Banner Image

MM-kisojen viimeiset lohkopelit – Ruotsi-USA ratkaisee paljon

Jääkiekon MM-kisojen viimeisellä lohkopelikierroksella Ruotsi-USA ratkaisee paljon. Jotta Ruotsin joukkue nousisi lohkon kärkipaikalle, täytyy heidän voittaa USA. Voitoksi riittää myös jatkoaika- tai rankkarivoitto, sillä kahden pisteen voitollakin Ruotsi nousisi tasoihin. Tasapisteissä ratkaisee keskinäisen ottelun voittaja.

Kumpi tahansa ottelun siis voittaa, ottaa samalla lohkon ensimmäisen sijan ja pääsee pelaamaan B-lohkon neljänneksi jäänyttä joukkuetta vastaan. B-lohkon neljänneksi voi tällä hetkellä vielä päätyä kaksi joukkuetta, Latvia tai Slovakia. 

Jotta Latvia pitäisi neljännen sijansa, heidän täytyy saada joko yksi piste Sveitsiä vastaan, tai toivoa, ettei Slovakia saa Norjasta kolmen pisteen voittoa.

USA ja Ruotsi ovat molemmat olleet A-lohkossa todella vakuuttavia, kokonaisvaltaisesti. Pienemmät maat ovat jääneet jalkoihin merkittävillä maalieroilla, ja kaksi Suomea ja Saksaa vastaan tuli kaksikolle vain yksi pistemenetys, kun Ruotsi voitti Suomen vasta rankkareilla. Etenkin USA:n hyökkäyspelaaminen on todella vahvaa, mutta Ruotsin puolustus on puolestaan jenkkejä edellä.

Lähtökohdat otteluun

Lähtökohdat otteluun ovat hyvin tasaiset. USA:lla kuuden pelin jälkeen täydet 18 pistettä, Ruotsilla yksi vähemmän, mutta heilläkin kuusi voittoa. Molemmista joukkueista löytyy eliittitason pelaajia, mutta yksittäisten pelaajien varassa ei ole kumpikaan porukka. 

Ottelussa pelataan pelkästään lohkovoitosta, sillä ottelun häviäjä ei voi mitenkään pudota lohkossa edes kolmanneksi.

Ruotsin maalivahtikaksikko on ehkä turnauksen parhaiten pelannut duo. Lars Johansson on kirjauttanut itselleen 98,39% torjuntaprosentin ja päästänyt vain yhden maalin. Johanssonin kollega Jesper Wallstedtin vastaavat lukemat ovat 94,74% ja kaksi päästettyä. 

Myöskin USA:n maalivahdit saavat mustaa kumia kiinni. Casey DeSmithin torjuntaprosentti on 96,15% ja kolme päästettyä maalia. Cal Petersenilla puolestaan 95,56% ja kaksi päästettyä. 

Kumpikaan joukkueista ei ole artikkelin julkaisuhetkellä julkistanut avausmaalivahtejaan.

Hyökkäysuhkaa on riittävästi

Molemmilla joukkueilla hyökkäysuhkaa löytyy monenlaista. On nuoria ja nälkäisiä NHL- ja jopa yliopistosarjalupauksia, mutta myös kokeneita kehäkettuja. Jenkeillä on yhteensä seitsemän maalia enemmän kuin Ruotsilla, mutta heiltä löytyy viisi pelaajaa, jotka ovat tehneet vähintään kolme maalia. 

Cutter Gauthier johtaa yhdysvaltalaisten sisäistä maalipörssiä kuudella osumalla ja on myös koko turnauksen toiseksi eniten maaleja tehnyt pelaaja.

Ruotsilla on vain kaksi kolmen maalin miestä: Oscar Lindberg ja Dennis Everberg. Tämä ei kuitenkaan kerro ratkaisjoiden puutteesta vaan niiden suuresta määrästä. Kahden maalin miehiä Ruotsilla onkin kuusi. 

Erikoistilanteet ja jäähyalttius

Kummankaan joukkueen ylivoima ei ole ollut erityisen vaarallista, Ruotsilla onnistumisprosentin ollessa 35,71%, mutta jenkeillä vain 28,57%. Alivoimalla USA on päästänyt kaksi maalia, Ruotsi ei yhtäkään.

Jäähyjä kumpikin joukkue ottaa maltillisesti, USA hieman yli neljä minuuttia per peli, Ruotsi viisi minuuttia per peli. Ylivoimalla todennäköisesti kumpikin joukkue tullaan näkemään ja onkin varmasti todella tasaista nähdä keskivertoa parempaa ylivoimaa turnauksen parhaita alivoimanelikoita vastaan.

Voiton merkitys

Voitolla vastaan tulee paljon heikompi vastustaja, kuin ottelun häviäjälle. B-lohkossa kolmanneksi sijoittuu hyvin todennäköisesti Tshekki tai Kanada, kun taas neljänneksi Latvia tai Slovakia. Vaikka turnauksen pudotuspeleissä mestarin täytyy pystyä voittamaan kuka vain, on playoffeihin mukavampi lähteä Slovakiaa, kuin Kanadaa vastaan.

Myös mentaalipuolelle voitolla on aina vaikutus, etenkin kun kumpikaan joukkueista ei ole turnauksessa vielä hävinnyt kertaakaan. Tänä vuonna ottelu  Ruotsi-USA ratkaisee todella paljon liittyen pudotuspelivastustajiin ja isojen pelien alkuun liittyen.

Ruotsin ja USA:n välinen kamppailu alkaa tänään 23.5 kello 16:20 Nokia-Areenalla. Samaisella areenalla Leijonat kohtaavat Tanskan kello 20:20.

Artikkelin julkaisuhetkellä Slovakia johtaa Norjaa 3-0, mikä tarkoittaisi Latvialle pakollista pistettä Sveitsiä vastaan, päästäkseen pudotuspeleihin mukaan.

200 käteiskierrosta tervetulotarjouksena!

Highrollerilta jopa 200 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta!