Banner Image

Paljonko olut maksaa jääkiekon MM-kisoissa? Oluen hinta Nokia-Arenalla kuohuttaa

Joka vuotiset jääkiekon MM-kisat ovat käynnistyneet vauhdilla, ja kiekkohuuma on vallannut jälleen suomalaiset. Suomi isännöi turnausta jo toista vuotta putkeen – tällä kertaa yhdessä Latvian kanssa.

Mitalipelit pelataan tuttuun tapaan Tampereen upouudella Nokia-Arenalla, jossa Leijonien joukkue juhli maailmanmestaruutta viime keväänä.

Suomen joukkueen osalta MM-kisat käynnistyivät tappiolla, mutta paluu voittokantaan tapahtui nopeasti, kun Jukka Jalosen suojatit kaatoivat toisessa ottelussaan Saksan 4-3 lukemin.

Leijonien esitykset turnaustaipaleen ensimmäisissä otteluissa ovat aiheuttaneet pientä polemiikkia, mutta suurimmat otsikot ovat liittyneet turnauksen hintapolitiikkaan – erityisesti oluen osalta.

Tänä vuonna yksi olut (0,4l) jääkiekon MM-kisoissa maksaa 9,20 euroa, kun vielä viime kisoissa yhdelle keskikeppanalle kertyi hintaa 8,90 euroa. Oluen hinta Nokia-Arenalla on siis kolmekymmentä senttiä korkeampi kuin viime keväänä, vaikka hintoja kauhisteltiin jo tuolloin.

– Oluen hinnassa on pientä tarkistusta ylöspäin inflaation myötä. Kolmekymmentä senttiä olemme nostaneet hintoja, areenan ravintolapalveluista vastaavan NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kommentoi MTV Uutiset Livelle perjantaina 12. toukokuuta.

Oluen lisäksi Nokia-Arenalta saa myös muita alkoholijuomia, mikäli lompakosta löytyy tarpeeksi katetta. Yksi siideri (0,33l) maksaa 9,40 euroa ja lonkero (0,33l) 9,60 euroa. Limsa ja vesi maksavat kumpainenkin tasan neljä euroa, eli halvaksi ei tule myöskään niiden lipittäminen.

Fan Zonella tavalliset kansalaiset on otettu hieman paremmin huomioon, sillä yksi Karjala-olut maksaa ”vain” kahdeksan euroa ja todellisten nautiskelijoiden suosima Lahden Erikois -olut kustantaa ainoastaan 11 euroa.

Happy Joe -siiderille hintaa kertyy yhdeksän euroa, ja samaa summaa tottelee myös Lonkero. Limsa maksaa puolestaan neljä euroa ja vesi kolme euroa.

Näitä hintoja nähdessä mieleen juolahtaa ajatus: Onko Jääkiekkoliitto unohtanut meidät tavalliset, normaalia päivätyötä tekevät lätkäfanit?

Välillä nimittäin tuntuu siltä, että halliin toivotaan katsojiksi vain raharikkaita (mielellään yritysvieraita, erityisen mielellään Onnisen yritysvieraita).

Viime vuonna MM-kisoissa NoHon ravintolat myivät Nokia-Arenalla noin 100 000 litraa olutta, ja Vikströmin mukaan tavoite tullee pysymään samana myös tänä vuonna.

– Se on aika pysäyttävä luku. Varmasti samoihin lukuihin tähdätään.

Viime vuoden turnauksen aikana pelkästään hallin myyntitulot turnauksen aikana lihottivat NoHon kassaa viidellä miljoonalla eurolla, joka on melkoinen luku, sillä yhtiön liikevoitto koko kalenterivuonna oli 31,6 miljoonaa euroa.

Tästä alta voit katsoa, kuinka paljon NoHon ravintolat myivät Nokia-Arenalla viime vuoden MM-kisojen aikaan:

  • Olut: 100 000 litraa
  • Virvokkeita ja vettä: 90 000 kappaletta
  • Hampurilaisia: 26 000 kappaletta
  • Kahvia: 20 000 kappaletta
  • Viinejä: 10 000 pulloa

Kauppa siis käy, mutta voiko hintoja pitää faneja kunnioittavana? Nykyinen maailmantilanne huomioiden normaalipalkkaiset lätkäfanit joutuvat pian vetoamaan päättäjiin ja pyytämään, voisiko jääkiekon MM-kisoissa käymiseen saada tukea samaan tapaan kuin sähkölaskujen maksamiseen.

Ja kun kisaturisteilta on kysytty mielipidettä turnauksen hinnoittelusta, on fanien yleinen kanta tullut enemmän kuin selväksi.

”Pirun kallista on: hotellit, juomat, kaikki. MM-kisoissa saa maksaa tuplat normaaliin nähden. Olemme täällä yhden pelin ja yhden yön. Tonnin reissu”, kommentoi Harri Valkonen Ylelle Tampereen areenan vieressä sijaitsevalla terassilla.

”Ihan helvetin kallista”, äimisteli Nokia-Arenan -ylätasanteen käytävällä pienen lonkeron ostanut Santeri Kujansuu IS:lle.

Samaa mieltä olivat viime vuonna myös lukuiset tshekkiläiset, jotka olivat saapuneet Tampereelle seuraamaan Tsekin joukkueen pelejä.

Kenties parhaiten asian kiteytti Jaroslav, joka kommentoi asiaa seuraavasti: ”Nämä hinnat ovat yhtä helvettiä meille.”

Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.

Tänä vuonna Jaroslavilla ja muilla tshekkiläisillä kävi tuuri, sillä Tshekki arvottiin turnauksen B-lohkoon, joka pelaa ottelunsa Riiassa, Latviassa.

Lyhyemmän matkan lisäksi tshekkiläiset pääsevät nauttimaan inhimillisemmistä hinnoista, sillä esimerkiksi puolen litran olut maksaa Riian fanialueella kuusi euroa. Tampereella olut maksaa siis tuplasti enemmän.

NoHo Partnersin johtajan Miko Helanderin mukaan Tampereen hurjalle hinnoittelulle on kuitenkin syynsä.

”Irroitettuna maailmanluokan tapahtumasta ja jääkiekon maailmanmestaruuskisoista hinta voi tuntua korkealta. Kun vertaillaan hinnoittelua muihin isoihin tapahtumiin tai korkean luokan festivaaleihin, niin hinta on hyvin linjassa, Helander toteaa.”

”Tuopin hinta perustuu sen kokonaiskustannuksiin ja meidän katteeseemme. Yleinen kuluttajahintojen nousu on tänä vuonna noin 3,3 prosenttia, mutta ravintolapalveluiden osalta isoja kustannuspaineita on raaka-aineiden lisäksi logistiikassa, energiakustannuksissa ja palkoissa.”

100% talletusbonus 200€ asti!

Uusi vedonlyöntisivusto upean bonuksen saattelemana! Nappaa jopa 200€ pelirahaa 5x kierrätyksellä!