Banner Image

Jääkiekon MM-kisojen jatkoaika – miten voittaja ratkaistaan jos peli päättyy tasan

Tämän vuoden jääkiekon MM-kisat ovat jo kovassa vauhdissa, kun lohkovaiheiden loppusuora häämöttää. Jääkiekon MM-turnaus kerää vuosittain miljoonia ihmisiä ympäri maailman katsomaan, kun huippumaat taistelevat paremmuudesta noin kolmiviikkoisen turnauksen muodossa. Miljooniin katsojiin kuuluu vuodesta toiseen jääkiekkoa katsovat kiekkofanit, mutta kisoja katsovat myös ihmiset, jotka eivät seuraa jääkiekkoa MM-kisojen ulkopuolella.

Tämän vuoksi voi olla hyvä avata, millä tavalla voittaja ratkaistaan turnauksen eri vaiheissa, jos tilanne on varsinaisen peliajan jälkeen tasan. Tällä sivulla kerrommekin, miten jääkiekon MM-kisojen jatkoaika toimii lohkovaiheessa ja pudotuspeleissä.

Aivan kuten kaikissa muissakin lajeissa, myös jääkiekossa sekä varsinaisen peliajan että jatkoajan säännöt muuttuvat lajin kehityksen kanssa. Sääntömuutoksiin vaikuttaa monta asiaa, mutta useimmiten sääntöjä muutetaan, kun lajista yritetään tehdä joko viihdyttävämpää tai turvallisempaa.

Jatka siis lukemista jos haluat tietää, millainen jatkoaika jääkiekon MM-kisoissa pelataan tänä vuonna. Lisäksi kerromme tällä sivulla muun muassa siitä, kuinka monesti MM-finaalissa on pelattu jatkoaika ja millä tavalla jatkoajat vaikuttavat joukkueiden taktiikoihin.

Onko MM-kisoissa jatkoaika?

Useiden katsojien tullessa muista lajeista mukaan, voi herätä kysymys: ”Onko MM-kisoissa jatkoaika?” Toisin kuin esimerkiksi jalkapallossa, jääkiekossa edes lohkopelit eivät voi päättyä tasan. Mikäli ottelu on tasatilanteessa varsinaisen peliajan päättyessä, tulee jatkoaika.

Jääkiekon MM-kisojen jatkoaika pelataan nykyään 3vs3 -pelityylillä. 3vs3 -formaatissa molemmat joukkueet saavat pitää kentällä vain kolmea pelaajaa samaan aikaan maalivahdin lisäksi. Tavallisesti varsinaisella peliajalla kentällä on viisi kenttäpelaajaa, mutta jatkoajalla vain kolme. Miksi näin?

Kun kentällä on vain kolme pelaajaa per joukkue, tulee jäälle paljon enemmän tilaa. Tämä lisää nopeita 2vs1 –vastahyökkäyksiä sekä nostaa todennäköisyyttä sille, että ottelu ratkeaa nopeasti. Esimerkiksi NHL:ssä nähtiin juuri Floridan ja Carolinan välillä neljä 20-minuutin jatkoerää kestänyt jatkoaika, koska kentällä oli viisi pelaajaa per joukkue ja peli hyvin staattista.

Millainen jatkoaika jääkiekon MM-kisoissa on?

Jos NHL:ssä on 20 minuutin jatkoajat, niin kuinka pitkä jatkoaika MM-kisoissa on? Jääkiekon MM-kisoissa jatkoajan pituus vaihtelee sen mukaan, missä vaiheessa turnausta mennään. Vaikka 3vs3 -jatkoaika ja mahdolliset rankkarit nopeuttavat peliä, se lisää myös onnen ja sattuman osuutta voitossa. Mitä pidemmällä turnauksessa ollaan, sitä vähemmän sattumalle halutaan antaa tilaa.

MM-kisojen lohkovaiheessa pelataan 5 minuutin 3vs3 -jatkoaika. Mikäli tilanne on tämän tämän tasan, sitä seuraa voittolaukauskilpailu, eli tutummin ”rankkarit” tai ”rankkarikisa”. Rankkareilla molemmat joukkueet valitsevat viisi laukojaa, ja joukkueet laukovat vuorotellen rangaistuslaukauksen. Mikäli viiden laukojan jälkeen tilanne on tasan, vaihdetaan laukomisjärjestys ja hommaa jatketaan äkkikuolemalla.

Pudotuspeleissä – loppuottelua lukuun ottamatta – pelataan 10 minuutin jatkoaika. Jatkoaika pelataan myös 3vs3-tyylillä ja ensimmäisen maalin tehnyt joukkue voittaa pelin. Mikäli ottelu on kuitenkin tasan kymmenen minuutin jälkeen, seuraa jälleen voittomaalikilpailu. Voittomaalikilpailu, eli rankkarit, ovat kilpailun vaiheesta huolimatta aina samanlaiset.

Loppuottelun eli MM-finaalin jatkoaika on 20 minuuttia 3vs3 -jääkiekkoa. Tuttuun tapaan mikäli ottelu on tasoissa vielä 20 minuutin 3vs3 -jatkoajan jälkeen, seuraa jälleen voittomaalikilpailu.

Eli jos MM-finaalin jatkoaika on herättänyt kysymyksiä esimerkiksi siitä, että tuleeko MM-finaalissa rankkarit, niin tuossa on kaikkeen vastaukset. Alla vielä kootusti ja tiivistetysti jääkiekon MM-kisojen jatkoaikasäännöt ja rankkariformaatti.

MM-kisat jatkoaika kesto

• Lohkovaihe: 5 minuutin 3vs3 jatkoaika. Mikäli jatkoajan jälkeen peli on tasan, seuraa voittolaukauskilpailu, eli rankkarit
  • Pudotuspelit (puolivälierät, välierät ja pronssiottelu): 10 minuutin 3vs3 jatkoaika. Mikäli jatkoajan jälkeen peli on tasan, seuraa voittolaukauskilpailu, eli rankkarit
  • Loppuottelu eli MM-finaali: 20 minuutin 3vs3 jatkoaika. Mikäli jatkoajan jälkeen peli on tasan, seuraa voittolaukauskilpailu, eli rankkarit

Kuten yllä olevasta tiivistelmästä huomaa, jatkoajan pituus kasvaa sen perusteella mitä merkityksellisempi ottelu on. Vaikka urheilussa mikään ei ole täysin onnesta kiinni, niin rankkareilla joukkueiden tasoerot ovat paljon pienempiä kuin jatkoajalla tai varsinaisella peliajalla.

Juuri tästä syystä rankkareiden aloitusta halutaan lykätä mahdollisimman pitkään tärkeissä otteluissa ja jatkoajan pituus kasvaa.

MM-kisojen jatkoaika ja sen pituus vaihtelee turnausvaiheesta riippuen.
Jatkoaika MM-kisoissa – erot lohkovaiheen ja pudotuspelien välillä

Jatkoajan ja rankkareiden yleisyys MM-kisoissa

Tähän mennessä jääkiekon MM-kisoissa 2023 on pelattu 38 ottelua, joista kahdeksan on päättynyt tasapeliin, eli 21% otteluista on mennyt jatkoajalle asti. Tänä vuonna jääkiekon MM-kisojen jatkoaika on edennyt rankkareille asti neljästi. Eli puolet jatkoajalle venyneistä otteluista on mennyt aina rankkareille asti.

Vuosittain tämä lukema vaihtelee, mutta jatkoajalle menee otteluista noin 15–25% riippuen turnauksen tasoeron suuruudesta. Mitä lähempänä joukkueiden tasokkuus on toisiaan, sitä useammin ottelut päättyvät vasta jatkoajalla. Toki MM-kisat ovat loppupeleissä lyhyt urheilutapahtuma ja pienen otoskoon takia jatkoaikojen määrät vaihtelevat paljonkin vuosien välillä.

Milloin jääkiekon MM-finaalissa on viimeksi pelattu jatkoaika?

Viimeksi MM-finaali jatkoaika on nähty viime vuoden kisoissa. 2022 keväällä Leijonat kohtasivat Kanadan MM-finaalissa ja 3-3 varsinaisella peliajalla päättynyt ottelu meni aika jatkoajalle asti. Leijonat löivät Kanadan lopulta, kun jatkoaikaa oli pelattu 6 minuuttia ja 42 sekuntia. Tänäkin vuonna joukkueessa mukana oleva Sakari Manninen oli viime kisojen sankari, tehdessään jatkoajan ratkaisevan maalin.

Myös vuonna 2021 jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa mentiin jatkoajalle. Toissakevään MM-finaalin jatkoaika oli aivan yhtä jännittävä ja siellä pelasivat täysin samat joukkueetkin. Suomi on siis ollut nyt kaksi vuotta putkeen Kanadaa vastaan finaalissa.

Viime vuonna Leijonat voittivat Kanadan finaalissa Mannisen osumalla, mutta toissa vuonna oli vain hopeaa jaossa. Toissakevään kisoissa finaalin Kanadalle ratkaisi Tampa Bay Lightning -hyökkääjä Nick Paul.

Vaikuttaako jatkoaika sääntöihin tai taktiikoihin?

Jääkiekon jatkoajalla ei päde samat lainalaisuudet kuin 5vs5 -jääkiekossa. Siinä missä 5vs5 -tilanteessa voi joukkue karvata jopa kahdella pelaaja, on jatkoajalla vaikea antaa painetta edes yhdellä pelaajalla. Vaikka jatkoajalla onkin paljon enemmän tilaa ja hyökkääminen on helpompaa, nähdään harvoin kuitenkaan yltiömäistä hyökkäyspeliä.

Mikäli 3vs3 -jatkoajalla menetät kiekon hyökkäyspäässä, on vastustajalla loistava mahdollisuus saada läpiajo tai ainakin 2vs1 -hyökkäystilanne. Juuri tämän takia 3vs3 -jatkoajalla näkee poikkeuksetta joukkueiden peruuttavan tarkoituksella pois hyökkäysalueelta. Varsinaisella peliajalla on todella harvinaista, että joukkue lähtisi peruuttamaan takaisin hyökkäyssiniviivan alapuolelle.

Tämä johtuu täysin siitä, ettei viivassa kiekkoa pitävä pelaaja halua ottaa riskiä, jossa voi menettää kiekon syöttämällä. Sen sijaan onkin fiksumpaa peruuttaa pois ja tulla uusilla vauhdeilla hyökkäysalueelle.

Säännöt itsessään eivät muutu jatkoajalla, mutta mikäli jompikumpi joukkueista rikkoo sääntöjä jäähyn arvoisesti, ei kentältä poisteta pelaajaa, vaan vastustaja saa neljännen pelaajan jäälle. Tämän takana on sääntö, jonka mukaan jääkiekossa joukkueella on aina vähintään kolme pelaajaa kentällä.

Jatkoajalla on muuten samat säännöt kuin varsinaisellakin peliajalla. Ainoa poikkeus on jäähyjen käytäntöönpano.