Banner Image

Maalijuhlia ja rutiinivoittoja – MM-kisojen yhteenveto lauantai 20.5.

MM-kisojen yhteenveto lauantai 20.5. sisältää useamman kappaleen vähämaalisia rutiinivoittoja, mutta myös esimerkiksi Sveitsin upean voiton Kanadasta. Tshekin varmistaessa pudotuspelipaikan voitolla Norjasta, USA vahvisti asemiaan lohkovoittokilpailussa jätettyä Tanskan nollille. Huonosta viimeistelystä huolimatta, Leijonat saivat neljännen voiton kasaan.

Sveitsin ja Kanadan kivenkova kamppailu B-lohkon kärkisijoista pysyi jännittävänä aivan viime hetkille asti. Kisaisäntä Latvia otti tyylikkään voiton Kazakstanista iltapelissä. Ruotsin vauhdikas avauserä riitti siivittämään voittoon Ranskasta.

Tshekille puolustusvoitto, molemmilla heikkoa ylivoimaa

Norja ja Tshekki kohtasivat B-lohkon aamupäiväpelissä eilen lauantaina. Vähämaalisessa ottelussa kumpikin joukkue kärsi tehottomuudesta ylivoimalla, mutta Tshekin ensimmäisen erän kaksi maalia riitti puolustusvoittoon. Voitolla Tshekki varmisti pudotuspelipaikkansa ja vahvisti asetelmia lohkon kärkikamppailussa. Tappion myötä Norjan pudotuspelipaikka alkaa olemaan utopiaa, mutta myöskään 1. Divisioonan MM-kisoihin putoaminen ei näytä todennäköiseltä.

Avauserän alkupuolella Tshekillä oli pari hyvää paikkaa tehdä avausmaali, mutta mitään varman maalin paikkoja ei ottelun alussa nähty. Ensimmäisessä erässä Norja hallitsi peliä pidemmän jakson ja saikin paljon maalipaikkoja ja avausmaaliuhkaa, mutta erän puolessa välissä tuli erän käännekohta. Norja otti 15 sekunnin sisään kaksi jäähyä, ja Tshekki pääsi pyörittämään 5vs3-ylivoimaa.

Kun kahden miehen ylivoimaa oli jäljellä vielä minuutin verran, pääsi turnauksen pistepörssin ykkösmies Dominik Kubalik esittelemään jo tavaramerkiksi muodostunutta one timer -laukaustaan. Laukauksella Tshekki siirtyi 0-1 johtoon ja pääsi vielä jatkamaan ylivoimapeliään. Ylivoimalla ei kuitenkaan nähty toista maalia, ja pyörityskin rauhoittui.

Kun avaus erää oli jäljellä reilun minuutin verran 32-vuotias Michal Kempny antoi upean läpisyötön suoraan siniviivalle liukuvan Jakub Flekin lapaan. Flek pääsi maalivahdin kanssa kasvokkain ja upotti kiekon reppuun. Maali jäi avauserän, mutta myös koko ottelun viimeiseksi maaliksi.

Toisessa erässä Norjalle satoi mahdollisuuksia

Toisin kuin tulostaululta voisi päätellä, oli toisessa erässä jopa ensimmäistä enemmän mahdollisuuksia tehdä maali. Kun erää oli pelattu neljän minuutin verran, aukesi Norjan Michael Hagalle loistava paikka kaventaa tilannetta, mutta hänen epäonnekseen laukaus kimposi tulpasta ulos. Tämän hetken jälkeen Tshekki teki kaikkensa lahjoittaakseen voiton Norjalle.

Ajassa 5:20 Tshekki otti ensimmäisen jäähyn, kun Jan Kostalek lähti istumaan kampitusjäähyä. Tästä alivoimasta selvittyään, otti tshekkiläishyökkääjä Daniel Vozenilek rumasta laitataklauksesta 5+10 jäähyn. Tämän viiden minuutin jäähyn aikana paras maalipaikka tuli kuitenkin Tshekille, kun kiekonriiston jälkeen Vladimir Sobotka ja viime vuonna Pelicansissa loistanut Jiri Smejkal pääsivät kahden miehen läpiajoon. Läpiajo päättyi kuitenkin Henrik Haukelandin loistavaan torjuntaan.

Ylivoiman toiseksi paras maalipaikka oli surullisesti myös Tshekillä. 0-2-maalin tehnyt Flek pääsi läpiajoon, mutta myös hänen viimeistelynsä oli heikkoa, eikä maalia tullut tästäkään. Näiden jälkeen Tshekki otti vielä kaksi kahden minuutin jäähyä, mutta Norja onnistui saamaan koko erässä vain 7 laukausta. Jääkiekko on sellainen peli, jota on vaikea voittaa jos saa erässä vain 7 laukausta, vaikka on ylivoimalla 11 minuuttia.

Kolmannessa erässä Tshekin ylivoima surkeaa

Kolmannessa erässä Tshekin ylivoima oli aivan yhtä surkeaa, kuin Norjalla toisessa erässä. Viimeisessä erässä Norja otti yhden 2+2 jäähyn, ja tämän lisäksi kaksi kappaletta perinteisiä kahden minuutin jäähyjä. Näiden ylivoima minuuttien ja koko erän aikana Tshekki sai neljä laukausta Norjan maalia kohti. Tshekin suurin heikkous läpi turnauksen on ollut ailahtelevuus, mutta jos on sarjataulukossa Kanadaa edellä, saa tällaisen ailahtelevuuden aika helposti anteeksi.

Tshekki on nyt tasaisen lohkonsa toisena ja Latvia neljäs. Eroa neljännen ja ensimmäisen välillä on vain neljä pistettä, mutta Latvialla on yksi peli enemmän. Tshekin pelit jatkuvat tänään sunnuntaina Sveitsiä vastaan ja Latvian pelit tiistaina myös Sveitsiä vastaan.

USA:lle myöhäisten maalien kautta rutiinivoitto

USA:n ja Tanskan välinen ottelu A-lohkon aamupäiväottelussa oli jenkeille lopulta rutiinivoitto, mutta katsojat eivät päässeet nauttimaan järin mielenkiintoisesta ottelusta. Vaikka jo ensimmäisessä erässä USA näytti olevan selvästi vahvempi ja parempi joukkue, jäi katsojan kannalta ne tärkeimmät eli maalit puutumaan.

Ensimmäisen erän kohokohta oli Michael Eyssimont teki loistavan syötönkatkon, kun tanskalaiset rakensivat peliä keskialueen tuntumassa. Tästä nopeaan Tästä Eyssimont polki nopeasti 2vs1-hyökkäykseen, muttei syöttänyt Drew O’Connorille vaan laukoi itse, ilman toivottua tulosta.

Ensimmäinen erä olikin pitkälti USA:n hallussa ja avausmaalin olisi luullut tulevan jo tässä erässä. Tanskalaiset ottivat kaksi jäähyä kahden minuutin aikana ja jenkit pääsivät pelaamaan melkein neljä minuuttia ylivoimaa putkeen. Ylivoima ei kuitenkaan tänään tuottanut tulosta, joten erätauolle mentiin 0–0.

Toiseen erään mentäessä Tanska joutui vaihtamaan maalivahti Frederik Dichow Nissenin pois maalilta, ennen kuin erä kerkesi alkaa. Nissenin tilalle tuli George Sorensen.

Myös Sorensen aloitti vahvasti ja kestikin toisessa erässä hyvin USA:n hallintaa. Laukaukset menivät ensimmäisessä erässä yhdysvaltalaisille 15–7 ja toisessa erässä 10–5. Vaikka laukaukset ei kerro koko totuutta paikkojen laadusta, niin tekee USA usein vähintään yhden maalin 25 laukauksella.

Toinen erä oli maalien kannalta täysin ensimmäistä vastaava, eikä kumpikaan joukkue onnistunut rikkomaan kuparista. Toisen erän aikana kumpikaan joukkueista ei edes päässyt järin vaarallisille paikoille ja ottelun viimeiseen erään mentiinkin 0-0 -tilanteessa.

Kolmannessa erässä enemmän vauhtia kuin kahdessa ensimmäisessä yhteensä

Heti kolmannen erän alussa USA antoi tanskalaisille mahdollisuuden nousta mukaan peliin. Ensiksi ensimmäisen erän huippupaikan hukannut Eyssimont otti kiinnipitojäähyn ajassa 40:16 ja heti perään ajassa 41:17 tuli NHL-puolustaja Connor Mackey pelin viivyttämisjäähy. Tanska ei kuitenkaan lunastanut 3vs5-ylivoimaansa ja peli jatkui 0-0 lukemissa.

Tanska sai vielä uuden mahdollisuuden kun Mackey otti tällä kertaa koukkaamisjäähyn, kun viimeistä erää oli pelattu kuusi minuuttia. Tämäkään ylivoima ei vakuuttanut ja erikoistilanteen päätteeksi tanskalaishyökkääjä Morten Poulsen otti kiinnipitojäähyn. USA oppi ensimmäisen erän virheistä ja teki ylivoimalla ottelun avausmaalin.

Vain 19-vuotias Cutter Gauthier pääsi pienien veivien jälkeen laukomaan kiekon etuyläkulmaan taitavalla laukauksella. Maali oli Bostonin Collegessa pelaavan Gauthierin turnauksen kolmas. Aavistuksen reilu viisi minuuttia myöhemmin Rocco Grimaldi polki hyökkäysalueelle ja jätti kiekon seuraavassa aallossa tulevalle Alex Tuchille. Tehot 36+43=79 tällä kaudella NHL:ssä tehnyt Tuch ei tarvitse kahta näin hyvää paikkaa ja laukoikin USA:n 2-0 johtoon.

2-0 maalin syöttänyt Grimaldi pääsi vielä kaunistelemaan lukemia tyhjään maaliin. USA voitti ottelun lopulta 3-0 ja heidän täytyi olla tyytyväisiä ensimmäisen ja toisen erän puolustamiseen, mutta hyökkäyspelissä jäi lauantaina pahasti piippuun.

USA piti voitollaan lohkon kärkipaikan hallussa. Jenkeillä on nyt viiteen peliin viisi voittoa ja maaliero 21:5. Tanska taistelee neljäntenä lohkon viimeisestä pudotuspelipaikasta, mutta Tanskan viimeiset pelit ovat Suomea ja Ruotsia vastaan.

Suomella viimeistely vaikeuksia, mutta täysi pistepotti irtosi

Itävalta-Suomi ottelu alkoi erikoisin merkein kun itävaltalaisten 31-vuotias kolmosmaalivahti David Madlener, aloitti ottelussa maalissa. Turnauksen ensimmäisen pelin pelannut Madlener ei aloittanut ottelua kovinkaan vahvasti. Kun ottelua oli takana minuutin ja 19 sekunnin verran, iski Kasperi Kapanen leijonat 0-1 johtoon. Läpiajoon päässyt NHL-tähti ei tällaista paikkaa heitä hukkaan ja iski kiekon maalin kattoon.

Alle viisi minuuttia myöhemmin, kun Leijonat olivat taas lähdössä hyökkäykseen, ei Ville Pokan ja Harri Pesosen kemiat kohdanneet. Pokka yritti avata peliä laitaan Pesoselle, mutta syötöstä ei seurannut muuta kuin kiekonmenetys, vastahyökkäys ja tasoitusmaali. Itävallan Marco Rossi ennätti kiekkoon ensimmäisenä ja tökkäsi sen paremmassa vauhdissa olleen Dominic Zwergerin haltuun. Zweger polki hyvin maalia kohti ja tasoitti pelin 1–1:een.

Seuraavaksi oli taas Leijonien vuoro. Hyökkäyspään aloituksen jälkeen Olli Määttä teki jotain syötön ja viivatoimituksen väliltä maalilla olevaa Antti Suomelaa kohti. Suomela teki upean selkänsä takaa ja iski Leijonat 1-2 johtoon.

Leijonille aukesi vielä mahdollisuus vahvistaa johtoa ensimmäisessä erässä ylivoiman merkeissä, mutta erätauolle mentiin 1-2 Suomen johdossa.

Toinen erä oli Leijonilta hajuton ja mauton. Ensimmäisessä erässä peli oli täysin Suomen hallussa: laukaukset 7-16 ja jatkuvasti hyökkäyspääpainetta ja -aloituksia. Toisessa erässä Suomi kuitenkin lamaantui ja tämä on nähty todella usein tässä turnauksessa, että Leijonat ovat hyvin staattisia toisessa erässä.

Toisen erän aikana ei nähty vaarallisia paikkoja, eikä maaleja ja kolmanteen erään siirryttiin Leijonien 1-2 johdossa.

Kolmas erä täyttä dominanssia, mutta huonoa viimeistelyä

Kun Itävallan avausmaalivahti eilen selvisi, oli monella varmasti mielessä maalijuhlat. Näin ei kuitenkaan käynyt sillä Madlener pelasi loistavasti ja esti Suomelta useammankin hyvän maalipaikan. Kolmannen erän aikana Leijonilla oli hyvä paineistus ja jatkuvasti hyökkäyspäässä paljon paikkoja, mutta maalit jäivät uupumaan.

Vasta erän loppupuolella Ahti Oksanen lipui laidasta maalia kohti ja laukoi Suomelle pelin varmistavan 1-3 johtomaalin etuyläkulmasta. Oksasen kuuluminen kokoonpanoon oli monelle yllätys, sillä hän tuli nelosketjuun takaisin loistavan debyytin pelanneen Waltteri Merelän tilalle. Ainakin näin lyhyen otannan perusteella ei ollut Jukka Jalosen valinta huono.

Suomi varmisti voitolla paikan pudotuspeleissä, enää onkin kyse siitä, mille sijoitukselle lohkossa jäädään. Teoriassa kaikki on mahdollista 1-4 sijojen väliltä, mutta todennäköisimmin sijat 3-4 kutsuvat Leijonia. Suomi pelaa viimeisen lohkopelinsä Tanskaa vastaan tiistaina. Itävalta kohtaa lohkon viimeisessä pelissään Unkarin. Tuokin ottelu on todella tärkeä sen kannalta, kumpi joukkueista jatkaa ensikeväänä MM-kisoissa.

Sveitsin mitalijuna puksuttaa kovaa vauhtia

Sveitsin jääkiekkomaajoukkue on pelannut todella loistavan lohkovaiheen ja tehnyt matkalla historiaakin. Ennätyspitkän nollapelin lisäksi Sveitsillä on viiden ottelun voittoputki ja lohkon kärkipaikka.

Eiliseen Kanada-Sveitsi-otteluun lohkon kärkijoukkue lähti hievoisena altavastaajana huolimatta loistavasta turnauksen alusta. Kanadalle aukesikin mahdollisuus ottaa otteluun kuskin paikka, kun Sveitsin Andrea Glauser otti ensimmäisellä minuutilla jäähyn. Ylivoima ei kuitenkaan ollut kanadalaisille suotuisa ja peli jatkui 0–0 tilanteessa.

Joukkueista Sveitsi oli kuitenkin se, joka otti ohjakset haltuun ja hallitsi ensimmäisen erän ja ottelun kulkua. 13. peliminuutin kohdalla Kanadan Jacob Middleton päästi sveitsiläiset ylivoimalle. Vaikka Sveitsin ylivoima oli paljon paremman näköistä, uupui heiltäkin viimeiset ratkaisut ja maalit. Erän lopussa isokokoinen NHL-pakki Tyler Myers otti jäähyn poikittaisesta mailasta ja Sveitsi pääsee pelaamaan toisen erän ensimmäiset 115 sekuntia ylivoimalla.

Ylivoima ei kuitenkaan ollut taaskaan tehokasta ja toiseen erään tultaessa yleisilme oli muuttunut. Kanada oli yhtäkkiä joukkueista selvästi energisempi ja vaarallisempi. Kun Sveitsin yksi NHL-tähdistä Nino Niederreiter otti täysin turhan väkivaltaisuusjäähyn pääsi Kanada ylivoimalle. Toista ylivoimatilannetta eivät kanadalaiset suostuneet heittämään enää roskiin, vaan tekivät johtomaalin otteluun.

Rauhallisen hyökkäysalueen analysoinnin päätteeksi Tyler Toffoli päätti laukoa itse ja se oli oikea ratkaisu. 31-vuotias NHL-tähti laukoi todella tarkan kudin kohti etuyläkulmaa ja sinne se upposikin.

Vaikka Kanada olikin toisessa erässä pitkään niskanpäällä, eivät he päässeet nauttimaan johdosta pitkään. Sveitsin ehdoton supertähti Nico Hischier tasoitti pelin taidolla ja röyhkeydellä. Hischier ajoi rohkeasti maalille ja löysi tilan, johon upottaa kiekon; peli oli tasoissa 1-1.

Toisen erän lopussa sveitsiläispuolustaja Christian Marti antoi lämärin laulaa viivasta ja siitä syntynyt paluukiekko jäi Dario Simionin vastuulle upottaa maaliin. Simion ei tilanteessa epäonnistunut, vaan löi Sveitsin 1-2 johtoon.

Trillerin jännittävä kolmaserä

Kolmaserä oli huomattavasti edeltäviä rauhallisempi ja varovaisempi. Kumpikaan ei saanut selkeitä hallintajaksoja tai hyviä paineistuksia, vaan pelattiin enemmän puolustusta ensiksi ajatellen. Muiden pelatessa varovaisesti ja kurinalaisesti otti Arizona Coyotesin hyökkääjä Jack McBain ryntäysjäähyn.

Alivoimasta Kanada kuitenkin selvisi kuin ihmeen kaupalla ja peli jatkui vain yhden maalin erotuksella. Ottelun draaman kaari ei voisi sulkeutua upeammalla tavalla, kuin Andres Ambühlin maalilla. Uransa 18. MM-kisoja pelaava 39-vuotias sveitsiläislegenda näytti häntä ympäröiville tulevaisuuden tähdille mitä on kokemus.

Kun Nino Niederreiter lähti kiertämään Kanada maalia, oli Ambühl valmiina takatolpalla odottamassa lapa jäässä ja iski Sveitsin 1-3 johtoon.

Kanada nousi vielä ottelun viimehetkille mukaan, kun Michael Carcone onnistui ohjaamaan Brad Huntin viivalämäri maaliin. Tämä ohjausmaali oli kuitenkin Kanadan kannalta laihalohtu ja joukkue joutui taipumaan 2-3 tappioon Sveitsiä vastaan.

Sveitsi on nyt lohkon ykkösenä ja Kanada kolmantena. Tällä hetkellä Kanada olisi yksi Leijonien todennäköisimmistä pudotuspelivastustajista ensimmäiselle kierrokselle.

Kisaisännät vakuuttavia

MM-kisojen yhteenveto lauantai 20.5 jatkuu, kun kisaisännät olivat vakuuttavia Kazakstania vastaan. Latvia onnistui nappaamaan neljännen peräkkäisen voiton ja on nyt vahvasti kiinni mukana pudotuspeleissä. Jo ensimmäisessä erässä Latvia oli selkeästi Kazakstania vahvempi, mutta Latvia on tällä hetkellä todellisessa kotikisahurmoksessa ja pelaa nopeaa vauhtikiekkoa.

Ensimmäisen erän aikana molemmat joukkueet pääsivät yrittämään ylivoimalla avausmaalia, aluksi ilman tuloksia, mutta Latvian toinen ylivoima tuotti tulosta. Rihards Bukarts iski kotijoukkueen johtoon ylivoimalla tarkalla vedollaan takakulmaan.

Paria minuuttia myöhemmin oli Jukureiden Oskars Batnan vuoro ohjata kiekko maaliin. Latvia otti ensimmäisessä erässä täysin ansaitun 0–2 johdon.

Toinen erä oli vähintään yhtä vauhdikas ja sekin mentiin Latvian pillin mukaan. Ensin Martins Dzierkals löi tilanteeksi 0-3. Maalia yritettiin kumota valmentajan haastolla, mutta tästä seurasi vain jäähy pelinviivyttämisestä.

Rodrigo Abols vastasi Latvian neljännestä maalista. Maalinedustalle jäänyt paluukiekko oli Abolsille helppo iskeä Kazakstanin maaliin. Aivan toisen erän lopussa, kun pelikellossa oli enää kuusi sekuntia, pääsi Miks Indrasis ohjaamaan Rihards Bukartsin laukauksen maaliin.

Kolmannen erän alussa Kazakstan vaihtoi Andrei Shutovin pois maalilta ja tilalle tuli 24-vuotias Nikita Boyarkin. Maalivahdin vaihdos ei riittänyt Kazakstanille päästäkseen mukaan peliin, mutta tällä kertaa erän ensimmäiseen maaliin kesti kuitenkin lähes 10 minuuttia. Kaspars Daugavins löi taululle jo hävyttömät 0-6 lukemat laadukkaalla laukauksellaan.

Ottelun viimeinen maali tuli kun viimeistä erää oli jäljellä kahdeksan minuuttia. Rodrigo Abols onnistui maalinteossa toistamiseen ja viimeisteli lopputulokseksi 0-7 Latvialle. Vaikka maalin jälkeen tulikin vielä muutama jäähy, ei  näistä ylivoimista tullut enää maaleja.

Voitolla Latvia on nyt todella lähellä pudotuspelejä ja Kazakstan on nyt virallisesti ulkona pudotuspeleistä. Kazakstan pelaa viimeisen lohkopelinsä maanantaina ja Latvia tiistaina.

Ruotsi tehoton loistavan avauserän jälkeen

Ruotsi kuritti Ranskaa lauantain toisessa iltaottelussa. Vaikka Tre Kronor suorastaan tuhosi ranskalaiset ensimmäisessä erässä, ei ottelun loppulukemat olleet lopulta rumia. Ruotsi ottikin ensimmäisen pelin jälkeen jalan kaasulta ja peliaikatilastoista huomaa, etteivät ruotsalaiset tähtipelaajat pelanneet kovin paljoa ottelun edetessä.

Toisella peliminuutilla onnistuivat ruotsalaiset avaamaan maalitilin, kun Pär Lindholm sai laukoa kiekon maaliin suoraan Henrik Tömmernesin loistavasta poikittaissyötöstä. Vaikka Ruotsi ei missään vaiheessa ensimmäistä erää hallinnut ottelua pitkää jaksoa tai saanut kymmeniä laukauksia, repesi ottelu silti jo ensimmäisessä erässä.

San Jose Sharksin hyökkääjä Fabian Zetterlund sai kuin ihmeen kaupalla pidettyä Jonathan Pudasin syötön edes jotenkin hallussaan ja harhautti Ranskan maalivahdin ja iski tilanteeksi 2-0. Viisi minuuttia myöhemmin Ruotsi pääsi ylivoimalle, kun Valentin Claireaux otti koukkaamisjäähyn.

Tällä ylivoimalla Ruotsi vahvisti johtoaan kolmeen maaliin, onnekkaalla tavalla. Jonatan Berggren väänsi kiekon kanssa maalilla ja kiekko meni lopulta maaliin Ranskan seiskapakin Thomas Thiryn jalasta.

3-0 johto ei ruotsalaisille riittänyt, vaan toisen maalin iskenyt Zetterlund löi lukemiksi jo 4-0 ensimmäiseen erään. Zetterlund pääsi lyömään kiekon todella hyvältä paikalta maalinedestä Oscar Lindbergin syötöstä ylivoimalla.

Toiseen erään mentäessä peli menetti käytännössä kaiken tempon ja ottelun viihdyttävyys laski merkittävästi. Ruotsalaista huomasi, ettei enää kaasu ollut pohjassa. Tämän lisäksi peluutus oli todella tasaista ja kevyttä, paljon lyhyitä vaihtoja joka ketjulle. Ruotsi varmisti voiton jo ensimmäisessä erässä ja pyrki lepuuttamaan tähtipelaajia pudotuspelien alla.

Toisessa erässä Ranska sai muutamia paikkoja, mutta pelitempon heikentymisestä huolimatta kolmannessa erässä ei Ranskasta ollut mihinkään.

Kolmannessa erässä Ranska sai kokonaisen yhden laukauksen maalia kohti, eikä voinut haastaa Ruotsin johtoasemaa. Ruotsin Zetterlund oli lähellä tehdä ensimmäisissä MM-kisoissaan hattutempun, mutta kolmannessa erässä hänen kolmas maali hylättiin lopulta videotarkistuksen kautta.

Ruotsi ja Ranska ovat Suomen lohkossa sijoilla 2. ja 6. Ruotsi on varmasti pudotuspeleissä ja Ranska on varmasti ulkona pudotuspeleistä. Ranska kohtaa tänään sunnuntaina USA:n iltapelissä ja Ruotsilla on maanantaina vastassa Itävalta.