Banner Image

Sveitsin historiallinen nollaputki ohi – mitä ennätykseen vaadittiin?

Nyt kun Sveitsin historiallinen nollaputki on ohi, on syytä ihmetellä miten Sveitsin maalivahtikaksikko Robert Mayer ja Leonardo Genoni pitivät Sveitsin maalin puhtaana yli kolmen peräkkäisen ottelun ajan. Upeasti pelanneet maalivahdit pitivät sveitsiläisten maalin puhtaana yhteensä 205 minuutin ja kahdeksan sekunnin ajan. Modernin jääkiekon MM-kisojen pisin nollapeliputki on nyt Sveitsin hallussa, sillä kukaan muu ei ole pitänyt maaliaan näin pitkään puhtaana.

Putken katkettua, on loistava paikka katsoa taaksepäin ja tutkia mitä ennätykseen vaadittiin? Maalivahtiduo torjui kiekon yhteensä viisikymmentä kertaa 205 minuutin aikana. Torjunnoista 30 meni Genonille ja 20 Mayerille. Tämä tarkoittaa torjuttua kiekkoa joka neljäs minuutti ilman että yksikään onnekas pomppukiekko tai ohjattu laukaus löytää tietään kaksion selän taakse.

Sveitsi on historian saatossa tullut tunnetuksi nollapeliputkistaan, kun vuonna 1939 Sveitsin kokoonpano onnistui pitämään maalin tyhjänä 201 minuutin ajan. Tuohon aikaan erät olivat kuitenkin 15 minuutin pituisia, eikä tasoerot olleet näin pieniä. Mayerin ja Genonin tekemiä urotekoja voi todellakin pitää historiallisina jääkiekkosaavutuksina.

Pisin nollapeliputki jääkiekon MM-kisoissa ei tullut sattumalta juuri Sveitsille. Vaikka mitalikandidaattijoukkueen puolustus on timanttista, niin sitä on myös maalivahdit. Sveitsin historiallinen nollaputki on jotain mitä ei tulla hetkeen näkemään.

Kaksikolla on meriittejä, vaikka muille jakaa

Robert Mayer on torjunut urallaan kiekkoja niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa AHL:n puolella. Vaikka Mayer merkkautti itselleen vasta ensimmäisen MM-kisa nollapelin näissä kisoissa, on hänen pelaamisensa ollut eliitin tasolla ennenkin. Sveitsin mestaruuden Servettessä voittanut kokenut maalivahti torjui pudotuspeleissä kiekkoa hurjalla 93,4 prosentin tehokkuudella.

Mayerin lisäksi yhtä iso kiitos kuuluu toiselle maalivahdille Leonardo Genonille. Genoni torjui nollaputken aikana 30 kertaa, eikä hänen nollapeli putkensa ole vieläkään tullut päätökseen. Henkilökohtainen MM-historian pisin nollaputki on Genonille siis vielä saavutettavissa. Myös Genoni torjui samaisessa liigassa pudotuspeleissä kiekkoa 93,4 prosenttisesti, mutta hänen joukkueensa EV Zug taipui juuri Mayerin Servetelle.

Genoni on urallaan voittanut seitsemän Sveitsin mestaruutta, ollut viidesti sarjan paras maalivahti ja kaudella 2010–11 koko sarjan MVP, eli arvokkain pelaaja. Maalivahtisankari oli myös Sveitsin mukana voittamassa hopeaa MM-kisoissa vuonna 2018. Mayerin pelatessa Yhdysvalloissa ECHL-liigassa Cincinnati Cyclonesissa voitti hän kyseisen sarjan ja oli pudotuspelien MVP. Mayerille viime kauden Sveitsin mestaruus oli uransa ensimmäinen.

Maalivahtipari on iso syy Sveitsin äärimmäisen kovaan alkuun MM-kisoissa. Joukkue on voittanut kaikki neljä ensimmäistä peliään ja onkin Riikassa pelattavan B-lohkon kärkipaikalla, Kanadaakin edellä. Sveitsin maaliero on tähän mennessä 19:2 ja joukkue jatkaa MM-kisapelejä huomenna kivenkovaa Kanadaa vastaan kello 16:20

200 käteiskierrosta tervetulotarjouksena!

Highrollerilta jopa 200 ilmaiskierrosta ilman kierrätysvaatimusta!