Banner Image

Sveitsin nollapeli jatkuu, Tanska tehokas – tiistain yhteenveto MM-kisoista

Jääkiekon MM-kisat saivat tiistaina jatkoa Tampereella ja Riikassa. Maalirikkaiden otteluiden lisäksi nähtiin tyylipuhdas peli Norjalta ja myös Sveitsin nollapeli jatkuu. Tanska oli todella tehokas omilta paikoiltaan ja Unkari haki yllätysvoiton Ranskasta. Tiistain yhteenveto MM-kisoista on todella mielenkiintoinen, huolimatta tähtijoukkueiden lepopäivästä.

Norjalaisilla täysi hallinta

Kun Norja kohtasi Slovenian, oli norjalaisilla täysi hallinta pelinkulusta ja lopputuloksesta. Vähämaaliseksi jäänyt ottelu päättyi lopulta Norjan 0-1 voittoon. Tuloksesta ei selviä kuinka paljon Norja oli vastustajaansa edellä kamppailussa. Suomalaisille KooKoosta tuttu Henrik Haukeland oli iso osa norjalaisten dominanssia, hänen pitäessä nollapelin 18 torjunnalla.

Ensimmäinen erä alkoi vauhdilla, kun vain minuutin kohdalla Norjalle sattui omassa päässä kömmähdys. Slovenian Robert Sabolic pääsi syötönkatkolle ja syötti takatolpalle kerenneelle Rok Ticarille. Ketjukaveri ei kuitenkaan saanut hyvää laukausta aikaan, vaan kiekko meni ohi etukulmasta.

Lähes 15 minuuttia myöhemmin Johannes Johannesen tavoitti ristisyötöllään Thomas Berg-Paulsenin. Malmöön ensi kaudeksi siirtynyt 23-vuotias hyökkääjä polki tehokkaasti hyökkäysalueelle ja laukoi B-pisteeltä upean etukulmalaukauksen. Norja otti 0-1 johdon, mutta Slovenialle aukesi erän lopussa hyvä mahdollisuus tasoittaa peli ylivoimalla. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta ja erätauolle mentiin 0-1 tilanteessa.

Toisessa erässä Slovenia pääsi yrittämään neljä minuuttia ylivoimaa. Vaikka ylivoima pyörikin hyvin, ei slovenialaiset päässeet ylärimaa lähemmäs maalia. Ensimmäisessä erässä hyökkäyspään syötönkatkon tehnyt Sabolic pääsi ylivoimalla laukomaan hyvästä paikasta, mutta nopea laukaus suuntasi suoraan ylärimaan.

Toisen erän loppupuolella Norja pääsi myös ylivoimalle, mutta muutamaa heikkoa laukausta lukuun ottamatta ylivoimalla ei saatu mitään aikaan.

Kolmannen erän omistautuminen ratkaisuhetkenä

Kolmannessa erässä Norja piti hallinnan pelistä. Norjalaiset eivät vieläkään mässäilleet maalipaikoilla, mutta pitivät slovenialaiset kauempana tasoitusmaalista. Slovenialle aukesi läpi pelin yksittäisiä paikkoja, mutta kokonaisuudessa peli oli norjalaisten hallinnassa.

Kolmannen erän lopussa nähtiin kuitenkin kovan luokan omistautumista. Slovenia oli todella lähellä tasoittaa pelin, kun ottelua oli jäljellä vain viitisen sekuntia. Ensin slovenialaisille aukesi tasoituspaikka kun Norjan maalivahti Haukeland harhautettiin ja ohitettiin täysin, laukaus jäi kuitenkin piippuun ja tuli blokatuksi. Kolme norjalaispelaajaa olivat kaikki rohkeasti laukausten edessä omalla maalilla. Joukkueen kapteeni Ken-Andre Olimb näytti, miksi häneltä löytyy C rinnasta ja blokkasi viimeisen sekunnin laukauksen rinnallaan.

Tyylipuhtaan voiton jälkeen Norja on lohkonsa viides ja viimeisenä majaileva Slovenia jahtaa yhä ensimmäistä pistettä. Norjan pelit jatkuvat tänään 16:20 kisaisäntä Latviaa vastaan ja Slovenia saa huomenna 18.5 Tshekin vastan kello 16:20.

Tanskan ykkösketju liekeissä

Tiistain yhteenveto MM-kisoista jatkuu ottelulla Tanska-Itävalta. Kisat voitosta voittoon liitänyt Tanska oli eilisessäkin ottelussa vastustajaa vahvempi. Tanskan ykkösketju ja -pakkipari olivat täysin liekeissä, kun viisikon tehot ottelusta olivat 4+2.

Ensimmäisen erän alussa aukesi tanskalaisille mahdollisuus mennä johtoon ylivoimalla. Hyvästä paineesta huolimatta, ilman laukauksia on vaikea tehdä maaleja. Myös itävaltalaiset pääsivät heittämään ylivoimaketjun kentälle, mutta tulokset yhtä heikkoja kuin vastustajallaan.

Minuutti Tanskan alivoiman jälkeen pistepörssin ykkösenä oleva Nikolaj Ehlers iski Tanskan johtoon. Upeaa silmä-käsi-koordinaatiota esitellyt Ehlers laukoi reboundin suoraan ilmasta maaliin. Ajassa 19:18 otettu itävaltalaisjäähy tarkoitti sitä, että Tanska saa erän lopussa paikan vahvistaa johtoaan. Ylivoima ei kuitenkaan onnistu ja erätauolle mentiin tanskalaisten 1-0 johdossa.

Toisessa erässä paikat jakautuivat todella tasaisesti ja kumpikin joukkueista sai mahdollisuuksia tehdä maalin, ellei useammankin. Seitsemännellä minuutilla Tanskan Anders Koch otti kampitusjäähyn, eikä Itävalta jättänyt ylivoimaa käyttämättä toistamiseen. Salzburgin tähtihyökkääjä Thomas Raffl ohjasi pelin tasoihin Peter Schneiderin laukauksesta ylivoimalla. Ottelu rauhoittui hetkeksi, kunnes Itävallan pienestä virheestä seurauksena Niklas Andersen viiletti puolittaisessa läpiajossa ja iski Tanskan 2-1 johtoasemiin.

Kolmannessa erässä peli repesi

Kolmanteen erään mentiin Tanskan 2-1 johdossa. Kolmannessa erässä Itävalta ei tippunut vauhdista pois, mutta tuntui melkein kuin, Tanska tekisi maalin jokaisella laukauksella ja peli repesi. Ajassa 46:37 Tanskan kapteeni Jesper Jensen Aabo iski tanskalaiset johtoon upealla lämärillään.

Itävallan ensimmäisen maalin ykkössyöttäjä ja laukoja Peter Schneider löydettiin hyvällä syötöllä maalinedestä ja kavensi ottelun 2-3:een. Kaksi minuuttia kerkesi kulua kavennuksesta kulua, kunnes itävaltalainen Kilian Zündel joutui ottamaan kampitusjäähyn. Jäähy oli kohtalokas, sillä alivoima ei tällä kertaa kestänyt. Tanskan Nicklas Jensen löi ottelun 4-2:een ja tanskalaisilla alkoi olemaan turvallinen johto, kun ottelua oli jäljellä vain kahdeksan minuuttia.

Minuuttia myöhemmin hyökkäyspään aloitus lipui Matias Lassenin eteen, joka ei epäröinyt laukoa. Tulikuuma lämäri päätyi maaliin ja ottelu alkoi olla taputeltu. Tanskan Patrick Rusell kaunisteli lukemia vielä 6-2:een ja teki ottelun viimeisen maalin.

Tiistain yhteenveto sisältää paljon maalirikkaita pelejä, mutta Tanska oli omilla paikoillaan pelottavan tehokas.

Suvereenin voiton jälkeen Tanska on A-lohkossa toisena, tasapisteissä Ruotsin kanssa. Itävalta puolestaan taistelee jumbosijan välttämisestä, kun tähän mennessä pisteitä on kertynyt tasan yksi. Taistelu vaikeutuu Itävallalla tänään, kun vastaan tulee USA. Tanska kohtaa puolestaan torstaina lohkojumbo Saksan.

Unkarille yllätysvoitto jatkoajalla

Kun Ranska ja Unkari kohtasivat A-lohkon kolmannella pelikierroksella, tarjottiin Ranskalle paikkaa ottaa tärkeät pisteet pudotuspelikilpaa ajatellen. Unkari kuitenkin kyllästyi kymmenen ottelun tappioputkeensa ja päätti laittaa Ranskan ahtaalle.

Heti avauserän alussa aukesi Unkarille mahdollisuus mennä johtoon ylivoimalla, kun Ranskan Thomas Thiry lähti istumaan kampituskakkosta. Tämän alivoiman Ranska kuitenkin pystyi tappamaan melko varmoin ottein. Ajassa 15:38 lähti puolestaan unkarin Bence Stipsicz rauhoittumaan jäähylle.

Ranskan ylivoimalle päästäminen oli virhe, jonka teki selväksi Suomessa pelannut Charles Bertrand. Kuutta Liiga-seuraa edustanut tähtihyökkääjä antoi one-timerin laulaa ylivoimalla ja jälki oli sen mukaista: Ranska 1-0.

Alivoimalle joukkueensa pakottanut Stipsicz paikkasi kuitenkin virheensä, kun avauserää oli jäljellä vain parikymmentä sekuntia. Unkarilaispuolustaja laittoi toimituksen maalille rannelaukauksella, mutta maalilla oli niin paljon maskia, että veto upposi suoraan maaliin. Ensimmäiselle erätauolle mentiin siis tasatilanteessa 1-1.

Jotain ihmeellistä tapahtui pukukopissa erätauolla, kun toiseen erään saapui hermostunut Ranska. Kaksi aikaista jäähy otettuaan joutuivat ennakkosuosikit pelaamaan kahden miehenalivoimalla melkein puolentoista minuutin ajan. Alivoima kuitenkin hoidettiin onnistuneesti ja siitä Ranska sai kaivatun energia-boostin.

Unkari vaihtoi kentällisiään hiukan kyseenalaiseen aikaan ja Ranska ei epäröinyt hyödyntää tätä. Vaihdosta tullut Louis Boudontoi kiekon nopeasti hyökkäysalueelle ja tiputti kiekon Bozonille. Bozon leikitteli vastustajalla ja syötti vielä avausmaalin tehneelle Bertrandille. Bertrandin laukaus ei ollut kuitenkaan tarpeeksi hyvä, mutta Boudon sijoitti reboundin helposti takaisin maalin perälle.

Heti maalin jälkeen Ranskalle aukesi mahdollisuus karata ylivoimalla, mutta erikoistilanneketju ei saanut maalia aikaan. Jääkiekossa hyvin tuttu lause piti taas paikkaansa: ”jos et tee, kaveri tekee,” ja niin kävi. Minuutti alivoiman jälkeen Vilmos Gallo polki itsensä puolittaiseen läpiajoon ja ujutti onnekkaasti kiekon sisään. Peli oli taas tasan ja erikoistilanteiden tehottomuus näkyi jälleen. Tiistain yhteenveto sisältää nyt aika monta joukkuetta, jotka kärsivät samasta ongelmasta.

Erän lopussa jaettiin jäähyjä puolin ja toisin, mutta kolmanteen erään mentiin tasalukemissa.

Kolmannessa erässä kumpikaan ei uskaltanut pelata

Ottelussa oli jaossa äärimmäisen tärkeät pisteet ja se näkyi pelityyleissä. Kolmanteen erään tultaessa molemmat joukkueet varmistelit puolustus päässä ja pelirohkeus loisti poissaolollaan. Kolmannen erän ainoa maininnan arvoinen hetki oli, kun Ranskan Dylan Fabre lähti istumaan koukkaamisjäähyä. Kymmenes jäähyminuutti Ranskalle ei kuitenkaan riittänyt siihen, että Unkari olisi onnistunut ylivoimamaalin teossa. Unkarin ylivoimatilastot ovat tähän mennessä rumaa luettavaa. 0/10 onnistumiset ja vain 17 laukausta tämän 20 minuutin aikana.

Jatkoajalle oli mentävä, sillä kumpikaan joukkueista ei ollut lähelläkään olla tarpeeksi rohkea hakeakseen täydet kolme pistettä varsinaisella peliajalla.

Jatkoajalle Unkari oli ottanut täysin uuden lähtökulman koko otteluun. Unkari hallitsi kiekkoa ja uskalsi hyökätä. Oliko kopissa päätetty että peli ratkaistaan nyt jatkoajalla, koska rankkareilla Ranskalla on taitavammat pelaajat? Oli miten oli, päätös oli todella toimiva. Unkari katkaisi 13-vuoden tappioputken Ranskaa vastaan ja nappasi historian toisen voittonsa ranskalaisista Istvan Bartalisin maalilla.

Maali itsessään sisälsi oveluutta. Unkari tiputtautui tarkoituksella pois hyökkäysalueelta, mutta Ranskan nostaessa painetta unkarilaiset hyökkäsivät takaisin ja saivat rakennettua nopean 2 vastaan 1 -tilanteen. Csanad Erdely pääsi laukomaan Bartalisin poikittaissyötöstä, mutta laukaus ei mennyt maaliin. Bartalisille jäi kuitenkin helppo tehtävä laittaa rebound sisään ja juhlia voittoa.

Voitolla Unkari nousi lohkon kuudenneksi, kahden pisteen päähän Suomesta. Ranska sai jatkoaikatappiosta yhden pisteen, mikä nosti heidät Suomen edelle kiinni pudotuspelipaikkaan. Unkarin pelit jatkuvat huomenna Ruotsia vastaan ja Ranskalla on tänään vastassa Suomi todella merkittävässä pelissä.

Sveitsin nollapeli jatkuu pelikierroksesta toiseen

Tiistain yhteenveto ottaa viimeisenä käsittelyyn Sveitsin dominanssin Kazakstania vastaan. Sveitsin puolustus- ja maalivahtipeli alkaa saamaan todella absurdit mittasuhteet. Sveitsi on nyt pitänyt jääkiekon MM-kisoissa 180 minuuttia nollapeliä putkeen. Asiasta tekee vielä pelottavampaa se, ettei sveitsiläiset ole myöskään jääneet missään pelissä alle kolmen tehdyn maalin.

Kuten kummassakin aikaisemmassa ottelussa, avasi Sveitsi maalihanat jo ensimmäisessä erässä. Pienen tunnustelun jälkeen pääsivät valkoristit hyökkäyspäähän ja sveitsiläishyökkääjä Gaetan Haas pääsi tykittämään vahvan lämärin kohti maalia, laukauksesta syntynyt irtokiekko oli Tobias Geisserille helppo tehtävä laittaa sisään.

Sveitsille tarjottiin erän lopussa vielä mahdollisuus toiselle maalille, mutta ylivoima ei tuottanut haluttua tulosta. Ensimmäinen erä oli Sveitsin absoluuttista dominanssia ja suuri syy, sille miksi peli ei revennyt heti alussa oli Kazakstanin avausmaalivahti Andrei Shutov joka joutui taipumaan kiekon eteen 16 kertaa.

Toisessa erässä peli rauhoittui ja Kazakstan pääsi myös kokeilemaan hyökkäämistä muutamaan otteeseen. Tulostaululle asti tämä ei kuitenkaan korreloitunut vaan sveitsiläiset johtivat toisen erän jälkeen jo 3-0. Toinen maali syntyi vastahyökkäyksen päätteeksi, kun Fabrice Herzog laukoi viivasta pelin 2-0:aan. Kolmannesta maalista on vastuussa Damien Riat. 26-vuotias hyökkääjä sai laittaa maalinedestä kiekon reppuun Michael Foran upeasta esityöstä.

Kolmannen erän alussa Sveitsi pääsi nopeasti ylivoimalle, kun Samat Daniyar otti täysin turhan jäähyn. Yksi Sveitsin NHL-tähdistä Nino Niederreiter pääsi laukomaan parhaalta sektorilta, josta hän ei tällaista paikkaa missaa. 9 minuuttia myöhemmin Romain Loeffel kaunisteli lukemia 5-0:aan, jotka olivat lopulta ottelun loppulukemat.

Vaikka Sveitsin peli on nyt jo vaarallista, niin kovin NHL-vahvistus Nico Hischier on vielä saapumatta joukkueen vahvuuteen.

Voiton jälkeen Sveitsi on nyt Kanadankin edellä B-lohkon ykköspaikalla. Kolmen ottelun jälkeen maaliero on 15:0, eikä loppua dominanssille näy. Sveitsin turnaus jatkuu huomenna Slovakiaa vastaan. Lohkon toiseksi viimeisenä oleva Kazakstan saa vastaansa tänään Kanadan kello 20:20.

Tiistain yhteenveto sisälsi monenlaisia otteluita lyijyisistä puolustusvoitoista maalijuhliin. MM-kisat jatkuvat tänään kello 16:20 Latvia-Norja ja USA-Itävalta-otteluilla. Myös Leijonien pelit jatkuvat illalla 20:20 Ranskaa vastaan.