Banner Image

Jo historiaa tehnyt Latvia kohtaa Kanadan välierissä – Riittääkö hurmos?

Kun jääkiekon MM-kisat 2023 ovat edenneet jo pitkälle pudotuspeleissä, ja Latvia kohtaa Kanadan välierissä, voiko enää yllättyä mistään. Latvia on päässyt edellisen 18 vuoden aikana pudotuspeleihin kahdesti, ei koskaan välieriin, mutta nyt löytyy pienet mahdollisuudet jopa finaaliin. 

Latvian tie välieriin ei ole ollut helppo. Joukkue hävisi lohkovaiheen kaksi avausottelua, ensin Kanadalle 6-0 ja sen jälkeen Slovakialle 2-1. Tämän jälkeen turnauksen toinen isäntämaista on liitänyt voitosta voittoon, tappiottoman putken ollessa jo kuuden ottelun mittainen. Putken aikana jalkoihin on jäänyt sekä Sveitsi, että Tshekki ja nyt pudotuspeleissä Ruotsi.

Mitä kaikkea tämä putki on vaatinut?

Latvian maalivahti ei saa tarpeeksi kiitosta

Voittoputkeen liittyvistä asioista varmaa on se, että Latvian maalivahti Arturs Silovs ei saa tarpeeksi kiitosta. Turnauksen joka ikisessä ottelussa pelannut ja 200 torjuntaa suorittanut 22-vuotias maalivahti on pelannut tähän asti torjuntaprosentilla 92,6%. Prosentti on parempi kuin Suomen, Saksan tai Tanskan ykkösmaalivahdeilla.

200 torjuntaa on järjetön määrä. Kanadan ja USA:n ykkösmaalivahdit Samuel Montembeault ja Casey Desmith ovat torjuneet yhteensä 225 vetoa, vain 25 vetoa enemmän kuin Silovs yksin. 

Silovsilla on voimassaoleva NHL-sopimus Vancouver Canuksin kanssa, mutta hän on päässyt pelaamaan vain viisi peliä NHL:n puolella. Pääasiassa AHL:ssä torjunut veskari ei turnauksen myötä ole ainakaan heikentänyt osakkeitaan. Pelkästään Ruotsia vastaan Silovs venyi 40 kertaa kiekon eteen, pitäen Latvian välierähaaveen hengissä.

Latvian lyijyisyys kantaa hedelmää

Etenkin kovia vastustajia vastaan, on Latvia ollut kovan paineistuksen alla, eikä välttämättä ole itse päässyt rakentamaan hyviä ja vahvoja hyökkäyksiä. Sen sijaan Latvia hyödyntää todella uhrautuvaa viiden miehen puolustusta, eikä päästä vastustajaa parhaille laukaisusektoreille.

Hyvän puolustuksen päätteeksi Latvialaisten vastahyökkäykset ovat olleet todella vaarallisia, aivan kuten Latvian laukaukset ylipäänsä. Latvian laukaisutehokkuus on 10,81%, eli turnauksen seitsemänneksi paras. Taakse jäävät muun muassa Tshekki, Ruotsi ja Kanada. 

Jos 5vs5-jääkiekossa Latvia on lyijyinen, niin sitä se on myös alivoimalla. Turnauksen ylivoimaisesti paras alivoima kuuluu kotiyleisön tuesta nauttineelle Latvialle lukemalla 96%; latvialaiset ovat päästäneet vain yhden maalin alivoimalla. 

Alivoiman on syytäkin olla laadukasta, sillä joukkue vierailee jäähypenkillä turnauksen eniten, jos otetaan huomioon vain kahden minuutin jäähyt.

Riittääkö hurmos Tampereella?

Latvian huippuvireeseen on varmasti vaikuttanut joukkueen saama suuri tuki kotiyleisöltä. Nyt kun MM-turnaus jatkuu Tampereella, on tietojen mukaan Tampereelle jouduttu lisäämään lentoliikennettä, mikä enteilee suuresta latvialaiskannattajavyörystä. 

Samaa määrää latvialaisia ei varmasti tulla näkemään välierässä, eikä välttämättä edes täyttä katsomoa näillä lippujen hinnoilla, mutta Latvia on varmasti yleisön suosikki. Lähes kaikki paitsi kanadalaiset kannattajat ovat pienen altavastaajan puolella, jolla on mahdollisuus tehdä jääkiekkohistoriaa. 

7-0 voitetussa Kazakstan-ottelussa Latvia esittely hyökkäysvoimaa, mutta yleisesti heidän menestys ei ole rakentunut tulivoiman ympärille. Joukkue on sen sijaan todella tasainen, uhrautuva ja ennen kaikkea ennakkoluuloton. Heillä on oma pelityylinsä, eivätkä he pelkää antaa vastustajan pitää kiekkoa ja iskeäitse vain nopeilla vastahyökkäyksillä.

2021 korona-ajan MM-kisoissa Latvia onnistui voittamaan Kanadan, mutta muuten historia on ollut Kanadan puolella. Vuonna 1997 takaisin MM-kisoihin noussut Latvia ei ole voittanut Kanadaa toista kertaa, mutta nyt jos koskaan olisi upea paikka tehdä se. 

Latvia kohtaa Kanadan välierissä lauantaina kello 14:20. Ottelua voit seurata ilmaiseksi MTV 3:lta kello 14:00 alkaen. 

200 käteiskierrosta tervetulotarjouksena!

Highrollerilta jopa 200 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta!