Banner Image

Leijonien MM-taipale on ohi – Kanada oli tyly vastustaja puolivälierässä

Nyt se on virallista, Leijonien MM-taipale on ohi. Jääkiekon MM-kisat 2023 ovat Suomen osalta ohi, kun Kanada oli liian kova pala purtavaksi. Vaahteraliput hallitsivat peliä, mutta ei Suomi jalkoihin jäänyt, vaan hävisi pelin olemalla paljon heikompi ratkaisevilla osa-alueilla.

Suomen vaikeudet alkoivat jo ensimmäisessä erässä, kun Kanadan Jack Quinn onnistui maalinteossa. Kanada oli avausmaaliin asti enemmän tai vähemmän vaikeuksissa ottelun alkupuolella. Maali kuitenkin laukaisi jännityksen ja varovaisen pelityylin ja Kanadan pelikin piristyi.

Kanadan avausmaali oli Emil Larmin täysmunaus, jonka tapaisia epäonnistumisia ollaan tässä turnauksessa nähty jo aiemmin. Vaikka Suomen puolustus nukkui ja päästi Quinnin laukomaan täysin ilmaiseksi, olisi ensimmäinen maali pitänyt ottaa kiinni kerran kerrasta.

Suomi pääsi ennen ja jälkeen avausmaalin yrittämään omaa osumaa ylivoimalla. Ylivoima ei ollut luokatonta, mutta suurempia maalipaikkoja ei myöskään nähty. Ensimmäisessä erässä Kanadan maalin jälkeen ei Leijonille auennut enää kunnon maalipaikkoja ja Suomi joutui taipumaan ensimmäiselle erätauolle tappioasemassa.

Toisessa erässä pelin ote karkasi täysin

Suomi oli toisessa erässä hyvin mukana, mutta ottelu hävittiin aivan oman heikkouden takia. Toisessa erässä Leijonille aukesi kaksi läpiajo paikkaa, mutta kummastakaan ei tehty maalia. Kasperi Kapasen laukaus ei ollut tarpeeksi laadukas ja Kaapo Kakko ei puolestaan saanut laukausta aikaan ollenkaan.

Läpiajoja edelsi Suomen hyvä hallinta- ja paineistusjakso, mutta laadukkaita maalipaikkoja ei nähty ainuttakaan. Hallintajakson päätteeksi Kanada teki kiekonriiston ja pääsi hyvin vastahyökkäykseen. 3vs1-vastahyökkäyksessä laukoi Samuel Blais Kanadalle kahden maalin johtoaseman.

Blaisin laukaus oli laadukas, mutta tämäkin maalin oli Larmin osalta torjuttavissa. Suomen maalin vartijaa ei kuitenkaan voi syyttää 3vs1-hyökkäyksestä tulleesta maalista.

Maalin jälkeen Kanada sai kaipaamansa energiaboostin ja sai otteen pelistä jälleen. Leijonille ei auennut hyviä maalipaikkoja ja etenkin Mikko Rantasen ykkösketju pysyi pimennossa.

Kolmas erä samaa rämpimistä

Kolmannessa erässä kaivattiin kipeästi kavennusmaalia, mutta sitä ei nähty ajoissa. Leijonat eivät saaneet peliä hallintaan kunnolla ja kunnolliset maalipaikat jäivät jälleen kerran syntymättä. Peliä ei helpottanut se, että Kanadan Michael Carcone iski Kanadan kolmen maalin johtoon aivan erän alussa.

Kanadan kolmannessa maalissa moni pelaaja pelasi tilanteen laiskasti, mutta Larmi oli jälleen myöhässä. Sen sijaan, että Larmi olisi ottanut jo ensimmäisen potkun terävästi laukojaa ja takatolppaa kohti, oli liike laiskaa ja MVP-tasolle Ruotsissa yltänyt maalivahti joutui yrittämään game saver -syöksyä.

Kun peliä oli jäljellä kolmisen minuuttia, otti leijonalauma Larmin pois maalilta ja lähti yrittämään kavennusta kuudella viittä vastaan. Ensimmäinen maali onnistuikin Teemu Hartikaisen toimesta. Maalin syöttänyt Rantanen sai turnauksen tehoiksi 0+9=9.

Kun toista kavennusmaalia lähdettiin hakemaan, iski Kanadan kapteeni Tyler Toffoli kiekon Suomen tyhjään maalin.

Turnaus loppui jättipettymykseen

4-1 olivat loppulukemat Kanadaa vastaan, kun kisojen ennakkosuosikin Suomen kisa päättyi. Yksittäisiä syyllisiä on turha etsiä, mutta Suomi oli todella heikko kriittisillä osa-alueilla.

Viimeistelytehokkuus oli Leijonilla luokatonta, aivan yhtä heikkoa oli vaarallisten tilanteiden rakentaminen. Lähes 92 prosenttisesti kiekkoa torjunut Larmi pelasi hyvän kokonaisuuden, mutta huippuveskarille ei saisi tuollaiset maalit upota.

Leijonien tulosketjut olivat tavalla tai toisella heikkoja. Ykkösketju ei saanut mitään aikaan ensimmäiseen 56 minuuttiin ja kakkosketjun hyökkääjät puolestaan eivät saaneet mistään sisään. Suomen 44:stä laukauksesta 16 meni täysin ohi maalista, toisin sanoen joka kolmas veto paukkui plekseissä. Kanadan vastaava lukema oli joka kuudes.

Koko suomalaisen jääkiekkohistorian yksi laadukkaimmista kokoonpanoista sai muistoksi kotikisoista vain pahan mielen ja putoamisen puolivälierissä.

Etenkin Rantaselta jää kiekkofanit kaipaamaan maaleja. Loistavasti peliä rakentanut supertähti oli todella kesy laukaisupaikoilla ja turnauksessa maalisaldoksi jäi pyöreä nolla. Ottelussa Kanadaa vastaan oli Rantanen täysin pimennossa: yksi syöttöpiste merkityksettömään maaliin, kaksi laukausta ja tehotilasto -2.

“Ei mikään puu kasva taivaaseen asti”

Täysin ymmärrettävästi tunteelliselta ja pettyneeltä vaikuttanut päävalmentaja Jukka Jalonen antoi lyhyen haastattelun ottelun lopuksi. “Ei mikään puu kasva taivaaseen asti,” kuvaili Jalonen suomen menestysputken tulemista päätökseen, “tälläistä se urheilu on.”

Eliittivalmentaja kertoi haastattelussa olevansa hyvin tyytyväinen joukkueen tekemiseen ja otteluun tultiin sillä pelityylillä, millä oli tarkoituskin. Jalosen mielestä Suomella oli kisoissa hyvä porukka, jossa kaikki olivat täysillä, mutta rennolla otteella mukana.

Tämäkään puu ei kasvanut lopulta taivaaseen, vaan Leijonien MM-taipale on ohi. Suomen joukkueella on ottelun pohjalta peiliin katsomisen paikka, kisoissa ei lopulta voitettu yhtäkään kärkimaata. Ainoa edes puolivakuuttava voitto tuli Saksasta, ja sekin pitkin kynsin ja hampain.

Turnauksen pudotuspelit jatkuvat lauantaina välieräotteluilla. Välierissä kohtaavat Kanada ja Latvia kello 14:20, sekä USA ja Saksa kello 18:20.