tänä vuonna?

Jääkiekon MM-finaali 2022. Tampereen Nokia Areenalla pelattua jääkiekkopeliä katsoi yli 3 miljoonaa suomalaista.

Katsojaluvut paukkuivat, kun jääkiekon MM 2022 -finaali kokosi tv-ruutujen ääreen yli 3 miljoonaa suomalaista. Keväällä 2023 Suomen jääkiekkopelit vetävät taatusti porukkaa sankoin joukoin niin kotikatsomoihin kuin Tampereen Nokia-Arenalle, kun edessä on yksi urheiluvuoden kohokohdista.

Kohtuuhintaisten MM 2023 -lippujen saannin suhteen tilanne näyttää Suomen pelien osalta tässä vaiheessa jo melko mahdottomalta. Tarjolla on kuitenkin vielä kalleimpien kategorioiden lippuja, joten kuvettaan kaivamalla kiekkoilun riemuista pääsee nauttimaan oikein aitiopaikalta. Sinivalkoinen yleisö virittelee pian äänihuuliaan kannustuslauluja varten ja tunnelma on taatusti katossa, mikäli kotikisoissa nähdään viime turnauksista tutuiksi tulleita onnistumisia.

Mitkä joukkueet jääkiekon MM 2023 -finaaliin?

Se, mitkä joukkueet MM finaalissa kohtaavat, on aina pienimuotoinen sattumien summa. Joukkueet ovat maailman huipulla niin tasavertaisia, että mukana on osaamisen lisäksi myös ripaus tuuria. MM finaaliin on Suomen ja Kanadan ohella realistiset mahdollisuudet esimerkiksi Tšekillä ja Ruotsilla. Jännitystä kuitenkin piisaa, sillä myös Sveitsi tai niin ikään kevään 2023 kisoja isännöivä Latvia voi paljastua mustaksi hevoseksi.

Maatamme on hemmoteltu viime vuosina lätkän saralla toden teolla, sillä Suomi on voittanut kaksi peräkkäistä finaaliottelua. Tätä ennen Suomi ylsi silloinkin finaaliin, mutta hävisi loppuottelussa Kanadalle Latviassa pelatussa MM jääkiekko 2021 -turnauksessa.

Suomen joukkueen kokoonpano MM 2023 -turnaukseen ei ole tätä tekstiä kirjoittaessa vielä selvillä. Tarjolla on useita hyviä kandidaatteja, joten valmentaja Jukka Jalonen saa eteensä haastavan tehtävän myös joukkueen nimeämisen osalta.

Suomi Ruotsi jääkiekko-ottelut villitsevät – MM-95-huuma vei kiekkoinnostuksen uudelle tasolle

Menestyksestä huolimatta Suomen jääkiekkopelit jännittävät etukäteen etenkin silloin, kun edessä on klassinen Suomi Ruotsi jääkiekko-ottelu. Leijonien ja Tre Kronorin kohdatessa vallitsee erityinen lataus, joka lietsoo yleisöä tavallista pontevampaan ilmaisuun. Kilpailuasetelmalla on pitkät perinteet, sillä Suomi hävisi kaikkien aikojen ensimmäisessä maaottelussaan vuonna 1928 nimenomaan Ruotsille numeroin 1–8.

Naapurimaiden välisen kiekkohistorian tähän saakka koskettavimmat hetket elettiin lienee Tukholman Globenissa 7.5.1995, jolloin Suomi voitti Ruotsin MM-finaalissa lukemin 4–1. Suomen maaleista vastasivat tuolloin todellisina kansallissankareina kotiin palanneet Timo Jutila ja hattutempulla yllättänyt Ville Peltonen.

Vuoden 1995 MM-joukkueesta pinnalle nousivat etenkin Tupu-Hupu-Lupu-ketjun muodostaneet Ville Peltonen, Saku Koivu ja Jere Lehterä. Suomalaismenestys noteerattiin turnauksessa asianmukaisesti ja IIHF palkitsi kisojen parhaana maalivahtina Jarmo Myllyksen ja parhaana hyökkääjänä puolestaan Saku Koivun.

Jääkiekon maailmanmestaruudella oli 1990-luvun alkuvuosien lamasta toipuvalle Suomelle valtaisa kansallinen merkitys, ja kirkkain mitali valoi uskoa suomalaiseen osaamiseen. Turnauksesta jäi myös elämään “torilla tavataan” -lausahdus. Sittemmin Helsingin Kauppatorille on kokoonnuttu juhlimaan sankoin joukoin niin jääkiekko- kuin muun muassa euroviisumenestystä.

Suomen jääkiekko historia pähkinänkuoressa

Jääkiekolla ja siihen liittyvällä harrastustoiminnalla on maassamme pitkät perinteet. Tästä yhtenä osoituksena on Vuonna 1929 perustettu Suomen Jääkiekkoliitto ry – Finlands Ishockeyförbund, joka on myös Kansainvälisen Jääkiekkoliiton jäsen. Suomen Jääkiekkoliitto  valvoo maassamme jää- ja rullakiekkoa. Kuriositeettina mainittakoon, että Ruotsi oli myös jääkiekkoliiton perustamisen suhteen aiemmin liikkeellä, sillä sinikeltainen jääkiekkoliitto SIHA näki päivänvalon jo 1922.

Suomen MM-kiekkohistorian juuret ulottuvat aina vuoteen 1939, jolloin maamme osallistui mestaruusturnaukseen ensimmäistä kertaa. Tuloksena oli 13. sija. Sittemmin jääkiekon MM-mitaleja on kertynyt miesten jääkiekossa yhteensä 16. Suomella on neljän miesten MM-kultamitalin ohella plakkarissaan myös olympiakulta Pekingin olympialaisista vuodelta 2022.

Vuosien 1995 ja 2022 MM-kullan lisäksi Suomi on napannut mestaruuspokaalin vuosina 2011 ja 2019. Vuoden 2011 loppuotteluvoitto Ruotsia vastaan luvuin 6–1 saa edelleen aikaan lämpimän läikähdyksen monen kiekkofanin sydämessä. Vuonna 2019 Kanada kaatui puolestaan lukemin 3–1.

Jääkiekon MM-turnaus villitsee vedonlyöjät

Nykyisin äärimmäisen suosittu vedonlyönti ilman rekisteröintiä on toki myös lätkän ystävien mieleen. Suomen tämän kevään parhaat pelit ovat vielä kaukana edessäpäin, mutta tunnelma on odotuksen täyteinen. MM finaali pelataan Tampereen Nokia-Arenalla sunnuntaina 28.5.2023.

Vetokohteita riittää, sillä pelaajat veikkaavat muun muassa

  • turnauksen ensimmäistä maalintekijää
  • kunkin ottelun voittajajoukkuetta
  • turnauksen pistepörssin voittajaa.

Vetoja asetetaan jälleen etenkin mobiilissa, ja Nokia-Arenalla moni kaivaa taatusti puhelimensa esiin nopeatempoisen livevedonlyönnin merkeissä. Kaukalossa tilanteet elävät aina viimeiseen sekuntiin saakka, ja varmaltakin vaikuttava tilanne voi kääntyä hetkessä päälaelleen.

Toukokuussa selviää jälleen paitsi viisuvoittaja myös MM-turnauksen paras jääkiekkojoukkue, ja luonnollisesti toivomme, että torilla tavataan – vaikka pariinkin otteeseen!

200 käteiskierrosta tervetulotarjouksena!

Highrollerilta jopa 200 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta!