Banner Image

Suomen hyökkäys liekeissä, Kazakstan yllätti – Perjantain yhteenveto MM-kisoista

Perjantain yhteenveto MM-kisoista ei jätä ketään kylmäksi. Heikon alun turnaukselle saanut Latvia taistelee pudotuspelipaikasta. Leijonien hyökkäys ilmiliekeissä, myös Saksa pelipäällä ottelussaan. Kazakstanilta nähtiin jättiyllätys Slovakiaa vastaan.

Nyt kun osa joukkueista on pelannut jo viisi lohkopeliä, alkavat otteluiden merkitykset jääkiekon MM-kisoissa aina vain nousemaan. Jännittävät taistelut pudotuspelipaikoista jatkuivat tuttuun tapaan perjantaina niin A-lohkossa Tampereella, kuin myös B-lohkossa Riikassa.

Kisaisännät voittoon, muttei helppoon sellaiseen

Perjantain yhteenveto MM-kisoista alkaa Latvia-Slovenia-ottelulla, jossa kisaisännät ylsivät voittoon asti, mutta kolme pistettä ei tullut helpolla. Ottelu alkoi energisin merkein kun molemmat joukkueista hyökkäsivät tehokkaasti. Suurempia vaaran paikkoja ei alkuerässä kuitenkaan nähty, vaikka kisaisäntä Latvia pääsikin kokeilemaan ylivoimalla.

Ajassa 11:14 pääsi Latvia kuitenkin pureutumaan Slovenian puolustukseen nopealla hyökkäyksellä. Kokenut 35-vuotias Andris Dzerins toi kiekon vasemmasta laidasta hyökkäysalueelle ja levitti peliä upealla poikittaissyötöllä suoraan Rihards Bukartsin lapaan. Bukartsilla ei ollut mitään vaikeuksia siirtää latvialaisia 1–0 johtoon, kun hän pääsi laukomaan käytännössä tyhjään maaliin.

Tasaisin merkein edenneen ensimmäisen erän viimeisellä viisiminuuttisella, pääsivät slovenialaiset myös yrittämään ylivoimalla. Kuten arvata saattaa, ei turnauksen heikoin joukkue Slovenia onnistunut ylivoimalla. Ensimmäinen erä tuli päätökseen Latvian johtaessa 1-0.

Tapahtumarikas toinen erä

Toisessa erässä Slovenia sai loistavan paikan iskeä tasoitusmaali, kun Latvia otti jäähyt ajassa 20:45 ja 22:43 ja näin ollen Slovenia pääsi pelaamaan neljä minuuttia ylivoimaa yhtäjaksoisesti. Ylivoima oli kuitenkin jälleen kerran tehotonta ja Latvian maali pysyi ainakin vielä puhtaana.

Latvian hyökkäyspäässä tapahtui epäonnekas tilanne, kun kiekko kuljettanut Rudolfs Balcers törmäsi latvialaispuolustaja Kristaps Zilen kanssa yhteen. Zile nousi juuri kiekottomana hyökkäysalueelle eikä Balcers huomannut häntä. Tästä tragikoomiselta näyttäneestä tilanteesta seurasi kuitenkin tasoitusmaali.

Latvialaisten törmäyksen jälkeen irtokiekon kävivät hakemassa slovenialaispelaajat, joille aukesi nopea 2 vastaan 1 -hyökkäys. Anze Kuralt pääsi iskemään tasoitusmaalin Rok Ticarin poikittaissyötöstä ylivoimahyökkäyksessä. Maali oli Kuraltin turnauksen ensimmäinen.

Tasoitusmaalia ei saanut kuitenkaan juhlia kauaa, sillä maalin syöttänyt Ticar päätyi vain muutamaa minuuttia myöhemmin jäähylle. Latvialaiset eivät toistamiseen ylivoimalla epäonnistunut, vaan iskivät kotijoukkueen takaisin johtoon.

Latvian kapteeni Kaspars Daugavins pääsi laukomaan nopeasta ylivoimahyökkäyksestä suoralla laukauksella latvialaiset takaisin johtoon. Laukaus näytti uppoavan todella helposti, sillä Daugavins pääsi vetämään puolustajan aiheuttamasta maskista täysin oikea-aikaisesti.

Kuusi minuuttia myöhemmin oli Roberts Bukarts vuoro vahvistaa Latvian johto 3–1:een. Suoraan hyökkäyspään aloituksesta, Rightin-puolelta laukovalle puolustajalle tippunut kiekko päätyi helposti maaliin keskinkertaisella vedolla. Slovenian maalivahti Gasper Kroselj päästi kaksi hyvin torjuttavissa olevaa laukausta maaliin lyhyen ajan sisällä.

Aivan toisen erän lopussa slovenialaisten hyvän pyöritysjakson päätteeksi Jan Urbas laukoi viivasta rannelaukauksen, jonka Miha Verlic ohjasi todella laadukkaasti maaliin. Lukemat olivat 3-2 Latvialle, mutta slovenialaisten maali ei olisi voinut tulla parempaan paikkaan, kuin 13 sekuntia ennen erän loppua.

Latvialaispuolustaja Uvis Janis Balinskis iski heti kolmannen erän alussa maalin, mutta valmentajan haaston kautta tämä maali hylättiin. Maali olisi ollut hyvin rauhallisen kolmannen erän ainoa, mutta nyt sitäkään vähää ei tullut. Vaikka Slovenia taisteli hyvin mukana, niin Robert Sabolicin viimeisellä minuutilla otettu jäähy tappoi Slovenian mahdollisuudet nousta tasoihin.

Slovenia on yhä lohkossa nollilla, mutta Latvia nousi pudotuspelipaikkaan kiinni. Latvia jatkaa turnausta tänään Kazakstania vastaan ja Slovenia sunnuntaina Slovakiaa vastaan.

Leijonien hyökkäys ilmiliekeissä

Perjantain yhteenveto MM-kisoista saa upeaa jatkoi, kun vihdoin Leijonat ovat pelanneet loistavan ottelun. Tasaviisikoin ja jopa ylivoimallakin vaikeuksista kärsineet ykkös- ja kakkosketju olivat Unkaria vastaan ilmiliekeissä. Ykkösketjun 3+6 ja kakkosketjun 2+5 teholukemat ovat kaunista katseltavaa. Tämä oli Leijonien itsetunnon kannalta äärimmäisen tärkeä ottelu ja useampi pelaaja sai heittää apinan pois niskasta.

Kaksi ensimmäistä erää käynnisteltiin moottoreita

Niin kuin arvata saattoi, niin Leijonat hallitsi lähes koko ottelua. Unkari sai ensimmäisessä erässä todella vakuuttavan hallintajakson Leijonien päädyssä, jonka aikana suomalaiset olivat toden teolla vaikeuksissa. Istvan Terbocs otti ensimmäisessä erässä huitomisjäähyn, mutta leijonalauma ei sitä kuitenkaan hyödyntänyt. Tässä vaiheessa Leijonien ylivoimatehokkuus oli 3/11.

Jännittyneen tunnelman ensimmäisessä erässä kuitenkin laukaisi Mikko Lehtosen maali. Hyökkäyspään aloituksen jälkeen ”Bobi” Lehtonen pääsi laukomaan pienestä kulmasta Mikko Rantasen jätöstä. Lehtosen laukaus oli kuitenkin todella tarkka ja laukaus upposi etuyläkulmasta sisään Sakari Mannisen tehdessä mainiota maskia maalilla.

Vaikka paikkoja oli puolin ja toisin, siitä huolimatta ensimmäinen erä taputeltiin päätökseen 0-1 Suomen johdossa. Toisessa erässä Leijonat pääsivät toistamiseen ylivoimalle, Istvan Sofronin kampitusjäähyn ansiosta. Pidemmän pyörityksen jälkeen aivan ylivoiman lopussa yksi Leijonien NHL-tähdistä Kaapo Kakko pääsi laittamaan kiekon tyhjiin, kiitos Joel Armian täydellisen syötön takatolpalle. Tehot 19+23=42 NHL:ssä tehnyt Kakko oli silminnähden helpottunut vihdoin osuessaan maaliin asti.

Leijonille tuli kuitenkin vajaa neljä minuuttia myöhemmin takaisku, kun Jussi Olkinuora päästi helpon, mutta epäonnekkaan maalin. Ilvestä edustanut Balazs Sebok laukoi Olkinuoran räpyläpuolelle, johon Olkinuora saikin hanskan väliin. Kiekko ei kuitenkaan jäänyt haltuun vaan otti vain kimmokkeen ja pomppasi yli Leijonien maalivahdin.

1–2-kavennusmaalin jälkeen Leijonille aukesi jälleen mahdollisuus ylivoimalle, taas kampituksesta. Ylivoima ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan ja ottelussa mentiin toiselle erätauolle Suomen 1–2 johtoasemassa.

Tällaista leijonalaumaa on kaivattu

Perjantain yhteenveto MM-kisoista jatkuu Unkari-Suomi-pelin kolmanteen erään, jossa Leijonat olivat vihdoin sillä tasolla, mitä on toivottu. Aivan erän alussa ajassa 40:51 laukoi Atte Ohtamaa leijonat johtoon laadukkaalla rannelaukauksella takakulmaan. Jo kahdeksansia MM-kisoja pelaava Ohtamaa on ollut Leijonien joukkueessa viimevuosina vakiokasvo.

Ajassa 41:58 leijonat pääsivät jälleen ylivoimalle ja vähemmän yllättäen jäähyn syynä oli kampitus. Unkarin kapteeni Gergo Nagy karvasi todella väkevästi Suomen maalin takaa, mutta siinä samalla rikkoi ja joutui istumaan jäähylle.

Ylivoimalla Teemu Hartikainen pääsi esittelemään loistavaa laukaustaan, päästessä tälläämään maalinedustalta suoraan Rantasen syötöstä. Tällä maalilla Rantanen ja Hartikainen nousivat molemmat turnauksen pistepörssin top 5 -porukkaan. Erikoisen tästä tekee se, ettei Rantanen ole tehnyt vielä maalin maalia, mutta syöttöjä on kasassa jo seitsemän kappaletta.

Seuraavaksi oli vuorossa Kasperi Kapanen, joka naulasi taululle 1-5 leijonajohdon. Yksinkertaisella laukauksella Bence Balizsin ohittanut Kapanen iski turnauksen ensimmäisen maalinsa Kakon ja loukkaantumisesta palanneen Antti Suomelan syötöistä.

Leijonat pääsivät jälleen kampitusjäähystä ylivoimalle, mutta se ei tuottanut tulosta. Kolmannen erän loppupuolella kokoonpanoon nostettu ja MM-kisadebyyttiään pelannut Waltteri Merelä iski ensimmäisen MM-kisamaalinsa.

Leijonien seitsemännestä ja viimeisestä maalista vastasi Joel Armia. Armia puski yksin läpi omalta puolustusalueelta aina Unkarin maalille ja laukoi taululle numerot 1-7 Leijonille. Maalinsyöttäjänä Olli Määtän lisäksi oli myös maalivahti Olkinuora. Olkinuora on nyt tasoissa pistepörssissä Saksan ykkösketjun sentterin Dominik Kahunin kanssa.

Loistavan ottelukokonaisuuden pelanneet Leijonat nousivat nyt lohkossa sijalle kolme, ainakin hetkellisesti Tanskan edelle. Vaikka Tanskalla on peli vähemmän, kohtaavat he tänään USA:n. Suomen pelit jatkuvat myös tänään, kello 16:20 alkavassa Suomi-Itävalta ottelussa. Ottelua voi seurata MTV 3:lta.

Saksa kiipeää kohti pudotuspelipaikkaa

Perjantain kolmannessa ottelussa Itävalta kohtasi Saksan. Vaikka Saksa oli ottelussa selkeästi parempi, antoi Itävalta loistavan vastuksen ja teki ottelusta mielenkiintoisen. Maalierolla 6:21 lohkossa mukana rimpuileva Itävalta on ollut heikko, mutta odotuksiin nähden jopa oletettua heikompi tänä vuonna. Saksaa vastaan joukkue kuitenkin näytti yllättävän pirteältä, joka oli positiivinen yllätys.

Kun ensimmäistä erää oli pelattu reilu neljä minuuttia, onnistui Saksan puolustus tekemään kiekonriiston omassa päässä. Riiston jälkeen San Jose Sharksin hyökkääjä Nico Sturm käytti hyväkseen vahvaa luisteluvoimaansa ja polki itsensä vastahyökkäystilanteessa läpiajoon. Puolustajat matkalla ohittanut Strum Viimeisteli upean yksilömaalin laukomalla kiekon itävaltalaismaalivahdin David Kickertin puikoista.

Hetken kuluttua avausmaalista, otti saksalaiset liikaa pelaajia jäällä -rangaistuksen, mutta alivoima oli tehokasta. Jos Saksan alivoima oli tehokasta, niin sitten sitä oli myös Itävallan puolustajan Bernd Wolfin pommi viivasta. Harvemmin maaleilla juhliva Wolf tasoitti pelin ja teki samalla uransa ensimmäisen MM-kisamaalin.

Erätauolle asti peli ei kuitenkaan tasatilanteessa kestänyt, vaan ajassa 16:28 Saksan Parker Tuomie ajoi röyhkeästi maalille ja hänkin ujutti kiekon Kickertin jalkojen välistä. Kun Tuomie vaihtoi maalillaan tilanteeksi 1-2 johdon Saksalle, oli aika ensimmäisellä erätauolle.

Ottelun sen hetkisen johtomaalin tehnyt Tuomie syyllistyi toisen erän alkupuolella huitomiseen, josta tuomittiin kahden minuutin rangaistus. Ylivoimalla Itävalta ei kuitenkaan onnistunut kaventamaan peliä ja Saksa jatkoi maalin johtoasemassaan.

Toisen erän ainokainen oli upea yksilösuoritus

Jos ensimmäisessä erässä Tuomie ajoi röyhkeästi maalille, niin sen teki myös 23-vuotias Wojtek Stachowiak. Saksalaishyökkääjä kiersi yksin kiekon kanssa koko hyökkäysalueen ympäri, jonka päätteeksi ajoi kovaa maalille ja ujutti kiekon sisään tuttuun ja turvalliseen tapaan puikoista. Saksan 1–3-johtomaali oli luokkaa: hävytön.

Toisessa erässä ei enää maaleja nähty ja saksalaiset pääsivätkin valmistautumaan kolmanteen erään kahden maalin johtoasemassa. Täydet pisteet olivat saksalaisille tästä pelistä elintärkeät, kun ajatellaan pudotuspelejä.

Perjantain yhteenveto MM-kisoista jatkuikin sitten hyvin passiivisella kolmannella erällä. Saksa puolusti johtoasemaa todella tiiviisti ja ei päästänyt Itävaltaa vahvoille tasoituspaikoille. Tämän pelityylin valinta tarkoitti myös sitä, ettei saksalaisia näkynyt hyökkäämässä aggressiivisesti kohti itävaltalaisen maalia.

Kun ottelua oli pelattu 53:25 onnistui Itävalta kaventamaan peliä. Itävallan hyökkääjä Ali Wukovits pyöri viivassa hyrrän lailla ja harhautti saksalaiskarvaajaa, harhautusten jälkeen hän levitti pienen syötön vierelleen, josta Lukas Haudum laukoi kavennusmaalin. Maalin jälkeen Saksa jatkoi tiukkaa puolustamista, joka kantoi hedelmää.

Itävalta ei saanut aikaan kavennusmaalia ja joutui pelaamaan ottelun lopun ilman maalivahtia. Ottelun avausmaalin tehnyt Sturm pääsi jälleen polkemaan täyteen vauhtiin, riistettyään kiekon omalla puolustusalueella. Hyökkäyspäähän poljettuaan edessä oli vain tyhjä maali ja Sturm sinetöi ottelun Saksalle 2-4.

Saksan voitettua Itävallan lohkon viidennessä pelissä, on heidän pudotuspelipaikkansa enemmän kuin todennäköinen. Lohkon neljännellä sijalla istuu Tanska, jolla on vielä pelit USA:ta, Ruotsia ja Suomea vastaan. Saksan jäljellä olevat vastustajat ovat Unkari ja Ranska.

Kazakstan ryöstöretkellä

Perjantain yhteenveto MM-kisoista saadaan päätökseen, kun Kazakstan teki jättiyllätyksen ja kävi ryöstämässä Slovakialta kaksi pistettä. Tämä pistesaalis todennäköisesti varmisti, ettei Kazakstan tipu ensivuoden kisoista ulos, mutta se saattoi sinetöidä myös Slovakian jäämisen pudotuspeleistä ulos.

Ensimmäiseen erään Slovakia tuli todella väkevästi. 15 laukausta, laadukas alivoimapelaaminen, sekä johtomaali. Kun erää oli pelattu reipas yhdeksän minuuttia, päästi Slovakia Kazakstanin ylivoimalle, mutta alivoima oli laadukasta.

Kun erää oli jäljellä viisi minuuttia, pääsivät slovakialaiset johtoon Patrick Kochin laukauksella. Viivatoimitus meni lopulta todella helponnäköisesti maaliin, mutta kaikki hyväksytään. Ensimmäisessä erässä ei enempää maaleja nähty, mutta toinen erä todistaa, että kaikki voi muuttua hetkessä.

Kazakstanin super-viisiminuuttinen

Kun toista erää oli pelattu vain minuutin ajan, pääsi Kazakstan tasoittamaan pelin. Yevgeni Rymarevin laadukkaasta syötöstä läpi päässyt Roman Starchenko pääsi kasvotusten maalivahdin kanssa ja teki maalin. Yhä KHL:ssä pelaava konkari on Kazakstanin vakiopelaaja.

Vajaa kaksi minuuttia maalin jälkeen pääsivät kazakit ylivoimalle ja vaikka ylivoima olikin hyvännäköistä, ei siitä maalia seurannut. Mutta kuitenkin vain pari sekuntia ylivoiman päättymisen jälkeen Valeri Orekhov sai laukoa kazakit johtoon.

22 sekuntia johtomaalin jälkeen pääsi Kazakstan jälleen ylivoimalle, jota ehti kulua vain kymmenen sekuntia ennen 3–1-maalia. Sekavan maaliedustatilanteen jälkeen kiekko tuli takaisin avausmaalin syöttäneen Rymarevin lapaan, joka laukoi Kazakstanin 3–1 johtoon.

Kazakstanin loistavan viisiminuuttisen jälkeen maalimäärät rauhoittuivat, mutta paikkoja tuli ovista ja ikkunoista. Etenkin Kazakstanin maalivahti Andrei Shutov oli liekeissä läpi ottelun; jo kahteen ensimmäiseen erään 34 torjuntaa.

Slovakia pääsi toisen erän loppupuolella kahdesti yrittämään tasoitusta ylivoimalla, mutta tuloksetta, Kazakstan selvitti alivoimat.

Kolmannen erän paine oli liikaa

Slovakian kolmannen erän paine oli kuitenkin kazakeille liikaa. Pitkään NHL:ssäkin pelannut Richard Panik ohensi Kazakstanin johdon vain yhden maalin suuruiseksi tyylikkäillä veiveillään maalin edustalla. Kazakstan otti kahdeksan minuutin kohdalla jo erän toisen jäähyn, mutta selvitti tämänkin alivoiman ja tilanne pysyi yhä 3-2 altavastaajien hyväksi.

Kolme minuuttia ennen ottelun loppua, Anaheim Ducksin organisaatioon kuuluva Pavol Regenda

yllätti Kazakstanin maalivahti Shutovin täysin loistavalla rannelaukauksella. Tämä tasoitusmaali jäi varsinaisen peliajan viimeiseksi ja jatkoajalle mentiin 3-3 lukemissa.

Jatkoajallakaan ei voittajaa löytynyt. Shutoville merkattiin ottelussa yhteensä 48 torjuntaa ja hän oli yksin suurin syy siihen, miksi Kazakstan ylipäänsä pääsi jatkoajalle asti.

Voittomaalikilpailu on Slovakian osalta karua katsottavaa. Neljästä Kazakstanin laukojasta kaikki tekivät maalin, siinä missä Slovakialla onnistui kolmesta vain yksi. Voittomaalilaukaukset mukaan lukien Shutov torjui siis ottelussa 50 kertaa ja varasti Kazakstanille tärkeät 2 pistettä.

Kazakstan on nyt lohkossa sijalla kuusi, neljä pistettä viimeisenä olevaa Sloveniaa edellä. Slovakia on puolestaan 3 pistettä neljäntenä olevaa Latviaa perässä. Slovakialla on kuitenkin helpompi otteluohjelma jäljellä kuin Latvialla. Kazakstanin pelit jatkuvat tänään 20:20 Latviaa vastaan ja Slovakia kohtaa huomenna 16:20 Slovenian.